Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ











Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο μεγάλος τραγουδοποιός και ποιητής Λέοναρντ Κοέν.Η δισκογραφική του εταιρεία ανακοίνωσε το θάνατό του με μια λιτή δήλωση στο Facebook:

" Με βαθύτατη λύπη  ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της".

Ο Leonard Cohen ήταν ήδη φτασμένος ποιητής όταν αποφάσισε να ασχοληθεί το 1965 σε ηλικία 31 ετών με το τραγούδι και την μουσική. Αμέσως αναδείχθηκε σαν έναν από τους επιδραστικότερους τραγουδοποιούς της δεκαετίας του ΄60 και των μέσων του ΄70. Μόνο ο Bob Dylan τον ξεπέρασε ενώ μόλις δυο μπορούν να σταθούν πλάι του: ο Paul Simon και η φίλη του Joni Mitchel.


Ο  Leonard Cohen με την χαρακτηριστική μπάσα φωνή , την κιθάρα με τις νάυλον χορδές και τα εξαίσια δεύτερα φωνητικά που θυμίζουν έντονα ελληνική χορωδία ασχολήθηκε στα τραγούδια του με την αγάπη και το μίσος, το σεξ και την πνευματικότητα, τον πόλεμο και την ειρήνη, την έκσταση και την κατάθλιψη.
 Είχε την χαρά να δει και πάλι την επιτυχία με το τελευταίο του άλμπουμ, που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες με τον τίτλο: You Want it Darker (Το ζητάτε πιο σκοτεινό). Όπως και ο David Bowie με το  Dark Star έτσι και ο Cohen μας αποχαιρέτισε με το τελευταίο του άλμπουμ. Σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ,μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων, ότι αυτό που περίμενε πλέον είναι ο θάνατος ο οποίος δεν θα αργήσει να έρθει.

Το άλμπουμ έχει ένα σκοτεινό ύφος που πλέον γνωρίζουμε ότι σηματοδοτεί την έξοδο του τραγουδοποιού, ο οποίος φροντίζει να δώσει τις τελευταίες συμβουλές σε αυτούς που μένουν πίσω με το τραγούδι-ποίημα Steer your Way( Οδήγησε το δρόμο σου)
Από αυτό το κύκνειο άσμα του μεγάλου τραγουδοποιού και ποιητή θα αναρτήσω ένα τραγούδι με το οποίο αποχαιρετά την μούσα του και μεγάλη του αγάπη Marianne Ihlen η οποία απεβίωσε τον περασμένο Ιούλιο. Το τραγούδι ονομάζεται Travelling Light και θυμίζει έντονα ελληνικό τραγούδι. Κάτι διόλου τυχαίο αφού στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 ο Leonard Cohen και η  Marianne Ihlen ζούσαν στην Ύδρα . Μάλιστα ο Cohen είχε αγοράσει ένα παλιό παραδοσιακό υδραίικο σπίτι για 1500 δολάρια και για την αγορά του οποίου έλεγε ότι υπήρξε η πιο επιτυχημένη κίνηση της ζωής του.




https://youtu.be/okaqXB6Ns5s

Θα κλείσω αυτό το μικρό σημείωμα με ένα στιχο :


"Υπάρχει μια ρωγμή σε όλα. Από εκεί είναι που μπαίνει μέσα το φως." Leonard Cohen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου