Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ Η ΗΠΑ ΕΚΤΟΣ TTP!!





Image result for trump tpp




Είχα πει ότι με το Τράμπ ένα είναι σίγουρο: ότι δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε και από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής δικαιώνομαι. Χθες τρίτη μέρα της Προεδρίας του έκανε πράξη, μια από τις βασικές του εξαγγελίες. Υπέγραψε Προεδρικό διάταγμα με το οποίο έθεσε τις ΗΠΑ εκτός  ΤΤΡ( TRANS PACIFIC TRADE PANTRESHIP-ΔΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ).Ήταν τόσο μεγάλη η έκπληξη μου, χθες που διάβασα την είδηση, ώστε δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Αφού τη διασταύρωσα από πολλές μεριές τότε μόνο πείστηκα ότι ο Τράμπ έριξε χθες μια βόμβα μεγατόνων και φυσικά με προβλημάτισε για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση.
Επιγραμματικά θα σας πω ότι ο Τράμπ χθες καταφέρθηκε εναντίον των πολυεθνικών  και της εξουσίας που έχουν αποκτήσει κατά τα χρόνια της παγκοσμιοποίησης!
Για όσους ακούν για πρώτη φορά αυτό το ακρώνυμο (TTP) θα τους γνωρίσω ότι ήταν και είναι μαζί με το (TTIP- ΔΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ, αφορά τις εμπορικές και χρηματιστηριακές σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης), οι συμφωνίες που έδιναν υπερεξουσίες στις πολυεθνικές, οι οποίες μέσα από αυτές τις συμφωνίες θα μπορούσαν να παρακάμψουν τα εθνικά συντάγματα. Με άλλα λόγια ήταν ο προθάλαμος ενός νέου εφιαλτικού κόσμου όπου οι άνθρωποι δεν θα είχαν δικαιώματα. Σε αυτές τις συμφωνίες οι μόνοι που αντιτάχθηκαν ήταν οι αριστερές εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις.Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση.Φυσικά όταν λέμε για μαχητικές διαδηλώσεις και αριστερές οργανώσεις δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε ήδη μετατραπεί σε ένα οικονομικό προτεκτοράτο.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι είναι το TTP.



Πρόκειται για μια μυστική διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Νέα Ζηλανδία, το Περού, και το Βιετνάμ, που θα επηρεάζει το 40% της παγκόσμιας αγοράς. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2009 και γίνονται σε απόλυτη μυστικότητα ενώ ελάχιστα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς στον τύπο από διάφορους ακτιβιστές. Η ΤΡΡ που ξεκίνησε ως [δήθεν] αντίβαρο στην ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, έχει ως σκοπό να προωθήσει προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών που έχουν έδρα τις ΗΠΑ στις αγορές της ΝΑ Ασίας. Κανείς δεν ξέρει τι περιλαμβάνουν αυτές οι συμφωνίες καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών που τις έχουν υπογράψει δεν επιτρέπεται να εξηγήσουν στο λαό ή ακόμα και στα ίδια τα μέλη των κυβερνήσεων τους τι ψηφίζουν και τι συνέπειες θα έχει αυτό για το παρόν ή το μέλλον.
Από όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα καθίσταται σαφές ότι οι συμφωνίες αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά το εμπόριο. Στην ουσία η ΤΡΡ δίνει την εξουσία στις πολυεθνικές εταιρείες έναντι των κρατών. Αν μια κυβέρνηση πάρει μέτρα τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στη χώρα-όπως πχ να αυξήσει το κατώτατο μισθό των εργατών- τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος στα διεθνή δικαστήρια και να πετύχει την αναίρεση της απόφασης ή ακόμα και να ζητήσει αποζημιώσεις. Το ίδιο θα ισχύει αν μια εταιρεία προκαλέσει κάποια περιβαλλοντική καταστροφή, οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να παύσουν την λειτουργία της πολυεθνικής ή να επιβάλλουν νόμους που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους.
Στην ουσία αυτό που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πετύχουν είναι να επιβάλλουν στον πλανήτη τις δικές τους πολιτικές περί παραγωγής, εξαγωγής και εισαγωγής προϊόντων που θα έχουν ισχύ έναντι των εθνικών νόμων της κάθε χώρας. Μεγάλες πολυεθνικές λοιπόν θα μπορούν να σύρουν στα δικαστήρια οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη στην οποία θα δραστηριοποιούνται και η οποία ψηφίζει εθνικούς νόμους αντίθετους με τα συμφέροντα τους. Αν και αυτή η προοπτική φαντάζει η πιο τρομακτική όλων, δεν σταματούν εκεί τα «ωφέλη» της συμφωνίας. Επιβάλλουν έλεγχο και λογοκρισία στο διαδίκτυο μέσω ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για την «προστασία των πνευματικών διακαιωμάτων» και καταδικάζουν εκατομμύρια ασθενείς στις αναπτυσσόμενες χώρες σε θάνατο με την «αποκλειστικότητα των δεδομένων» στην παρασκευή φαρμάκων, που στην ουσία σημαίνει ότι οι φτωχές χώρες δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν φθηνά γεννόσημα φάρμακα για να καταπολεμήσουν ασθένειες όπως το AIDS και τη φυματίωση.
Και αν αναρωτιέστε τι μας νοιάζουν όλα αυτά στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, ας μάθουμε ότι προβλέπεται η ένταξη συνολικά 28 χωρών στις συμφωνίες αυτές, ανάμεσα τους και τα Ευρωπαϊκά κράτη. Έτσι οι πολυεθνικές εξασφαλίζουν τα συμφέροντα τους εις βάρος της υγείας, και των δικαιωμάτων όλων μας. Και για να το πούμε ακόμα πιο απλά. Αν αύριο η θυγατρική της Καναδικής El Dorado, Ελληνικός Χρυσός, προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή στη Χαλκιδική, το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να μηνύσει την εταιρία ή να ζητήσει αποζημιώσεις. Αντιθέτως η εταιρία, μπορεί να μηνύσει την Ελλάδα αν κρίνει ότι το ελληνικό κράτος έθιξε τα συμφέροντα της.
Παρομοίως, αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει αύξηση του κατωτάτου μισθού, δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία πολυεθνική που δραστηριοποιείται στη χώρα μέσω θυγατρικών να δώσει την αύξηση αυτή. Μπορεί όμως να βρεθεί το ελληνικό δημόσιο κατηγορούμενο αν η εταιρεία κρίνει ότι η αύξηση αυτή επηρεάζει την παραγωγή της. Καθώς είμαστε χαμένοι μέσα σε μικρές καθημερινές και ελεγχόμενες ειδήσεις καθώς ακούμε για διαπραγματεύσεις και δάνεια, ας μην ξεχνάμε ότι το ουσιαστικό παιχνίδι παίζεται και κερδίζεται, πίσω από κλειστές πόρτες στα πολυτελή γραφεία των κέντρων εξουσίας.... η συνέχεια του άρθρου εδώ:

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει ακόμα περισσότερα μπορεί να διαβάσει:





Image result for ttip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου