Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΠΛΟΥΖ:DARK WAS ΤΗΕ NIGHT COLD WAS THE GROUND #2


Ο Blind Willie Johnson (1897-1945) ήταν ένας τραγουδιστής και σλάιντ κιθαρίστας που τραγουδούσε γκόσπελ και μπλουζ. Οι στίχοι των τραγουδιών του περιέχουν θρησκευτικά θέματα. Από μικρός επιθυμούσε να γίνει ιερέας και στα 5 του έφτιαξε την πρώτη του κιθάρα από ένα κουτί από πούρα (cigar-box guitar). Τυφλώθηκε στα 7 από τη μητριά του που του έριξε καυστική ποτάσα στα μάτια μετά από ένα τσακωμό  που είχε με τον πατέρα του. Έπαιζε μουσική στους δρόμους των πολιτειών του Τέξας για πενταροδεκάρες κάνοντας ταυτόχρονα και τον ιεροκήρυκα. Ηχογράφησε συνολικά 29 τραγούδια. Πολλά από αυτά τα είπαν και τα έκαναν γνωστά κατοπινοί μουσικοί.


Ενδεικτικά έγραψε τα : John the Revelator, Soul of a man, Motherless Child, Dark Was  the Night  Cold Was the Ground.
Το 1977 η NASA έστειλε στο διάστημα το Voyager 1 και Voyager 2 για να αναζητήσουν ,πέραν των άλλων, συγγενή με τη γήινη ζωή στους εξώτερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος και πέρα απ’αυτό. Τα δύο διαστημικά σκάφη έφεραν και δύο χρυσούς δίσκους με τους «ήχους της Γης» για να τους ακούσουν τυχόν εξωγήινες μορφές που μπορεί να συναντούσαν. Το περιεχόμενο του δίσκου καθορίστηκε για τη NASA από μία επιτροπή, με πρόεδρο τον Κάρλ Σαγκάν, στο Πανεπιστήμιο Cornell
Μεταξύ των ήχων επιλέχτηκε και το τραγούδι του  Blind Willie Johnson Dark Was  the Night  Cold Was the Ground.
Ο λόγος που επιλέχτηκε αυτό το τραγούδι ήταν ότι περιγράφει μια κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Τζόνσον πολλές φορές στη ζωή του, όταν έπεφτε η νύχτα και δεν έβρισκε μέρος να κοιμηθεί. Είναι το ίδιο συναίσθημα που ένιωσε το ανθρώπινο είδος όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στη Γη. Απροστάτευτο και αδύναμο λίγο πριν το αγγίξει το πέπλο της νύχτας.
Το τραγούδι αυτό επηρέασε πάρα πολύ τον Ry Cooder  κατά τη σύνθεση της μουσικής της ταινίας Παρίσι του Τέξας του Βιμ ΒέντερςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου