Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΙΘΑΡΑΣ




photo: gibson.com






Ο Peter Frampton  είναι ένας πολύ καλός κιθαρίστας που το άστρο του έλαμψε από τέλη της δεκαετίας του ΄60 όταν έπαιζε στο συγκρότημα των Humble Pie μέχρι το 1976-77 όταν ακολουθώντας σόλο καριέρα ηχογράφησε ένα διπλό ζωντανό άλμπουμ (Frampton Comes Alive)που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο εμπορικά ζωντανά ηχογραφημένα άλμπουμ όλων των εποχών. Από το 1965 μέχρι σήμερα έχει παίξει πίσω από μια πλειάδα γνωστών καλλιτεχνών αφού η προσωπική του καριέρα έσβησε ξαφνικά μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε το 1978. Αυτός πρώτος έπαιξε με το κιθαριστικό εφέ “talk box” που έκανε πάταγο στη δεκαετία του ΄70.


Το 1970 ο Frampton με τους Humble Pie έπαιζαν στο ναό του ροκ της Δυτικής Ακτής το θρυλικό  Fillmore West. Τότε πριν την παράσταση δανείστηκε από ένα τύπο μια Gibson Les Paul του 1954 για να τη δοκιμάσει παίζοντας με αυτή στην παράσταση. Μετά το τέλος της παράστασης ενθουσιασμένος από το παίξιμό της ζήτησε να την αγοράσει. Έκπληκτος άκουσε από τον Mark Marianna ότι του τη χάριζε!!
Από τότε η κιθάρα έγινε η αγαπημένη του. Με αυτή έπαιξε στο ζωντανό άλμπουμ “Frampton Comes Alive” και είναι η ίδια που φαίνεται στη φωτογραφία του εξωφύλλου του άλμπουμ.



Το 1980 ο Frampton βρισκόταν σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική όταν το Cargo αεροπλάνο που μετέφερε όλο τον εξοπλισμό και όλες τις κιθάρες του έπεσε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όσοι επενέβαιναν σε αυτό και φυσικά να χαθεί και όλος ο εξοπλισμός μαζί και η αγαπημένη του κιθάρα.
Τριανταένα χρόνια μετά ο Οργανισμός Τουρισμού του Κουρασάο ζήτησε τη βοήθεια των ειδικών της εταιρίας Gibson ώστε να εξακριβώσει αν μια κιθάρα που απέκτησε ήταν η χαμένη κιθάρα του Frampton. Οι ειδικοί αφού την εξέτασαν επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για την χαμένη κιθάρα του Frampton.
Η κιθάρα επέστρεψε στον ιδιοκτήτη της ο οποίος δήλωσε ότι διπλά σοκαρισμένος από το γεγονός ότι βρέθηκε μετά από τρεις δεκαετίες αλλά και ότι ήταν πάλι δικιά του. Το εντυπωσιακό δε ήταν ότι χρειάζονταν παρά μόνο λίγες μικροεπισκευές ώστε να μπορέσει να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Ολόκληρη η ιστορία στο παρακάτω βίντεο





Ας ακούσουμε και την κιθάρα...




η πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου