Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΥ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ












Μέσα στον ορυμαγδό των άσχημων ειδήσεων που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη βαρβαρότητα υπάρχουν και ελάχιστες ειδήσεις που αναδεικνύουν μια άλλη πλευρά της ανθρώπινης φύσης αυτή της αναζήτησης και της δημιουργίας. Μια τέτοια είδηση αφορά τη παρουσίαση  ενός πρωτοποριακού υλικού από την  Boeing που αποτελείται κατά 99,9% από αέρα αλλά έχει απίστευτη αντοχή. Ονομάζεται  Microlattice και πιστεύεται ότι θα φέρει την επανάσταση στην κατασκευή των αεροπλάνων αφού η χρήση του θα μειώσει αισθητά το βάρος τους άρα και την κατανάλωση καυσίμου. Το υλικό δημιουργήθηκε από τα Tobias Shaler των  HLR laboratories σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.


Στο βίντεο που θα αναρτήσω και προέρχεται από το επίσημο κανάλι της Boeing στο you tube, η επιστήμονας Sophia Yang εξηγεί συνοπτικά πως κατασκευάστηκε και ποιες είναι οι ιδιότητες του και η χρήσεις του.
Το νέο υλικό είναι μια 3D πολυμερής κυψελοειδής κατασκευή που έχει τα χαρακτηριστικά των ανθρωπίνων οστών. Εξωτερικά είναι συμπαγής και εσωτερικά έχουν κυψελοειδή δομή. Αυτό τα κάνει ανθεκτικά αλλά και ελαφρά ταυτόχρονα. Δύο από  τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου υλικού είναι η μεγάλη του ανθεκτικότητα στη συμπίεση και το ελάχιστο βάρος του. Το νέο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για την κατασκευή κομματιών του εσωτερικού της καμπίνας ενός αεροπλάνου, όπως τα πατώματα, τα ντουλάπια αποθήκευσης καθώς και τα εσωτερικά πλευρικά τοιχώματα της, χωρίς να αποκλείεται και η επέκταση της χρήσης του και σε άλλα μέρη του αεροπλάνου αλλά και σε άλλους  τομείς της τεχνολογίας.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου