Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ













O Jack White τον οποίον οι περισσότεροι γνωρίζεται από το ντουέτο των White Stripes, ένα σχήμα που ταρακούνησε τη μουσική στις αρχές του 21 ου αιώνα και ξαναέφερε στην επιφάνεια τα μπλουζ κάτω από μια σύγχρονη και εξαιρετική κατά τη γνώμη μου εκδοχή, αγαπάει πολύ την μουσική λαϊκή παράδοση του τόπου του. Ιδρυτής μιας μικρής δισκογραφικής εταιρείας, της Third Man Records. Πέρσι μας είχε εκπλήξει ευχάριστα με την κυκλοφορία μιας εξαιρετικής επανέκδοσης παλαιών δίσκων μπλουζ της φωνογραφικής εταιρείας Paramount, αλλά και επανεκδόσεις δίσκων βινυλίου, μουσικών του μπλουζ των αρχών του 20ου αιώνα.
Φαίνεται όμως ότι το ενδιαφέρον για την λαϊκή παραδοσιακή μουσική δεν περιορίζεται εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Μια νεα έκπληξη μας επιφύλαξε στις 5 Φεβρουαρίου ημέρα, που κυκλοφόρησε  ένα διπλό cd με Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική με ηχογραφήσεις από δίσκους 78 στροφών που καλύπτουν ένα φάσμα από το 1907 μέχρι το 1960 και που έχουν πραγματοποιηθεί  στην Νέα Υόρκη , στην Αθήνα και στο Σικάγο εκείνη την χρονική περίοδο

Ο τίτλος είναι: Why the Mountains are Black: Primeval Greek Village Music 1907-1960.
Χαρακτηριστικό είναι το σημείωμα από την παρουσίαση του cd στη σελίδα της Third Man Records του οποίου μέρος μεταφέρω εδώ:


Η Third Man Records παρουσιάζει με υπερηφάνεια μια πραγματικά σπάνια μουσική ιδιαιτερότητα που περιλαμβάνεται σε μια συλλογή ενός διπλού cd. Πρόκειται για μια γνήσια και πρωτόλεια ελληνική παραδοσιακή μουσικά που ακούγεται στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Η μουσική αυτή πολλές φορές μοιάζει να ακούγεται σαν free-jazz, doom country, αρχέγονη και εκστατική , όπως είναι.
Μετά από μακροχρόνια επιτόπια έρευνα ο βραβευμένος με βραβείο grammy, παραγωγός, ηχολήπτης, συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων, Christopher King, συνέλεξε δίσκους 78 στροφών για το προσωπικό του αρχείο με ελληνική παραδοσιακή μουσική. Από αυτό το αρχείο επιλέχθηκαν από τον εν λόγω παραγωγό η ηχογραφήσεις που κατά τη γνώμη του αποτελούν άλφα και το ωμέγα της ελληνικής δημοτικής μουσικής, δείγματα χορευτικής μουσικής, που αυξάνουν τη λίμπιντο και διευρύνουν το μυαλό.
Η παρούσα συλλογή δεν απευθύνεται μόνο σε ιστορικούς της μουσικής ή σε συλλέκτες από παρελθούσες μουσικές που έχουν πια χαθεί, αλλά έχει σκοπό να ωθήσει τα όρια του τι έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε από τη μουσική, το σκοπό που εξυπηρετεί και τις πηγές της. Μετά την ακρόαση της συλλογής θα ζήσετε ένα βαθύ μουσικό μετασχηματισμό.


Ο Christopher King,που επιμελήθηκε της έκδοσης 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου