Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ROBERT McCABE: ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ










Ο  φωτογράφος Robert McCabe είναι ένας εραστής της Ελλάδας.Χωρίς υπερβολή τα έργα του μπορούν να σταθούν επάξια  δίπλα στα έργα των μεγάλων Ελλήνων φωτογράφων,όπως ο Μελετζής,ο Τλούπας, ο Μπαλάφας, η Παπαϊωάννου, η Νέλλη κ.α. , οι οποίοι έχουν υμνήσει με τις φωτογραφίες τους τη δύναμη του ελληνικού τοπίου. Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1934 και μεγάλωσε στην περιοχή της Νέας Υόρκης.Σε ηλικία 5 ετών απέκτησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή, δώρο από τον πατέρα του. Από τότε δεν εγκατέλειψε ποτέ το μαγικό κόσμο της φωτογραφίας αφού την αγάπη του για την σύλληψη μοναδικών εικόνων την έκανε επάγγελμα.
Το 1954 πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη. Επισκέφτηκε τη Γαλλία, την Ιταλία, και την Ελλάδα.Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1955 και το 1957 επιβαίνοντας σε ένα αμερικάνικο φορτηγό  πλοίο και ταξίδεψε για μεγάλο διάστημα στο Αιγαίο.Το 1957 τράβηξε μια σειρά έγχρωμων φωτογραφιών  με θέμα τα ελληνικά νησιά, για λογαριασμό του National Geographic.Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην τηλεόραση με τον πρέσβη Γιώργο Μελά παρουσιάζοντας μια φωτογραφική περιήγηση της Ελλάδας. Έκτοτε  ακολούθησαν πολλές εκθέσεις με θέμα την Ελλάδα , τους ανθρώπους, και τις αρχαιότητες της.



ΚΥΘΗΡΑ. Σχολείο.
Κύθηρα,σχολείο

Για τους φίλους της ασπρόμαυρης φωτογραφίας αλλά και μιας άλλης Ελλάδας που χάθηκε, διοργανώνεται  από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μια φωτογραφική έκθεση με θέμα :« Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου».
Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 8 Δεκεμβρίου- 19 Μαρτίου,θα  περιλαμβάνει δύο ενότητες με διαφορετικό θέμα αλλά με κοινό στοιχείο τις ελληνικές θάλασσες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις κοινωνίες των ανθρώπων στο Αιγαίο ανά τους αιώνες. 
Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει πτυχές της ζωής στο Αιγαίο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.  Τότε που η καθημερινότητα κυλούσε χωρίς ηλεκτρισμό, δρόμους, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, τρεχούμενο νερό και οχηματαγωγά πλοία. Οι υποδομές που είχαν στη διάθεσή τους οι άνθρωποι το ’60, δεν φαίνεται να διέφεραν πολύ σε σχέση με αυτές από το αρχαίο παρελθόν. Οι 40 φωτογραφίες αυτής της ενότητας καλύπτουν τέσσερα θέματα: γιορτές, γυναικείες ασχολίες, ανδρικές ασχολίες και εργασία στη θάλασσα.

Η δεύτερη ενότητα, με 33 φωτογραφίες, παρουσιάζει παραθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους. Οι περισσότερες είναι βγαλμένες το 1954 και το 1955, όταν οι χώροι αυτοί ελάχιστα είχαν αλλάξει σε σχέση με τις περιγραφές των περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Τα πιο πολλά από τα σημεία αυτά  έχουν μακρά ιστορία, κάποια ως θρησκευτικοί χώροι, άλλα ως εμπορικά κέντρα και άλλα για τη στρατηγική τους σημασία.( πηγή: http://www.cycladic.gr/)

Δείτε ένα μικρό δείγμα της δουλειά του Robert McCabe (*)









Σχετική εικόνα

Δείτε μια μικρή συνέντευξη του φωτογράφου:

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:
https://www.cycladic.gr/page/epikinonia-prosvasi






(*)σ.σ, Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στον Robert McCabe και εδώ δημοσιεύονται μόνο για λόγους εκπαιδευτικούς και μη κερδοσκοπικούς. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου