Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

ME AND THE DEVIL # 18

Image result for me and the devil


Ο Robert Johnson θεωρείται ο πιο επιδραστικός μουσικός για την εξέλιξη του μπλουζ. Όλοι οι μουσικοί αυτού του ιδιώματος επηρεάστηκαν από τον τρόπο που τραγουδούσε, από τον τρόπο που έπαιζε την κιθάρα του και από τη θεματολογία των τραγουδιών του. Η ζωή του Johnson περιβάλλεται από την αχλή του μύθου και όχι άδικα, αφού σύγχρονοί του μουσικοί και προσωπικοί του φίλοι (Son House,κλπ) αναφέρουν ότι ο Johnson ήταν ένα μέτριος κιθαρίστας που τριγυρνούσε στην περιοχή του Δέλτα όπου κάποια στιγμή εξαφανίστηκε για 6 μήνες. Όταν επέστρεψε έπαιζε εκπληκτικά καλά την κιθάρα του, η οποία ακούγονταν σαν να έπαιζαν δύο κιθάρες μαζί.Τότε κυκλοφόρησε η φήμη ότι είχε πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο εκεί στο σταυροδρόμι των αυτοκινητοδρόμων (Highways) 49 και 61, στο Clarksdale , βασισμένη προφανώς στο ομώνυμο τραγούδι που έγραψε ο "μεταμορφωμένος"  Johnson το 1936 (Crossroads).

Πέρα από δυο φωτογραφίες και τις σκόρπιες μαρτυρίες αυτών που τον έζησαν,δεν γνωρίζουμε τίποτε άλλο για την σύντομη ζωή του. Εικάζεται ότι δολοφονήθηκε με δηλητηριασμένο Bourbon από ένα απατημένο σύζυγο,στις 16 Αυγούστου 1938, στα 27 του χρόνια.  Ηχογράφησε μόλις 29 τραγούδια που όμως στήθηκαν οι θεμέλιοι λίθοι για να κτιστεί πάνω σε αυτούς αυτό που λέμε σήμερα ροκ μουσική.Τη δεκαετία του '60 ο Eric Clapton με τους Cream, οι  Rolling Stones, o Jimi Hendrix, Jimmy Page (Led Zeppelin) κ.α.,έκαναν γνωστό τον Robert Johnson  στο ευρύ παγκόσμιο κοινό, αφού διασκεύασαν τα τραγούδια του και πάτησαν πάνω στην τεχνική του για να δημιουργήσουν το προσωπικό τους στυλ.
Τα 29 τραγούδια ηχογραφήθηκαν σε δύο φάσεις μεταξύ του 1936 και 1937.
Η πρώτη ηχογράφηση έγινε στο δωμάτιο 414 του ξενοδοχείου  GUNTER στην πόλη San Antonio του Τέξας στις ημερομηνίες 23,26 και 27 Νοεμβρίου του 1936. Ηχογραφήθηκαν 16 τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών:

Image result for gunter hotel san antonio
MONDAY, NOVEMBER 23, 1936         
songs recorded:

KIND HEARTED WOMAN BLUES
(I BELIEVE I'LL) DUST MY BROOM
SWEET HOME CHICAGO
RAMBLIN’ ON MY MIND
WHEN YOU GOT A GOOD FRIEND
COME ON IN MY KITCHEN
TERRAPLANE BLUES
PHONOGRAPH BLUES

THURSDAY, NOVEMBER 26, 1936 
songs recorded:

32-20 BLUES


FRIDAY, NOVEMBER 27, 1936
songs recorded:
THEY'RE RED HOT
DEAD SHRIMP BLUES
CROSS ROAD BLUES
WALKIN’ BLUES
LAST FAIR DEAL GONE DOWN
PREACHIN’ BLUES 
(Up Jumped The Devil)
IF I HAD POSSESSION OVER JUDGMENT DAYRelated imageΗ δεύτερη φάση των ηχογραφήσεων έγινε 6 μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 1937, στο Ντάλας του Τέξας, στον τρίτο όροφο του κτιρίου που βρισκόταν στο 508 της Park Avenue, το οποίο χρησιμοποιούσε ως στούντιο ηχογραφήσεων η Brunswick Radio record labels. Εδώ ηχογραφήθηκαν τα υπόλοιπα 13 τραγούδια στις εξής ημερομηνίες:Image result for 508 park avenue robert johnson
SATURDAY, JUNE 19, 1937 

songs recorded:
                                                  
                     
STONES IN MY PASSWAY

I'M A STEADY ROLLIN' MAN

FROM FOUR UNTIL LATE   

                                                                           

SUNDAY, JUNE 20, 1937

songs recorded:

HELL HOUND ON MY TRAIL

LITTLE QUEEN OF SPADES

MALTED MILK

DRUNKEN HEARTED MAN

ME & THE DEVIL BLUES

STOP BREAKIN' DOWN BLUES 

TRAVELING RIVERSIDE BLUES

HONEYMOON BLUES

LOVE IN VAIN BLUES

MILKCOW'S CALF BLUESΤο 2004, 67 χρόνια αργότερα  ο Eric Clapton επισκέπτεται το εκαταλελειμμένο στουντιο της 508 Park Avenue μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών και ηχογραφεί τα τραγούδια του Robert Johnson, αποτίοντας  φόρο τιμής στον άνθρωπο που τον επηρέασε όσο κανείς άλλος στην μουσική του πορεία. Τα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν σε άλμπουμ με τίτλο "Me and Mr. Johnson" το οποίο είναι από τα καλύτερα που έχει εκδώσει ο μεγάλος κιθαρίστας.
Στα βίντεο που ακολουθούν παρακολουθήστε κάποια αποσπάσματα από αυτές τις ηχογραφήσεις, οι οποίες κατά την γνώμη μου είναι ιστορικές για πολλούς λόγους που δεν είναι της ώρας να αναλυθούν.

https://youtu.be/QmytmY4Jeao

https://youtu.be/OZCREueK6OI

https://youtu.be/moAR4Bb2QHI

Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη φιλμογραφία γύρω από τον Robert Johnson απ΄όπου κάποιος μπορεί να αντλήσει πληροφορίες. Δυστυχώς μόνο δύο ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους και οι οποίες είναι μυθογραφίες. Έχουν όμως  πολύ δυνατές αναφορές στον Robert Johnson. Πρόκειται για το Crossroads του Walter Hill και το O Brother, Where Art Thou? των αδερφών Κοέν.πηγές: therobertjohnsonfilm.com,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου