Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ή ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;














    Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας πριν από τρεις περίπου μήνες, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σωρεία σοβαρότατων προβλημάτων στα οποία καλείται να δώσει λύση, έχοντας αντίπαλο το χρόνο. 
    Πέρα από τα φανερά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την επιβολή των μνημονίων και καλείται να αντιμετωπίσει, όπως  η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τις Ελληνικές οικογένειες, την ανεργία, το ξεχαρβάλωμα της υγείας, τα σχεδόν ανύπαρκτα κονδύλια για την εθνική άμυνα, την στιγμή που η γύρω περιοχή φλέγεται και οι γείτονες γίνονται ολοένα και πιο προκλητικοί , έρχεται και ένα εξωτερικό πρόβλημα που απαιτεί με την σειρά του άμεση λύση. Πρόκειται για μια μαζική εισροή προσφύγων από τις εμπόλεμες κοντινές περιοχές ,σαν π.χ. την Συρία.


    Εκτός  από το χρόνιο πρόβλημα με τους μετανάστες που αναζήτησαν και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και που μάλλον έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα με το 25% της ανεργίας , έρχονται τώρα και πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο από την δίνη του πολέμου.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα καταφύγουν στην Ελλάδα μέσα στο 2015.
    Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και την δεινή θέση που θα βρεθεί σύντομα η Ελληνική Κυβέρνηση. Αν μάλιστα λάβει υπόψη του το κείμενο που περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων και απέστειλε η Αρμοστεία στην Ελληνική κυβέρνηση στις 6/4/2015  και το οποίο βασίζεται στην Έκθεση που αφορά τα πεπραγμένα της Ελλάδας ως προς το Άσυλο μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 , καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα, που μόλις αρχίζει να γιγαντώνεται, θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον και ίσως παίξει και καθοριστικό ρόλο στην χάραξη της εθνικής στρατηγικής της Κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. 
   Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η λύση του ζητήματος με τους πρόσφυγες είναι διεθνούς χαρακτήρα και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η διεθνής κοινότητα θα κλείσει τα μάτια και τα αυτιά αφήνοντας την Ελλάδα να τα βγάλει μόνη της πέρα , κουνώντας ταυτόχρονα, επιτιμητικά, το δάκτυλο.

Διαβάστε την αρχή του κειμένου για να αποκτήσετε μια εικόνα της κατάστασης που έρχεται… αλλά και να κατανοήσετε και τον πιθανό ρόλο που θα παίξουν οι διάφοροι παπαγάλοι (βλ. μνημονιακά ΜΜΕ) η αντιπολίτευση, οι φίλοι μας οι «εταίροι», μέσα από δηλώσεις ,σχόλια και ενέργειες που πιθανόν να κάνουν.


I.                  Διαχείριση συνόρων και πρόσβαση στην ελληνική επικράτεια

1.      Υιοθέτηση εσωτερικών κανόνων και σχεδίου δράσης για τις διαδικασίες στα σύνορα από τα δύο αρμόδια Υπουργεία2 , που θα διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό στα διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα που αφορούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, στο σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης των προσώπων που χρήζουν, ή μπορεί να χρήζουν, διεθνούς προστασίας, και στην καταγραφή όλων των παράτυπα εισερχομένων.
2.     Ενίσχυση της ικανότητας έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα του Λιμενικού Σώματος μέσω της αύξησης των ανθρώπινων πόρων και των επιχειρησιακών μέσων.
3.     Διασφάλιση της μη πραγματοποίησης άτυπων αναγκαστικών επιστροφών των προσώπων που διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα.
4.     Διεξαγωγή αποτελεσματικών και ανεξάρτητων ερευνών αναφορικά με ισχυρισμούς που έχουν καταγραφεί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και δέουσα ενημέρωση όλων τους ενδιαφερόμενων για την έκβαση των ερευνών, καθώς και υλοποίηση διορθωτικών μέτρων.
5.     Θέσπιση δυνατότητας επιτήρησης, στο πεδίο των συνόρων, εντός της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, για τον αποτελεσματικό έλεγχο της συμμόρφωσης με τα διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
6.    Αύξηση των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων και της ικανότητας των τοπικών Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών να δέχονται και να διαχειρίζονται νεοεισερχόμενους και να παρέχουν αρχική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων ειδών υγιεινής, ρουχισμό και εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, και άμεση βελτίωση των υλικών συνθηκών στους χώρους προσωρινής κράτησης.
7.     Θέσπιση επιχειρησιακών κατευθυντήριων οδηγιών για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των ανθρώπινων σωμάτων που εντοπίζονται στη θάλασσα, θέσπιση διαδικασίας για την ενημέρωση των πλησιέστερων συγγενών, και διασφάλιση επαρκούς περίθαλψης των διασωθέντων.


Ολόκληρο το κείμενο εδώ:


    Ελπίζω και εύχομαι να μην χρησιμοποιήσουν το ανθρώπινο δράμα για να κτυπήσουν την Κυβέρνηση και την Ελλάδα.
 Και επειδή οι έννοιες πρόσφυγας και μετανάστης ενδέχεται να μονοπωλούν την επικαιρότητα σε λίγο καιρό ,παραθέτω  τους όρους όπως περιγράφονται από την Διεθνή Αμνηστία όπως επίσης και τα προβλήματα που έχει εντοπίσει η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα, σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων. (Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.amnesty.org.gr/refugeesfaq  )

Μετανάστης σε γενικές γραμμές είναι ένα άτομο που μετακινείται από έναν τόπο σε άλλο, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, συνήθως για να βρει εργασία.
«Παράτυπος μετανάστης» (irregular migrant) είναι κάποιος που δεν έχει νόμιμη άδεια εισόδου και παραμονής σε κάποια χώρα. Είναι πιθανό να έχει πέσει θύμα σωματεμπορίας και οι έμποροι να τον έχουν εφοδιάσει με πλαστά έγγραφα.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης», πιστεύοντας ότι ο όρος «λαθραίος» δεν είναι δόκιμος για έναν άνθρωπο. Επιπλέον, υποδηλώνει και εκφράζει την έννοια της εγκληματικότητας.
Πρόσφυγας είναι αυτός που δεν είχε άλλη επιλογή παρά να φύγει από την πατρίδα του. Ο όρος πρόσφυγας αναφέρεται σε άτομο το οποίο βρίσκεται εκτός της χώρας καταγωγής του και έχει «δικαιολογημένο φόβο δίωξης εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της συμμετοχής του σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή των πολιτικών του πεποιθήσεων» (ορισμός της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων) και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του.
Ποιος είναι πρόσφυγας;
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, που έχει υπογραφεί από 147 χώρες, πρόσφυγας είναι κάποιος που:
·                                 Α) βρίσκεται εκτός της χώρας καταγωγής του
·                                 Β) κινδυνεύει πραγματικά να υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του στη χώρα του εξαιτίας της ταυτότητάς του ή των πεποιθήσεών του.
·                                 Γ) Δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιστρέψει επειδή η κυβέρνησή του δεν μπορεί ή δεν θέλει να τον προστατέψει.
Εξαιτίας της δίωξης που μπορεί να αντιμετωπίσει, ένας πρόσφυγας δικαιούται να προστατευθεί από μια εξαναγκαστική επιστροφή στη χώρα καταγωγής του (αρχή της μη επαναπροώθησης). Εκτός από τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι άνθρωποι, ο πρόσφυγας δικαιούται αυτήν την προστασία, όπως επίσης και προστασία από δίωξη για παράνομη είσοδο, έγγραφα ταυτότητας και ταξιδιωτικά έγγραφα και πρόσβαση σε μια μακροπρόθεσμη λύση.
Αυτή μπορεί να είναι η ενσωμάτωση στη χώρα που του παρέχει άσυλο, η επανεγκατάσταση σε μια άλλη χώρα ή ο εθελούσιος επαναπατρισμός στη χώρα καταγωγής του, εφόσον αυτή γίνεται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Όμως, οι πρόσφυγες, ενώ αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή κατηγορία από τους μετανάστες, συχνά ταξιδεύουν μαζί, χρησιμοποιούν τους ίδιους μεταναστευτικούς δρόμους ή πέφτουν θύματα των ίδιων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και πολλές φορές αντιμετωπίζουν τις ίδιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες μετάβασης ή στις χώρες προορισμού. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 11,4 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα των προσφύγων στην Ελλάδα;
·                                 - Κακομεταχείριση
·                                 - Συνθήκες κράτησης που δεν είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα
·                                 - Συνθήκες διαβίωσης. Οι πρόσφυγες συχνά ζουν στο δρόμο ή σε καταυλισμούς. Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι ελάχιστα.
·                                 - Δυσκολία πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου
·                                 - Ελλείψεις στη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου (απόρριψη αιτήσεων χωρίς να εξετάζεται η ουσία, έλλειψη κατάρτισης της επιτροπής και έλλειψη μεταφραστών).
·                                 - Ο εξαιρετικά μικρός αριθμός αποδοχής αιτήσεων ασύλου. Το 2008, από τις 29.573 αιτήσεις, δεκτές έγιναν μόνο 14 στον πρώτο βαθμό!
·                                 Επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στη χώρα προέλευσης.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου