Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;












   Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τις αντιδράσεις του κόσμου με αφορμή το δημοψήφισμα. Ο  Α. Τσίπρας κατάφερε κάτι που ουδείς πρωθυπουργός έχει πετύχει από το 1974 και μετά. Κατάφερε να ξυπνήσει μια χρόνια κοιμωμένη κοινωνία και να τη φέρει προ των ευθυνών της. Το ξύπνημα από το λήθαργο και η μετάβαση στο πραγματικό κόσμο ταρακούνησε τους πολίτες αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους  αποφασίζουν άμεσα για πρώτη φορά. Φυσικό είναι να υπάρχει ένας δισταγμός. Το ανεπίτρεπτο είναι να υπάρχει φόβος.


    Είναι γεγονός ότι ξαναγίνεται δημοψήφισμα μετά από 40 χρόνια. Τότε οι Έλληνες ψήφισαν για να λύσουν το λεγόμενο Πολιτειακό ζήτημα. Δηλ.να καταργηθεί η Βασιλεία και να μεταβεί η χώρα στο πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας .Ήταν η έναρξη μιας πολιτικής περιόδου που ονομάστηκε Μεταπολίτευση. Η Μεταπολίτευση δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη διαφθορά της Εξουσίας και παράκμασε. Έβαλε δε την Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της Νεότερης Ιστορίας της. Σήμερα άλλο ένα Δημοψήφισμα έρχεται να δώσει το τέλος αυτής της εποχής. Δηλαδή, ένας θεσμός, αυτός της άμεσης Δημοκρατίας(το Δημοψήφισμα) έρχεται να διορθώσει μια πορεία που αποδείχτηκε λαθεμένη και οδήγησε στη παρακμή.
Κατά το Σύνταγμα , κυρίαρχος παράγοντας είναι ο Λαός που όλες οι εξουσίες πηγάζουν από αυτόν και είναι για αυτόν. (Αρθ.1)
Άρα το θεμελιώδες συστατικό της Δημοκρατίας είναι οι ενεργοί πολίτες που εκλέγουν μεν την εξουσία αλλά ταυτόχρονα την ελέγχουν. Επομένως θεωρώ φυσικό για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την ύπαρξη της ίδιας της πατρίδας το πρώτο λόγο τον έχουν αυτοί. 
Γιατί το ζήτημα που καλούμαστε να δώσουμε μιαν απάντηση δεν είναι οικονομικό αλλά καθαρά εθνικό.

    Άρα ο Πρωθυπουργός καλώς έπραξε με την επιλογή του. Και νομίζω ότι έθεσε τα πραγματικά δεδομένα στους πολίτες ώστε αυτοί να τα μελετήσουν και να αποφασίσουν κατάλληλα.

    Αν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε την  Άμεση δημοκρατία ή όχι, θα αποδειχτεί μόνο αν δοκιμάσουμε. Επίσης για να έχει κάποιος δημοκρατικό πολίτευμα θα πρέπει να είναι ελεύθερος. Και η ελευθερία δεν χαρίζεται ούτε κληρονομείται παρά μόνο κατακτάται. Η δε διατήρησης της αποτελεί ένα συνεχή αγώνα μια ελεύθερης κοινωνίας πολιτών και όχι πολιτών που ιδιωτεύουν. Στη δημοκρατία η πολίτες  παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους και δεν μεταβιβάζουν σε τρίτους το δικαίωμα να αποφασίζουν για αυτούς χωρίς αυτούς. Με άλλα λόγια στη Δημοκρατία δεν υπάρχει λευκή εντολή.

    Αυτά λοιπόν είχαν ξεχαστεί από τους πολίτες τα τελευταία χρόνια. Ήρθαν λοιπόν οι συνέπειες της λήθης και ο Τσίπρας  να ξυπνήσουν λίγο απότομα την κοινωνία και να της δώσουν μια τελευταία ευκαιρία για να αλλάξει πορεία.
Με το Δημοψήφισμα αναλαμβάνουμε άμεσα την ευθύνη της γνώμης. Η άρνηση μιας απάντησης σημαίνει ότι αφήνουμε τους άλλους που θα απαντήσουν να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς.
 Οι αρχαίοι πρόγονοί μας ,που συχνά τους επικαλούμαστε με περηφάνια,αυτούς που δεν συμμετείχαν στη λειτουργία της Άμεσης Δημοκρατίας τους αποκαλούσαν ιδιώτες που πολιτικά ήταν συνώνυμο  της βλακείας.

Πρέπει λοιπόν όλοι να συμμετάσχουμε στη διαδικασία ανεξάρτητα με το τι θα ψηφίσει ο καθένας και το οποίο είναι και σεβαστό.

Νομίζω ότι όλοι θα δώσουμε εξετάσεις και θα τα καταφέρουμε. Εύχομαι καλή δύναμη, καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και εγρήγορση.Ενωμένοι σαν γροθιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου