Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΤΩΧΟΠΡΟΔΟΜΟΣ







Ο Τζίμης Πανούσης είναι ένας σύγχρονος Πτωχοπρόδομος(*).Στο άκουσμα του ονόματος  Τζίμης Πανούσης, η πρώτη αντίδραση είναι να γελάσεις, αφού το όνομα του είναι συνυφασμένο με τον χαβαλέ και το ακραίο χιούμορ.
Παρακάμπτοντας την πρώτη εικόνα που σου δημιουργείται ανακαλύπτεις ένα άλλον άνθρωπο που από το 1979 μέχρι σήμερα έχει πει πάρα πολλές αλήθειες καλυμμένες κάτω από μια ακραία πλάκα που όταν τις συνειδητοποιείς  παγώνει το χαμόγελο στα χείλια σου.

Οι προβλέψεις – κρίσεις  που κατά καιρούς έχει κάνει , είναι σχεδόν ακριβείς. Για πολλούς είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που ενώ βρίσκεται απέναντι από το «σύστημα» καταφέρνει να έχει κατά καιρούς εκπομπές σε συστημικά ΜΜΕ και όχι μόνο. Έχει βρεθεί αρκετές φορές κατηγορούμενος σε δικαστικές αίθουσες. Ποιο γνωστές υποθέσεις είναι η δίκη της Καρδίτσας και η δικαστική διαμάχη με τον Γιώργο Νταλάρα. Ο Πανούσης κατάλαβε και κατήγγειλε πολλά χρόνια πριν, το ρόλο που έπαιζε η ιερή αγελάδα του ελληνικού τραγουδιού και το πλήρωσε με ένα δικαστικό μαραθώνιο που επισφραγίστηκε με ένα έμφραγμα και ένα εγκεφαλικό. Η υπόλοιπη Ελλάδα κατάλαβε τον ακατονόμαστο μετά την υπογραφή του 1ου μνημονίου και τις επισοδειακές συναυλίες που έκανε, όπου έπεφταν βροχή τα γιαούρτια ,οι καρέκλες και τα νεράτζια.

Προσπερνώντας όμως όλα αυτά μένω στην ουσία η οποία αποτυπώνεται στα τραγούδια του, στις παραστάσεις  και τις σπάνιες συνεντεύξεις του.
Παρακολουθείστε με προσοχή μια συνέντευξη που έδωσε τον Οκτώβριο του 2014. Όσο προχωρά η συνέντευξη τα χαμόγελα σταματούν αφού ακούγονται πικρές αλήθειες.
Ο Τζιμάκος  από τότε είχε καταφερθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ,  και είχε προβλέψει την τεράστια στροφή που θα έκανε όταν θα αναλάμβανε την εξουσία τον Γενάρη του 2015 γεγονός που έγινε η αιτία να δεχτεί σκληρή κριτική τότε. Σε μια άλλη συνέντευξή του εκείνη την εποχή είχε δηλώσει ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκε στον …Ηφαιστίωνα.Ελπίζω να μη την ανακαλύψουν τώρα οι διάφοροι λάτρεις την συνωμοσιολογίας και τον χαρακτηρίσουν για άλλη μια φορά προφήτη.






Παρακολουθείστε τις δύο συνεντεύξεις εδώ :



https://youtu.be/Ae90Wr_4__o


(*) Θεόδωρος Πρόδρομος ή Πτωχοπρόδρομος: υπήρξε Βυζαντινός ποιητής που συνέταξε στη δημώδη γλώσσα και σε δεκαπεντασύλλαβους πολιτικούς στίχους έμμετρα σατιρικά και ικετευτικά που φέρουν το γενικό όνομα Πτωχοπροδρομικά. Θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά έργα και ως απαρχή της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κυρίως επειδή ήταν τα πρώτα που γράφτηκαν στη γλώσσα του λαού και αποτέλεσαν έναυσμα δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου