Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΟΥΪΓΟΥΡΟΙ : ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ





Ουιγούροι (Τούρκοι) της Κίνας με το Ισλαμικό Κράτος



 Μέχρι να τελειώσει η θεατρική παράσταση με τίτλο : « Η Διάλυση της Ν.Δ», ας γνωρίσουμε έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον λαό που ίσως να μας απασχολήσει. Πρόκειται για τους Ουϊγούρους. Οι Ουϊγούροι είναι τουρκογενής εθνική ομάδα που ζει στην επαρχία της Κίνας , Σιντζιάνγκ
Είναι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι με προτίμηση στο σουνιτικό Ισλάμ. Είναι δηλαδή μια φυλή Τούρκων που ζει στη Κίνα, από αυτούς που έμειναν πίσω, στις πατρογονικές εστίες των Τούρκων, όταν άλλες τουρκικές φυλές κινήθηκαν προς τη Δύση και έφτασαν μέχρι την Ευρώπη πριν δέκα περίπου αιώνες. Ο πληθυσμός τους ανέρχεται στα 11 εκατ. και η μειονότητα αυτή είναι μια από τις 55 μειονότητες που ζουν στην Κίνα του 1,32 δις κατοίκων.
Η ονομασία Ουϊγούροι σημαίνει "Εννέα φυλές ενωμένες".Η σημαία των Ουϊγούρων Τούρκων είναι ίδια με την τουρκική αλλά αντί για κόκκινη είναι γαλάζια. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια γαλανόλευκη τουρκική σημαία. 







uyghurs

Οι  Ουϊγούροι προσπαθούν  να ανεξαρτητοποιηθούν από παλιά. Μόνο κατά την περίοδο 1644-1864 εξεγέρθηκαν 42 φορές! Στον 20ο αιώνα οι προσπάθειες των Ουϊγούρων για ανεξαρτησία δεν σταμάτησαν και το 1944, περίοδος των εντόνων συγκρούσεων στην Κίνα, απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, με συνέπεια το Ανατολικό Τουρκεστάν να αναγνωρισθεί από την κυβέρνηση των Εθνικιστών της Κίνας και να υιοθετηθεί από τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν. Αυτά βέβαια μέχρι το 1949, όταν οι εθνικιστές έχασαν τον πόλεμο από τους κομμουνιστές του Μάο, ο οποίος με ισχυρές δυνάμεις εισέβαλε στο Ανατολικό Τουρκεστάν, καταργώντας την ανεξαρτησία του και δημιουργώντας την αυτόνομη επαρχία των Ουϊγούρων του Σινζιάνγκ, κάτω από τον πλήρη έλεγχο του Πεκίνου. Τότε αρκετοί Ουϊγούροι απελάθηκαν και έφυγαν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της Δύσεως, ενώ στην επαρχία δημιουργήθηκαν οργανώσεις που δημιουργούν καταστάσεις κατά του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας μέχρι σήμερα. 


Μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάϊντα στις 11/9/2001 στις ΗΠΑ, η Κίνα προέβαλε την υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ υποστηρίζοντας τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στους κύκλους της οποίας έβαλε και τα αυτονομιστικά κινήματα των Ουϊγούρων της διασποράς καθώς και τις αυτονομιστικές ομάδες της αυτονόμου αυτής επαρχίας (οι Ουϊγούροι της διασποράς λένε ότι η Κίνα προσπαθεί να αλλοιώσει την κουλτούρα και την θρησκεία τους, ως αντίδραση στα αιτήματά τους για ανεξαρτησία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μη έχοντας σχέση με την τρομοκρατία). Αρκετοί φυλακίστηκαν ως ύποπτοι τρομοκρατίας στο Γκουντάναμο της Κούβας.


thediplomat_2014-01-02_18-20-00-386x289


Στα σοβαρότατα επεισόδια του Ιουλίου 2009 τα οποία στοίχισαν τη ζωή 156 ανθρώπων, όπως έχει γραφεί, είχαν αφορμή την ρατσιστική αντίδραση ενός Κινέζου Χαν, που απολύθηκε από εργοστάσιο και υιοθετώντας την αντίληψη ότι για την ανεργία φταίνε οι Ουϊγούροι προκάλεσε τις τραγικές συγκρούσεις στην επαρχία. Βέβαια τα αίτια είναι άλλα και αφορούν το αίτημα ανεξαρτησίας των Ουϊγούρων, που υποστηρίζονται στις διάφορες ενέργειές τους, από την νέο-οθωμανική φιλοσοφία της Τουρκίας ή τη θεωρία του τότε  ΥΠΕΞ αυτής Νταβούτογλου, για το «Δόγμα του Στρατηγικού Βάθους» (γι΄αυτό και η έντονη αντίδραση του τότε Τούρκου πρωθυπουργού προς την Κίνα, με την οποία είχε άριστες σχέσεις), καθώς επίσης και από τις ΗΠΑ όχι τόσο στα πλαίσια της παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά του οικονομικού ανταγωνισμού με μία ανερχόμενη οικονομική δύναμη (που έχει εγγυηθεί μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους των ΗΠΑ), αλλά και απειλεί τον μονοπολισμό των ΗΠΑ, προβάλλοντας το πολυπολισμό στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας.


Στις μέρες μας και σύμφωνα με ότι υποστηρίζουν οι Κινέζοι αξιωματούχοι οι Ουϊγούροι αυτονομιστές έχουν παρεισφρήσει στο Ισλαμικό Κράτος. Το Μάρτιο του 2014 κατηγορήθηκαν από την Κίνα  ως υπεύθυνοι για την οργάνωση και την εκτέλεση τρομοκρατικού κτυπήματος  σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κουνμίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα  που άφησε 29 νεκρούς και πάνω από 130 τραυματίες. Τα όπλα δε που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μαχαίρια. Μια βδομάδα αργότερα προσπάθησαν να τους εμπλέξουν στην εξαφανισμένη πτήση των Μαλαισιανών αερογραμμών.Στη μάχες στη Βόρεια Συρία μεταξύ των πτωμάτων των τζιχαντιστών  βρέθηκε και αυτό ενός Ουϊγούρου. η φωτογραφία του κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο εισπράττοντας και τις ανάλογες εντυπώσεις σε ένα πόλεμο προπαγάνδας και συμφερόντων που μαίνεται παράλληλα με τον πραγματικό πόλεμο στην περιοχή.

 


Τελευταία παρατηρείται μια αθρόα είσοδος Ουϊγούρων  με τις οικογένειες τους στη Βόρεια Συρία όπου καταλύουν σε έρημα χωριά που αφέθηκαν από τους Σύρους κατοίκους. Σύμφωνα με το λιβανέζικο Al Mayadeen (*), η είσοδος των Ουϊγούρων  και των οικογενειών τους στη Συρία είναι μέρος ενός τουρκικού σχεδίου ώστε να αλλοιωθεί η σύνθεση του πληθυσμού της Συρίας. Τους χαρακτηρίζει μάλιστα τρομοκράτες που πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών. Η εμπλοκή της Κίνας στην υπόθεση της Συρίας έχει να κάνει με αυτό ακριβώς το λόγο. Θέλει να καθαρίσει μια και καλή με τους Ουιγούρους που πολεμούν με τους τζιχαντιστές. Για αυτό το λόγο έχει αποφασίσει να στείλει 1000 πεζοναύτες που θα έχουν ως αποστολή την εξολόθρευση των Ουϊγούρων. Μπορεί η εισαγωγή του άρθρου να ξένισε και να αναρωτηθεί κάποιος για ποιο λόγο θα μας απασχολήσει αυτή η φυλή. Με το προσφυγικό κύμα που υπάρχει μπορεί να δούμε και Σύρους πρόσφυγες να μοιάζουν με Κινέζους.




(*) το κανάλι εκπροσωπεί τη Συρία ,το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.


πηγές: bbc news, Liberation,wikipedia,onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου