Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΖΕΙ: ΩΡΑ ΓΙΑ REGGAE



Image result for kingston jamaica record shops



Αρχίζει να καλοκαιριάζει...Μια από τις εικόνες που έρχονται στο μυαλό μου ακούγοντας τη λέξη καλοκαίρι είναι μια παραλία με ένα μπαράκι δίπλα σ΄αυτή το οποίο εκτός από δροσερά ποτά, παίζει και μουσική reggae. Ο υπνωτικός,χαλαρός πολλές φορές, ρυθμός της τζαμαϊκανής μουσικής είναι ίσως ο καταλληλότερος για να συνοδεύσει την καλοκαιρινή ραστώνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την  reggae με τον Bob Marley ,τον άνθρωπο που κατάφερε να βγάλει την τζαμαϊκανή μουσική έξω από τα σύνορα του νησιού και να την κάνει διεθνώς γνωστή. Αλλά η reggae δεν είναι μόνο ο Bob Marley , το ρασταφάρι, το χόρτο και οι dreadlock κομμώσεις. Μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τη συνοπτική ιστορία αυτού του μουσικού ιδιώματος.
Για πολλούς λόγους η reggae έχει θεωρηθεί μια μορφή  επανάστασης. Δεν θα αναλύσω σε αυτό το άρθρο το γιατί.Θα προτιμήσω να αναφερθώ στην ιστορία της, χωρίς όμως τις πολιτικές,θρησκευτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις.
 Η προέλευση λοιπόν αυτού του είδους, εντοπίζεται στο Κίνγκστον, πρωτεύουσα της Τζαμάικα. Γύρω στο  1960, το νησί απορροφά κάθε εξωτερική μουσική επιρροή, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο,του οποίου είναι αποικία. Δημοφιλείς ρυθμοί, όπως afro, calypso, αναμίχθηκαν με τα τραγούδια rock' n' roll, soul και R &B που παίζονταν στο ραδιόφωνο, γεννώντας νέους τοπικούς ήχους.
 Αρχικά δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές,  όπως η roots reggae  (είδος με τον πιο αρχέγονο ήχο), dubstep, Rocksteady, ska και dancehall. Σιγά-σιγά, οι παραλλαγές αναμείχθηκαν και εν πολλοίς ενοποιήθηκαν για να εξελιχθούν σ' αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως reggae.

Το 1962, η Τζαμάικα κέρδισε την ανεξαρτησία της, και έγινε ένας ελκυστικός εξωτικός προορισμός που διέθετε και μια αξιοπρόσεκτη τοπική μουσική βιομηχανία. Δισκογραφικές εταιρείες όπως η Pioneer Records, η Coxsone Dodd Records και η Trojan Records,ανταγωνίζονταν για να έχουν την πρωτοκαθεδρία στην δημιουργία και την πώληση δίσκων της νέας μουσικής που αντιπρoσώπευε και μια νέα λαϊκή κουλτούρα. Σε αυτή λοιπόν την κρίσιμη περίοδο εμφανίστηκε ένας νεαρός συνθέτης που ηγείτο ενός συγκροτήματος που ονομάζονταν The Wailers. O νεαρός που ήταν καρπός του έρωτα ενός Άγγλου ταγματάρχη και μιας Τζαμαϊκανής ονομάζονταν Bob Marley και ήρθε να αλλάξει την πορεία του νεογέννητου μουσικού είδους, δίνοντας του μια παγκόσμια φήμη,επισκιάζοντας ταυτόχρονα άλλους ομότεχνους του που διέθεταν και αυτοί αντίστοιχη ποιότητα.
Θα σας παρουσιάσω μερικούς από αυτούς που θεωρώ ότι αξίζει να γνωρίζετε,γιατί όπως προανέφερα, η reggae δεν είναι μόνο ο Bob Marley.


Prince Buster           Image result for prince buster


Αν γινόταν στην Τζαμάικα ένα γκάλοπ για το ποιος άνθρωπος θεωρείται ότι έχει την μεγαλύτερη επιρροή πάνω στην reggae ο Prince Buster θα είχε έρθει πρώτος με μεγάλη διαφορά. Είναι το συνώνυμο του ska, ενώ έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο στο Rocksteady. O Prince Buster έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε όλη μουσικό τοπίο της Τζαμάικα, τόσο ως τραγουδιστής και παραγωγός. Πολλές δεκαετίες αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή, κάπου στα μέσα του '50, ο Prince Buster, εξακολουθούσε να επηρεάζει την μουσική  reggae. Ο θάνατός του από ανακοπή, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μουσικές απώλειες για το 2016.


https://youtu.be/EZC6Ot1MLP0




Alton Ellis                    Image result for alton ellis

Τραγουδιστής και συνθέτης από το Kingston. Θεωρείται ο δημιουργός του Rocksteady. Ήταν  πιο διάσημος από τον Bob Marley στη Τζαμάικα, με τον οποίο ήρθε σε σύγκρουση ως προς τον ποιο δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει η Τζαμαϊκανή μουσική. Εκτός αυτού, είχε μια διαφορετική άποψη σχετικά με την θρησκευτικότητα του Μάρλεϊ (ρασταφάρι), που ήταν μερικές φορές ακραία και αντιδραστική.





Cedella Booker     Image result for cedella booker




Πολλοί άνθρωποι την ξέρουν απλά ως η γυναίκα που παντρεύτηκε στα 18 με Norval Sinclair Marley , έναν λευκό Τζαμαϊκανό,  αγγλικής καταγωγής, και ένα χρόνο αργότερα έφερε στον κόσμο ένα αγόρι που ονομάζεται Robert Nesta Marley, πιο γνωστός ως ο Bob Marley. Μπορούμε να εικάσουμε ότι ο Marley,  πήρε το ταλέντο από την μητέρα του.Το επώνυμο (Booker) είναι από το δεύτερο γάμο της.   
    



Toots and The Maytals      Image result for toots and the maytals


Ο Frederick «Toots» Hibbert μεγάλωσε με τη μουσική gospel που άκουγε σε μια χριστιανική εκκλησία. Kατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 μετακόμισε στον τόπο όπου γεννήθηκε η reggae, στο Kingston. Συναντήθηκε  με τους Henry «Raleigh» Gordon και Nathaniel McCarthy, και σχημάτισε  ένα τρίο που ονομάζεται The Maytals. Άρχισαν να ηχογραφούν στη Coxsone με άλλους γίγαντες της Τζαμαϊκανής μουσικής  σαν τους Skatalites και τον Prince Buster. Το 1968, μετά από την αποφυλάκιση του Toots ,είχε κατηγορηθεί για κατοχή ναρκωτικών, η μπάντα έγινε διάσημη για τις γεμάτες ενέργεια συνθέσεις της. Το «54-56 Was my number» είναι το πιο δημοφιλές τραγούδι του συγκροτήματος. 


Lee “Scratch” Perry         Image result for Lee “Scratch” Perry

O Lee «Scratch» Perry, εκτός του ότι είναι ένας από τους πυλώνες της reggae και του Rocksteady, είναι παράλληλα και ένας από τους πιο  καινοτόμους παραγωγούς στην ιστορία του είδους του. Το έργο του με την Coxsone Dodd είναι θεμελιώδες. Ήταν υπεύθυνος για μερικές από τις πρώτες ηχογραφήσεις του Marley & The Wailers και πολλών  άλλων σημαντικών καλλιτεχνών του κινήματος. Με μια εκκεντρική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, το 1969 εξασφάλισε μια σημαντική θέση στα χρονικά της ιστορίας της μουσικής με ένα single με τίτλο «The Upsetter», το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια  της reggae.


Jackie Mittoo                     Image result for Jackie Mittoo

Το πραγματικό του όνομα είναι Donat Roy Mitoo.Ήταν ο θρυλικός μουσικός διευθυντής του Studio One και έπαιζε πλήκτρα (όργανο) στους The Skatalites. Το ρυθμικό ύφος του σε συνδυασμό με τις χαρακτηριστικούς ήχους του οργάνου του, τον τοποθετεί μεταξύ των πιο ιδιόμορφων μουσικών reggae. Η μουσική του, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως  instrumental, με αναφορές στη μουσική των ταινιών της δεκαετίας του '70, με στοιχεία pop, R & B και funk.    


Gregory Isaacs                  Image result for Gregory Isaacs

Θεωρείται o πιο ρομαντικός reggae τραγουδιστής.Ήταν στο καστ της ταινίας Rockers. Παραγωγικός στο στούντιο ηχογράφησης και με μια τεράστια παρουσία στη σκηνή, μοναδική φωνή του έχει γοητεύσει χιλιάδες ανθρώπους. Πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα σε κέντρο αποτοξίνωσης κέντρο λόγω ναρκωτικών τα οποία έβλαψαν τις φωνητικές του χορδές . Πέθανε το 2010 στο Λονδίνο.           


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου