Το έτος που διανύουμε είναι σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο η χρονιά του πετεινού. Ο πετεινός έχει συνδεθεί με το ξεκίνημα της νέας ημέρας αφού για κάποιο λόγο αναγγέλλει με τη χαρακτηριστική του λαλιά την εμφάνιση του πρώτου φωτός της ημέρας. Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι το πτηνό της αφύπνισης. Ας ελπίσουμε και η χρονιά που μόλις ξεκίνησε να είναι τέτοια.Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισα για την παρθενική ανάρτηση της χρονιάς να καταπιαστώ με μια ταινία-ντοκιμαντέρ του Γερμανού ερευνητή, Christoph Weber.
Η ταινία- που είναι διάρκειας 30 λεπτών και έχει ελληνικούς υπότιτλους- αναφέρεται στο περίφημο "γερμανικό θαύμα" . Μέσα από τις διηγήσεις Γερμανών οικονομολόγων αλλά και προσώπων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύσταση της μεταπολεμικής Γερμανίας ξετυλίγεται μια ιστορία πολύ διαφορετική από αυτή που επί 70 χρόνια πλασάρουν πρωτίστως στους Γερμανούς και δευτερευόντως στον υπόλοιπο κόσμο.
Μέσα σε μισή ώρα αποκαλύπτεται ότι το "γερμανικό Θαύμα" δεν ήταν παρά ένα κατασκεύασμα των ΗΠΑ. Φυσικά στην ταινία αποκαλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της αλήθειας, όχι όμως ολόκληρη. Η αλήθεια κρύβεται στον Βασικό Νόμο του 1949 (μέρος του οποίου αναφέρεται στην ταινία) και ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε ισχύ καθιστώντας την Γερμανία ως ένα κράτος υπό κατοχή!!
Αν νομίζετε ότι όλα τα παραπάνω είναι ανήκουστα διαβάστε μια δήλωση που έκανε ο Σόιμπλε το 2011 στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο (European Banking Congress), στο εκθεσιακό κέντρο της Φρανκφούρτης. Εκεί ηγετικά στελέχη της οικονομίας και της πολιτικής συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη διαμόρφωση της μελλοντικής παγκοσμιοποίησης.Τότε, ο Σόιμπλε δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η έννοια της εθνικής κυριαρχίας έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε παραλογισμό κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Κι εμείς στη Γερμανία από τις 8 Μαΐου του 1945 ουδέποτε ήμασταν ανεξάρτητη χώρα. Αυτό ήταν ήδη σαφές στον Βασικό Νόμο που υπάρχει στην Εισηγητική Έκθεση του 1949».
Σε ένα κόσμο που βρίσκεται σε αναβρασμό είναι πολύ δύσκολο να ισχύσουν σχέδια που έχουν εκπονηθεί πριν 70 χρόνια. Οι συσχετισμοί αλλάζουν ραγδαία και οι μεγάλοι παίκτες κοιτούν να αρπάξουν ένα κομμάτι από την πίτα που μέχρι χθες ήταν απρόσιτη. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό και η δήλωση του Πούτιν το 2012 σε γερμανικό περιοδικό:
«Η Γερμανία είναι υπό κατοχή, εξουσιαζόμενη από ξένο κράτος. Τον έλεγχο τον έχουν οι Αμερικανοί. Η γερμανική πολιτική ελίτ δεν είναι ελεύθερη. Το αποτέλεσμα: Το Βερολίνο δεν μπορεί να δράσει κατά τρόπο που πραγματικά θα ήταν προς όφελος της χώρας σε αυτή την περίπτωση.
»Η Γερμανία κυβερνάται προς το παρόν ενάντια στα συμφέροντά της. Εμείς, οι Ρώσοι, μπορούμε να βοηθήσουμε τους Γερμανούς όπως καλύτερα καταλαβαίνουμε την κατάσταση στο Βερολίνο, και να δουλέψουμε για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε, για παράδειγμα, γερμανορωσικά δίκτυα σε διάφορα επίπεδα. Μπορούμε να δουλέψουμε με διαφορετικές ομάδες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, εμβαθύνοντας τις πολιτισμικές μας σχέσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα υπάρξει μια Γερμανία η οποία θα είναι ελεύθερη, δυνατή κι αυτοπροσδιοριζόμενη χώρα στην Ευρώπη και θα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο υφιστάμενος ρόλος του υποτελούς των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να είναι το πεπρωμένο της Γερμανίας»
Αλλά ας γυρίσουμε στην ταινία. Στο τέλος η ταινία αναφέρεται στο "χρέος" της Ελλάδας που με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να διαγραφεί κατά τα λεγόμενα του ομιλητή.Ας αφήσουμε όμως να κυλίσει η χρονιά που είναι σίγουρο ότι δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε.
Δείτε την εδώ την ταινία:
https://youtu.be/LipUoL6mH9g
πηγές:https://seisaxthia.wordpress.com/2015/03/31/%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CF%85%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD/
http://www.dw.com/el/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B8%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1/a-16629985
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου