Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΑΣΠΡΟΚΑΛΤΣΑΚΙΑ




Image result for muller thomas






Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο ( Serenissima Repubblica di San Marino) είναι ένα από τα μικρότερα κράτη του κόσμου, με έκταση μόλις 61,2 τ.χλμ. και 33.005 κατοίκους σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2015. Είναι μεσόγεια χώρα και βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο.Το λιλιπούτειο αυτό κρατίδιο στην Ιταλία αποτελεί ένα από τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Οι κάτοικοί του περηφανεύονται για τα 1.710 χρόνια ελευθερίας που απολαμβάνουν, αποτέλεσμα της δημοκρατικής διακυβέρνησής του μέσα στους αιώνες και όχι άδικα θεωρείται ως το παλαιότερο δημοκρατικό κράτος του κόσμου.
Το κρατίδιο του Σαν Μαρίνο αγαπά το ποδόσφαιρο και διαθέτει εθνική ομάδα. Η εθνική ομάδα του Σαν Μαρίνο αγωνίστηκε πρόσφατα με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία, από την οποία ηττήθηκε εντός έδρας με 8-0. Σκορ λογικό αφού τα ποδοσφαιρικά μεγέθη των δυο ομάδων  είναι ασύγκριτα. Μετά το τέλος του αγώνα ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Τόμας Μίλερ δήλωσε αλαζονικά για τον αγώνα:

"Το να παίζεις απέναντι σε εθνικές ομάδες όπως αυτή του Σαν Μαρίνο δεν έχει σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα στο να παίζεις τέτοια ματς. Καταλαβαίνω ότι γι' αυτούς το να παίζεις με τους πρωταθλητές κόσμου είναι ένα συν, ωστόσο κι εμείς οι ποδοσφαιριστές πρέπει να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας κι αυτά τα ματς είναι ένα αχρείαστο ρίσκο"

Η απάντηση ήρθε σε μορφή επιστολής 10 σημείων από τον διευθυντή επικοινωνίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Σαν Μαρίνο, Άλαν Γκασπερόνι, ο οποίος εξήγησε στον άξεστο ποδοσφαιριστή την σημαντικότητα αυτού του παιγνιδιού, τιμώντας ταυτόχρονα την μακρά πολιτιστική και δημοκρατική παράδοση του τόπου του. Όπως έχω ξαναγράψει το πραγματικό ποδόσφαιρο ,και όχι αυτό το τσίρκο που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι διάφορες πολυεθνικές εταιρίες που λυμαίνονται τον χώρο , δεν είναι απλά ένα λαϊκό άθλημα. Έχει βαθιές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις. Η επιστολή (την οποία παραθέτω παρακάτω)του Άλαν Γκασπερόνι το αποδεικνύει για άλλη μια φορά.

 Η επιστολή των 10 σημείων:

«Αγαπητέ Τόμας Μίλερ, έχεις δίκιο

Ποδοσφαιρική αγώνες σαν κι αυτόν δεν έχουν το παραμικρό νόημα. Για σένα!
Δεν υπήρχε λόγος να έρθεις στο Σαν Μαρίνο ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο, χωρίς πρωτάθλημα στη Μπουντεσλίγκα, θα μπορούσες να έχεις αράξει με τη γυναίκα σου σ΄έναν καναπέ του πολυτελούς σπιτιού σου. Ίσως να βρισκόσουν σε μια εκδήλωση χορηγού, κερδίζοντας μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ» αναφέρει ο Γκασπερίνι ο οποίος στη συνέχεια δίνει στον Μίλερ τους δέκα λόγους για τους οποίους το ματς της Παρασκευής ήταν σημαντικό. Ο τέταρτος αποτελεί καρφί... τεραστίων διαστάσεων για όλη -και όχι μόνο την ποδοσφαιρική- Γερμανία, ενώ ο δέκατος είναι απολαυστικός!
Σύμφωνα με τον Γκασπερόνι, λοιπόν, ο αγώνας με την Νατσιοναλμάνσαφτ ήταν χρήσιμος επειδή...

«1) Εσύ έμαθες ότι ίσως να μην μπορείς να σκοράρεις απέναντι σε αδύναμες ομάδες σαν τη δική μας. Και μην πεις ότι δεν εκνευρίστηκες όταν ο Σιμοντσίνι (σ.σ. τερματοφύλακας του Σαν Μαρίνο) σου έφραξε το δρόμο προς το τέρμα.

2) Αποδείχθηκε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι ιδιοκτησία σου, αλλά όλων εκείνων που το αγαπούν, ανάμεσα στους οποίους είμαστε και εμείς, είτε σου αρέσει είτε όχι.

3) Εδειξε σε εκατοντάδες Ευρωπαίους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι που ακολουθούν τα όνειρά τους και όχι το μπλοκ επιταγών σου.

4) Απέδειξε ότι εσείς οι Γερμανοί δεν αλλάζετε ποτέ και ότι η ιστορία δεν σας έχει διδάξει ότι η σιγουριά για νίκη δεν σημαίνει πάντα νίκη

5) Επέτρεψε σε 200 παιδιά από το Σαν Μαρίνο να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ισως μια μέρα να δουν ξανά ένα ματς εναντίον των Πρωταθλητών Κόσμου

6) Η ομοσπονδία μας (και η δική σου) κέρδισαν χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Με τα χρήματα αυτά -εκτός από τη δική σου αποζημίωση για τον κόπο σου- μπορούμε να χτίσουμε υποδομές. Θα σου πω ένα μυστικό. Χτίζουμε γήπεδο σε μια απομονωμένη πόλη την Ακουαβίβα. Εσύ θα μπορούσες να το χτίσεις με μισθούς μερικών μηνών. Εμείς με τα χρήματα από ένα ματς 90 λεπτών. Καλό, έτσι;

7) Μια μικρή χώρα, σχεδόν όσο ένας τομέας του Αλιάντς Αρένα, εμφανίστηκε στα ΜΜΕ για καλό λόγο, γιατί ένα ποδοσφαιρικό ματς αποτελεί πάντα καλό λόγο.

8) Βοήθησε τον φίλο σου τον Γκνάμπρι να κάνει χατ-τρικ στο ντεμπούτο του κι έτσι να διεκδικήσει καλύτερο συμβόλαιο και διπλά χρήματα από τη Βέρντερ

9) Υπενθύμισε στον κόσμο του Σαν Μαρίνο ότι έχουμε κανονική εθνική ομάδα.

10) Προσωπικά βεβαιώθηκα ότι όσο κι αν φοράς τα καλύτερα ρούχα της Adidas, κατά βάθος παραμένεις αυτός με τα σανδάλια και τις άσπρες κάλτσες!»


Image result for γερμανός τουρίστας



πήγες: wikipedia, sport24.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου