Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ;













Την Κυριακή 5 Ιουλίου οι Έλληνες μέσω του δημοψηφίσματος απέρριψαν μια πρόταση που προέβλεπε :α) πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να υπάρξει μια χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, β) νέα προαπαιτούμενα μέτρα για την συνέχεια και γ) δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του χρέους. Να τονιστεί εδώ ότι η Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει την αναγκαιότητα της πρόβλεψης της βιωσιμότητας ….ως λεπτομέρεια.

Χθες το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία διαπραγμάτευσης εισέπραξαν την αδιαφορία των «εταίρων» για την απόφαση του ελληνικού λαού, η οποία μεταφράστηκε σε ένα νέο τελεσίγραφο που ζητά να επιλέξουμε μεταξύ ενός νέου μακροχρόνιου μνημονίου με πολύ σκληρά μέτρα που θα εξαθλιώσουν τον ελληνικό λαό, χωρίς όμως να γίνει κανένα κούρεμα του επαχθούς χρέους και μιας εξόδου από το ευρώ και ίσως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Γερμανία λοιπόν δεν έκανε την έκπληξη. Λειτούργησε με το γνωστό ξεροκέφαλο γερμανικό πνεύμα. Παρά τα χαστούκια που έχει δεχθεί στο παρελθόν επιμένει να καταστρέφεται και να παίρνει στο λαιμό της ολόκληρη την Ευρώπη.

Κατά τη γνώμη μου από χθες το βράδυ , αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τις επόμενες μέρες, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ευρώ. Όχι επειδή θα το θελήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μπορεί και να συμφωνήσει κάτω από την αβάσταχτη πίεση των κορακιών των Βρυξελλών, αλλά επειδή οι Έλληνες δεν θα υπακούσουν. Όπως δεν υπακούουν τους τελευταίους μήνες. Όσα μέτρα και να επιβληθούν δε θα έχουν κανένα αντίκρισμα. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έδωσαν μέσω του δημοψηφίσματος. Τέλος στη λιτότητα που οδηγεί σε αφανισμό.

Ας δούμε όμως, ποια είναι η νέα πραγματικότητα και τα δεδομένα;

Με τον τρόπο που αντέδρασαν οι «ευγενείς» Ευρωπαίοι απέδειξαν ότι δεν έπαψε ποτέ να τους διακατέχει,το πνεύμα της αποικιοκρατίας. Την έννοια της  δημοκρατίας δεν την έχουν αντιληφθεί ακόμα. Παραμένουν πιστοί στο δίκαιο του ισχυροτέρου. Έτσι δεν αντιλαμβάνονται ότι απευθύνονται σε ένα λαό που εξαιτίας των αποτυχημένων συνταγών τους υποφέρει επί 5 χρόνια χωρίς να βελτιώνεται η κατάσταση του, αλλά παρουσιάζει συνεχώς επιδείνωση. Αυτό το γεγονός το παραδέχθηκε έμμεσα ο Γιουνκέρ ο οποίος με κυνισμό ανακοίνωσε ότι έχουν προετοιμαστεί για ένα πιθανό grexit και έχουν σχεδιάσει και αποστολή …ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Αυτό κατά την γνώμη είναι ο ορισμός του σαδισμού αλλά και η αποδοχή ότι η εμμονή τους  που θα φέρει την Ελλάδα εκτός ευρώ θα δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση. Γνωρίζοντας ότι τα αποτελέσματα των πράξεων σου δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε ένα λαό, εξασφαλίζεις με ασφάλεια την θέση του κατηγορουμένου, σε ένα μελλοντικό διεθνές δικαστήριο , για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Η Ελληνική πολιτική ηγεσία όφειλε να διακατέχεται από ρεαλισμό και να αντιληφθεί ότι η ελληνική κοινωνία την έχει ξεπεράσει προ πολλού, αφού με τις επιλογές της έχει ξεκινήσει μόνη της την κάθαρση του πολιτικού σκηνικού της χώρας σιωπηλά, ειρηνικά και πολύ αποτελεσματικά δείχνοντας ταυτόχρονα το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί . Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει πλείστες φορές στο παρελθόν ότι έχει την ευφυΐα και την ικανότητα να αντεπεξέλθει και να επιβιώσει κάτω από ακραίες συνθήκες. Το επαναλαμβάνει και τώρα. Μένει όμως να απαντηθεί πόσο μακριά μπορεί να φθάσει χωρίς καμιά βοήθεια και τι ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να θυσιάσει.

Επειδή η ελληνική κρίση είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα θεωρώ ότι θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες ώρες, μέρες μια καθοριστική παρέμβαση από τους μεγάλους παγκόσμιους παράγοντες που να είναι ικανή να φρενάρει την καταστροφή  που θα φέρει ο παραλογισμός.


Είμαι αισιόδοξος. Όλα θα πάνε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου