Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ



Αποτέλεσμα εικόνας για τα φυλακισμένα μνήματα





Τις δυο τελευταίες μέρες μεγάλο μέρος της επικαιρότητας καλύπτεται με την επίσημη επίσκεψη του Διάδοχου του Αγγλικού θρόνου Κάρολου, στην Αθήνα. Ο Κάρολος στο Μαξίμου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην πλατεία της Αγ. Ειρήνης  είναι μόνο κάποιοι τίτλοι των ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που καλύπτουν την επίσκεψη. Για άλλη μια φορά έρχεται στην επιφάνεια το σύνδρομο της κατωτερότητας που διακατέχει το ελληνικό πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο έναντι των ξένων "υψηλών επισκεπτών". Με δημοσιεύματα που θυμίζουν ιθαγενείς τριτοκοσμικής χώρας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, προσπαθούν να αναδείξουν ως τιμητικό για τη χώρα το γεγονός ότι ο Διάδοχος του Θρόνου της Αγγλίας , αγόρασε κουλούρι από πλανόδιο κουλουρά στο κέντρο της Αθήνας και το πρόσφερε στη σύζυγό του ή ότι τιμούσε την Ελλάδα, επειδή πχ φορούσε μανικετόκουμπα με την ...ελληνική σημαία! Ήπιε καφέ σε ένα καφενείο κάπου στο κέντρο. Φυσικά ελάχιστοι μίλησαν για το γεγονός ότι η "αριστερά" του Τσίπρα, προσκύνησε το στέμμα και μάλιστα σε μια ημερομηνία σταθμό για την Ελληνοκυπριακή ιστορία. Ελάχιστοι θυμήθηκαν ότι σαν χθες στις 10/5 του 1956 απαχονίστηκαν από τους Άγγλους στην Λευκωσία οι εθνικοί ήρωες  Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.
Το αγγλικό Στέμμα αδιαφορώντας για την γενική διεθνή κατακραυγή έναντι της απόφασης της θανατικής ποινής δεν έδωσε  χάρη στα δύο παλληκάρια αλλά προχώρησε στην εκτέλεσή τους. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες εκτελέσεις αγωνιστών, τα άψυχα κορμιά των οποίων θα ταφούν σε ένα χώρο εντός των φυλακών που αποτελεί ιερό εθνικό μνημείο για την Κύπρο. Τα λεγόμενα ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ.
Στη μνήμη αυτών των ηρώων και με την ευκαιρία της επίσκεψης του Διαδόχου θα γράψω δύο λόγια για την ιστορία αυτών των Ιερών Μνημάτων που ίσως είναι άγνωστη στους περισσότερους.

Η δημιουργία των ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΜΝΗΜΑΤΩΝ

Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που σκοτώνονταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζων Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία "Φυλακισμένα Μνήματα".
Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.
Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΙ 
Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι με τη σειρά που εκτελέστηκαν:
Στα Φυλακισμένα Μνήματα αναπαύονται ακόμα τέσσερις αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να δώσουν τις σορούς των ηρώων στις οικογένειές τους, φοβούμενοι τις λαϊκές εκδηλώσεις κατά την κηδεία τους. Τους έθαψαν στο κοιμητήριο των φυλακών, όπως τους απαγχονισθέντες. Οι τέσσερις αγωνιστές που όλοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης είναι οι ακόλουθοι:
Σε τέσσερις τάφους του κοιμητηρίου των Κεντρικών Φυλακών οι Άγγλοι έθαψαν οκτώ νεκρούς για εξοικονόμηση χώρου. Στον ίδιο τάφο βρίσκονται ανά δύο οι:
  • Ανδρέας Δημητρίου και Στυλιανός Λένας
  • Ανδρέας Ζάκος και Κυριάκος Μάτσης[1]
  • Ανδρέας Παναγίδης και Μιχαήλ Κουτσόφτας
  • Γρηγόρης Αυξεντίου και Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Στον τοίχο του κοιμητηρίου υπάρχει η επιγραφή: «Τ' ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ 1974 ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΗ ΜΑΧΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΑΤΩΝ

«Ούτε θέλουμε, ούτε έχουμε δικαίωμα να φύγουμε. Ακόμα κι αν αποχωρήσουν όλοι οι άλλοι, εμείς θα μείνουμε εδώ και θα γίνουμε λιώμα» 


Στις 16 Αυγούστου 1974 οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής στην Κύπρο εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του κέντρου της Λευκωσίας. Το τουρκικό σχέδιο προέβλεπε κατάληψη της περιοχής, εντός των μεσαιωνικών τειχών, της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας και του Αγίου Δομετίου και του Αγίου Παύλου. Για τον σκοπό αυτό διέθεσαν άρματα μάχης, όλμους, πυροβολικό και αεροσκάφη, τα οποία προσέβαλλαν διαρκώς τις θέσεις των αμυνόμενων Ελληνοκυπρίων. Στο κέντρο και μέσα από τους στενούς δρόμους της παλαιάς πόλης, επεχείρησαν προώθηση με πεζικό. Δύο ελληνοκυπριακά τάγματα, το 336 με διοικητή τον ταγματάρχη Αλευρομάγειρο και το 211  με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Γιανναντωνάκη, υποστηριζόμενα από πυροβόλα της Εθνικής Φρουράς, αμύνθηκαν σθεναρά και με αυτοθυσία. Οι έφεδροι ανθυπολοχαγοί Νίκος Κουτσού και Γιώργος Μαυρής, διοικητές των πλέον προωθημένων φυλακίων, αν και σοβαρά τραυματισμένοι, αρνήθηκαν να διακομισθούν στο νοσοκομείο.Στο κέντρο του μετώπου αμύνθηκε ο 2ος λόχος του 336 Τάγματος, με επικεφαλής τον Κύπριο έφεδρο ανθυπολοχαγό Χρήστο Σολομή. Ήταν ένας τόπος ιερός, αφού εκεί, εντός των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας, βρίσκεται ο χώρος που οι Κύπριοι αποκαλούν «Φυλακισμένα Μνήματα». Εκεί είναι ενταφιασμένοι οι άνδρες της ΕΟΚΑ που έπεσαν μαχόμενοι ή απαγχονίστηκαν από τους Βρετανούς: ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Μιχαήλ Καραολής κ.ά.... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/pos-ta-filakismena-mnimata-ton-kiprion-agoniston-eminan-stin-eleftheri-kipro-i-ellinokiprii-machites-apokrououn-tis-epithesis-tou-attila-aminomeni-pano-stous-tafous-tou-afxentiou-tou-pallikari/

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου