Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΟΥΣ- ΤΑ 800 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ...
Ο «χορός» των αντιδράσεων για τις απολύσεις της PUBLIC συνεχίζεται
Η εταιρεία PUBLIC, μέλος του Ομίλου Εταιριών Γερμανός συστήνεται ως μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων τεχνολογίας και ψυχαγωγίας στην Ελλάδα. Η εταιρία θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρότυπο ανάπτυξης αφού τα νούμερα που ή ίδια έχει δημοσιοποιήσει, αυτό δείχνουν. Αύξηση-ρεκόρ πωλήσεων για το 2015,άνω του 25%. Τα υποκαταστήματα συνεχώς αυξάνονται φτάνοντας τα 51 σε όλη την Ελλάδα. Θα περίμενε κάποιος ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας θα ήταν από τους πιο ευτυχείς τις αγοράς. Άλλωστε αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αποκομίζει κάποιος όταν επισκέπτεται τα καταστήματα Public.Αφήνοντας πίσω τους δρόμους της Αθήνας που είναι γεμάτοι με κατηφείς ανθρώπους μπαίνει σε ένα χώρο όπου όλοι οι υπάλληλοι σου χαμογελούν.
Μια προσεκτικότερη όμως ματιά σε κάνει να προβληματιστείς για το αν αυτό που βλέπεις είναι πραγματικό ή αποτελεί μέρος της διακόσμησης του καταστήματος. Παρατηρείς για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει πουθενά ένα σκαμπό και οτι οι υπάλληλοι εργάζονται όρθιοι επί ένα 8 ώρο. Αυτό και μόνο το στοιχείο λέει πολλά... 
Στα καταστήματα Public αρέσει επίσης το "μυστήριο". Κακές γλώσσες λένε οτι οι πωλήσεις έχουν απογειωθεί με τη θεσμοθέτηση του mystery shopper.Τι σημαίνει αυτός ο όρος;
Σημαίνει ότι πρόκειται για κατάσκοπο που παριστάνει τον πελάτη για λογαριασμό της επιχείρησης και αξιολογεί εν αγνοία του(της) εργαζόμενου(ης) τις «επιδόσεις» του(της). Πιο κοινώς πρόκειται για ρουφιάνο που παραπέμπει σε πρακτικές άλλων εποχών. Μέσα από αυτήν την πρακτική, οι εργαζόμενοι στα Public είναι διαρκώς υπό το φόβο ότι ο οποιοσδήποτε πελάτης είναι εν δυνάμει ένας mystery shopper που καταγράφει και φακελώνει την οποιαδήποτε κίνησή τους.
Την περασμένη Παρασκευή ,σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Εφ. των Συντακτών, της έγγραφης καταγγελίας του Συλλόγου Υπαλλήλων  Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) και της επιβεβαίωσης από εργαζόμενους στην εταιρεία, υπήρξαν δεκάδες απολύσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η εταιρεία δεν προέβη σε κάποια αιτιολόγηση των απολύσεων.Ωστόσο το κοινό χαρακτηριστικό όλων   όσων απολύθηκαν ήταν ότι χαρακτηρίστηκαν «υψηλόμισθοι».Πρόκειται για μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 700-800 ευρώ, δηλαδή κυμαίνονται στα όρια του κατώτατου μισθού που ίσχυε για τους νεοπροσλαμβανόμενους ως τον Μάρτιο του 2012.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται απίστευτα διαβάστε τα όσα καταγγέλονται στην ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ PUBLIC 2017
Την Παρασκευή 20.01.17 η επιχείρηση Public απέλυσε δεκάδες εργαζομένους, κυρίως πωλητές και προϊσταμένους από διάφορους εργασιακούς χώρους, όπως σε τμήματα Τεχνολογίας, Πολιτισμού, Gaming. Ταυτόχρονα, προέβη σε απολύσεις κάποιων διευθυντικών στελεχών, ενώ το κλίμα στους εργασιακούς χώρους είναι ότι επίκειται και συνέχεια.
Το κοινό στοιχείο της πλειονότητας των συναδέλφων που απολύθηκαν ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως «υψηλόμισθοι», δηλαδή εργαζόμενοι των «700 και 800 ευρώ»… Για να προλάβουμε αντιδράσεις και αιτιολογίες του τύπου «αναγκαστική εξυγίανση», να σημειώσουμε ότι αυτή η μορφή «εξυγίανσης» συμπίπτει τυχαία (;) με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα νέων καταστημάτων της αλυσίδας Public σε Κολωνάκι και Αεροδρόμιο. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο καθαρό, πρόκειται για μια επιχείρηση, η οποία, από το 2012, προβαίνει σταθερά σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση -έως εξαντλήσεως- των υπαλλήλων της, αξιοποίηση δωρεάν εργασίας μέσω προγραμμάτων voucher, με αποτέλεσμα να έχει βγάλει τεράστια κέρδη από την εξευτελιστικά φθηνή εργασία των συναδέλφων μας.
Είναι φανερό ότι η εργοδοσία των Public πετάει στον δρόμο τους «δήθεν υψηλόμισθους» για να φτιάξει στρατό από φθηνή αναλώσιμη εργατική δύναμη, την οποία, αφού ξεζουμίζει, τίποτα δε δείχνει ότι επίσης δε θα απολύσει στη συνέχεια. Αυτός ο κύκλος των «φθηνών προσλήψεων στην αρχή» και «απολύσεων όταν βρεθεί ο ακόμα πιο φθηνός στη συνέχεια» είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο με το οποίο η επιχείρηση Public έχει οικοδομήσει την αλυσίδα της στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς δε διστάζει να δείξει τι σημαίνει για την «Αγορά» ο όρος «ομαδικές απολύσεις» και πώς μπορεί μια κερδοφόρα επιχείρηση να χρησιμοποιεί το νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Οι απολύσεις στα Public είναι προκλητικές για τους εργαζομένους της, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά ξεζουμιστεί όλα αυτά τα χρόνια: υπερωρίες, κυριακάτικη εργασία (μάλιστα 5ωρο, ώστε να μην παίρνουν το επιπλέον ρεπό που δικαιούνται και την προβλεπόμενη προσαύξηση), απάνθρωπα καθεστώτα «αξιολόγησης» των ατομικών πωλήσεων, καλλιέργεια ανταγωνιστικού κλίματος, πληρωμή ελλειμμάτων των ταμείων από την τσέπη κ.λπ.
Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα στα Public να επικοινωνήσει μαζί μας. Να μη δεχθεί αδιαμαρτύρητα τις απολύσεις, τη δική του ή των άλλων συναδέλφων. Να μη βιαστεί να υπογράψει την απόλυση-καταδίκη του.
Ο Σύλλογος είμαστε όλοι εμείς. Η αλληλεγγύη είναι η δική μας συνταγή στις απολύσεις και στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Με όλα τα μέσα συνδικαλιστικής δράσης αλλά και τα αντίστοιχα νομικά/θεσμικά θα παλέψουμε για το δίκιο μας.
Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!
Καμία ανοχή στις απολύσεις!
Ας συσπειρωθούμε – Ας επικοινωνήσουμε με το Σύλλογο!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣπηγές: ΣΥΒΧΑbookworker.wordpress.com/http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου