Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

CHUCK BERRY : THE ROCK 'N' ROLL





Related image






Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο θρυλικός Chuck Berry.Αν ο Elvis θεωρείται ο βασιλιάς του ροκ'ν'ρολ ο Chuck Berry είναι το ίδιο το ροκ'ν'ρολ. Το κιθαριστικό του στυλ, ένα μείγμα blues και Hillbily, είναι ο ήχος του του ροκ'ν'ρολ, το οποίο το αφομοίωσαν όλοι οι ροκ κιθαρίστες με πρώτο και καλύτερο τον Keith Richards. Ο ήχος των Rolling Stones οφείλεται και εμπεριέχει τον ήχο του Chuck Berry. Στην περιβόητη πρώτη τυχαία συνάντηση των Jagger- Richards η οποία έγινε η αφετηρία μιας γνωριμίας από την οποία γεννήθηκαν οι Rolling Stones, αφορμή της γνωριμίας  στάθηκαν οι δυο δίσκοι που κρατούσε ο Mick Jagger. Ο ένας ήταν το Rockin' at the Hops του Chuck Berry  και ο άλλος το The Best of Muddy Waters. Τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησαν οι Stones ήταν τα τραγούδια του Chuck Berry.

O Berry υπήρξε ο πρώτος μαύρος που έγινε γνωστός και αποδεκτός από τα μεγάλα ακροατήρια των λευκών. Κάτι που πλήρωσε ακριβά αφού σε μια στημένη δίκη καταδικάστηκε από ένα ρατσιστή δικαστή σε 3 χρόνια φυλακή το 1962. Έμεινε στη φυλακή για 1,5 χρόνο. Αυτό το στημένο γεγονός στοίχισε στην καριέρα του Chuck Berry. Η δημοφιλία του περιορίστηκε και ποτέ δεν ξανάφτασε στα προ της φυλακής επίπεδα. Η στράτευση του Elvis, η φυλάκιση του Chuck Berry και το σκάνδαλο του Jerry Lee Lewis υπήρξαν οι πρώτες προσπάθειες των συντηρητικών να σκοτώσουν την επανάσταση που έφερνε η νέα μουσική, πράγμα που εν πολλοίς το κατάφεραν.
Η είδηση του θανάτου του Chuck Berry κάνει ήδη το γύρο του κόσμου οπότε είναι βέβαιο ότι θα διαβάσετε αρκετά γύρω από την ζωή του θρυλικού μουσικού. Για αυτό αποφάσισα να κλείσω αυτό το κείμενο με κάτι διαφορετικό και πολύ ξεχωριστό. Ένα γράμμα!!
Ένα γράμμα από το μεγαλύτερο ίσως θαυμαστή του Chuck Berry, προς το είδωλό του.

" Αγαπητέ μου κύριε Berry,επιτρέψτε μου να σας πω ότι, παρά τα ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ που είχαμε,σας αγαπώ πολύ.
 Η δουλειά σας είναι πολύτιμη και πανέμορφα διαχρονική.
 Είμαι ακόμα ΕΚΘΑΜΒΟΣ!
 Ελπίζω να μη βγει άλλος σαν εσάς.Δεν θα μπορούσα να αντέξω τόση δύναμη!
 Ίσως να νιώθετε το ίδιο κι εσείς για μένα!!
 Με όλη μου την αγάπη αδερφέ!


                                                        Όπως και να 'χει
                                                         Keith Richards '05 " (*)


εδώ θα βρείτε 20 σημαντικά τραγούδια του Chuck Berry:
http://www.rollingstone.com/music/lists/chuck-berry-20-essential-songs-w472713

(*) Keith Richards : Life   εκδόσεις ροδακιό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου