Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ;











Το 2009 με την υπουργική απόφαση αρ.28492 του τότε υπουργού Εσωτερικών και νυν Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, δημιουργήθηκε το καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών χαρών. Μεταξύ άλλων ορίστηκαν οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται ώστε οι παιδικές χαρές να είναι κατάλληλες ως χώροι αναψυχής μικρών παιδιών. Επίσης όλα τα παιγνίδια που είναι εγκατεστημένα σε αυτές και προορίζονται για χρήση από τα μικρά παιδιά , θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικά καλής λειτουργίας καθώς επίσης να τηρούνται μητρώα περιοδικής επιθεώρησης και συντήρησης από τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση η εκάστοτε δημοτική αρχή θα έπρεπε να τις σφραγίσει ως ακατάλληλες προς χρήση.

Για το πλήρη εναρμονισμό με το καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας δόθηκε μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδος που έληξε στα τέλη του 2014 δηλαδή μετά από 5 χρόνια.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Με άλλα λόγια ο ΟΤΑ ( Οι δημοτικές αρχές της χώρας) αδιαφόρησαν εντελώς για αυτό το σοβαρό και ευαίσθητο πρόβλημα. Με αποτέλεσμα οι συντριπτική πλειοψηφία των παιδικών χαρών να είναι ακατάλληλες και σύμφωνα με το νόμο να λειτουργούν παράνομα.

Είναι δε τουλάχιστον εξοργιστικός ο τρόπος που οι τοπικοί άρχοντες αντιλαμβάνονται την ασφάλεια των ανήλικων παιδιών. Η μόνη ενέργεια που έχουν κάνει είναι να αναρτήσουν ένα προειδοποιητικό χαρτί σε κάθε παιδική χαρά που καθιστούν τους γονείς συνοδούς υπεύθυνους για τη χρήση των παιδικών χαρών χωρίς όμως να τις σφραγίσουν όπως ρητά προβλέπεται από τον νόμο. Το χαρτί αυτό βέβαια δεν έχει καμία νομική υπόσταση όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας  παρακάτω την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου.
Το πιο πολύτιμο κεφάλαιο μιας κοινωνίας είναι η νέα γενιά. Αν η νέα γενιά αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο είναι φανερό ότι η κοινωνία νοσεί πολύ σοβαρά.

Αν ψάχνετε για απαντήσεις στο ερώτημα της διάλυσης της χώρας μη ψάχνετε στα οικονομικά στοιχεία αλλά θα είναι καλύτερα να ψάξετε στα αίτια που οδήγησαν στη βαθιά κοινωνική παρακμή. Γιατί από εκεί πηγάζουν όλα τα δεινά συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών.
Διαβάστε την παρακάτω εγκύκλιο για να μη έχετε απορίες για την κατάντια μας.

Σ.Σ. Η καταλληλότητα μιας παιδικής χαράς αποδεικνύεται με την ανάρτηση ενός ειδικού στρογγυλού μεταλλικού  σήματος στην είσοδο αυτής. (Βλ. φωτο) Πόσα τέτοια σήματα έχετε δει στο δήμο σας;




 


 Αριθμ. πρωτ.: 17602/22.5.2015
Λειτουργία παιδικών χαρών των ΟΤΑ
Κατηγορία: Λοιπά
Αθήνα, 22 Μαΐου 2015
Α.Π.: 1602

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Τ.Α.
ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Τ.Α.
Ταχ.Δ/νση Σταδίου 27
Τ.Κ. 10183 Αθήνα
Πληροφορίες Ζ. Ντάβα
Τηλέφωνο 213 1364027
FAX 213 1364359
Ε-mail r.ntava@ypes.gr
Εγκύκλιος: 15
ΕΠΕΙΓΟΝ
ΘΕΜΑ: «Λειτουργία παιδικών χαρών των ΟΤΑ»
Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, όπως αποτυπώνεται στις υπ’ αριθ. πρωτ. 28492/2009 (Β΄931) και 27934/2014 (Β΄2029) αποφάσεις, όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν σε ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό περιγράφεται αναλυτική διαδικασία πιστοποίησης, η οποία έχει εξειδικευθεί με την υπ’ αριθ. 44/07.08.2014 εγκύκλιό μας, καθημερινά δε, επιλύονται απορίες και ερωτήματα εμπλεκόμενων φορέων μέσω της ειδικής πλατφόρμας επικοινωνίας και διαλόγου (forum), που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου. Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων.

Ο Υπουργός
Νικόλαος Βούτσης



Για όσους θέλουν να το ψάξουν περισσότερο εδώ τα πρόσθετα στοιχεία







  



Οι φωτογραφίες είναι δειγματοληπτικές αφού το φαινόμενο έχει Πανελλαδικές διαστάσεις  και είναι ανεξάρτητο από την οικονομική ευμάρεια της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου