Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;










Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Α. Τσίπρας μεταβαίνει στην Τουρκία για να συναντηθεί και να συζητήσει με τον Ερντογάν για καυτά θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Έχοντας νωπή την εμπειρία από την Συμφωνία των Πρεσπών θα καταθέσω τον προβληματισμό μου για την επικείμενη συνάντηση.
Θα σταθώ για την οικονομία του χρόνου,μόνο στο πιο  σημαντικό ερώτημα που γεννάται: 
Κατά πόσο οι τυχόν αποφάσεις που θα παρθούν, είναι έγκυρες;


Θα εξηγήσω σε λίγες γραμμές το σκεπτικό μου. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κάθε άλλο πολιτικό κόμμα που ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων στις τελευταίες εκλογές, το έκανε για να υλοποιήσει συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο δημοσιεύθηκε έγκαιρα ώστε να λάβουν γνώση οι ψηφοφόροι και βάση αυτού και μόνον αυτού του προγράμματος έδωσαν την εξουσιοδότηση και εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει για το υλοποιήσει. Σε ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση και ούτε έχει πάρει καμιά λευκή εντολή για να αναπτύξει πρωτοβουλίες και ενέργειες που δεν περιέχονται σ' αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση της εξωτερικής πολιτικής,οτιδήποτε άλλο προκύψει και το οποίο δεν περιέχεται σε αυτό πρέπει να ακολουθηθεί η πάγια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ανατρέχοντας λοιπόν στο 68 σελίδων προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει κάποιος ότι δεν υπάρχει ούτε μια λέξη που να αφορά την εξωτερική πολιτική. 
(https://www.newsbomb.gr/images/news/2015/08/30/syriza_sxedio.pdf)
Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ακολουθείται απαρέκλητα η χρόνια θέση της Ελλάδας επί των ελληνοτουρκικών και η οποία αναφέρεται ρητά και δεσμευτικά στην σελίδα του Υπουργείου των Εξωτερικών. 
(https://www.mfa.gr/zitimata-ellinotourkikon-sheseon/)
Κάθε παρέκλιση από αυτή τη θέση είναι παράνομη αφού δεν έχει την έγκριση του Ελληνικού Λαού.
Να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με το υπουργείο των Εξωτερικών της Ελλάδας αναγνωρίζεται μόνο μια διαφορά μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
"Η Ελλάδα επιδιώκει, στο πλαίσιο αυτό, να επιλύσει τη μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, το δίκαιο της θάλασσας. " (απόσπασμα από τη σελίδα του Υπουργείου των Εξωτερικών)


Νομίζω, οτιδήποτε άλλο τεθεί και αποφασιστεί, στο τραπέζι των συζητήσεων,που παρεκκλίνει από την βασική γραμμή του Υπουργείου των Εξωτερικών είναι ΑΚΥΡΟ και φυσικά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα.

Επειδή ακριβώς το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια γραμμή του Υπουργείου των Εξωτερικών(https://www.mfa.gr/to-zitima-tou-onomatos-tis-pgdm/)  για την έκβαση της οποίας γνωρίζουμε όλοι, ο προβληματισμός μου για την επίσκεψη  στην Τουρκία και τα αποτελέσματα αυτής, είναι έντονος.

Κλείνοντας να τονίσω ότι την ευθύνη για ότι συνέβη και θα συμβεί με τα εθνικά θέματα δεν την έχει μόνο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλοι όσοι αποτελούν τους θεσμούς και φυσικά όλοι εμείς οι απλοί πολίτες.





1 σχόλιο:

  1. Γιώργο
    Διαβάζοντας το link που επισυνάπτεις(https://www.mfa.gr/to-zitima-tou-onomatos-tis-pgdm/) η συμφωνία των Πρεσπών ακολουθεί ΠΙΣΤΑ και ξεκάθαρα την πάγια γραμμή του Υπουργείου των Εξωτερικών ιδίως στο κομμάτι που λέει συγκεκριμένα :“””Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο πλαίσιο διευθέτησης, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η θέση μας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή”””””
    ‘Oσο για τα ελληνοτουρκικά προσωπικά δεν περιμένω να υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ Τσίπρα - Ερντογάν , θα δουμε βέβαια και μετα κρίνουμε αν θα παραβιαστεί κάτι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή