Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ













Η πόλη των Αθηνών κρύβει πολλά ενδιαφέροντα σημεία που πολλές φορές είναι αθέατα και όταν τα ανακαλύψεις το λιγότερο που αισθάνεσαι είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Ένα τέτοιο σημείο είναι και η πλακιώτικη λιλιπούτεια γειτονιά των Αναφιώτικων. Αν κάποιος σου κλείσει τα μάτια και σε πάει στα Αναφιώτικα, όταν σε ρωτήσει, ανοίγοντας  σου τα μάτια για το που βρίσκεσαι, τότε αβίαστα θα πεις ότι βρίσκεσαι σε ένα νησί των Κυκλάδων. Αρχίζεις να αμφιβάλεις για το που τελικά βρίσκεσαι, όταν στρέψεις το βλέμμα προς τα πάνω και αντικρίσεις τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών ή περιδιαβαίνοντας τα στενά σοκάκια αντικρίσεις τον Λυκαβηττό και την πόλη της Αθήνας.









Ας πω λοιπόν δυό λόγια για αυτή την πολύ ιδιαίτερη γωνιά της Αθήνας ώστε να τη γνωρίσουν και αυτοί που ενδεχομένως δεν τη ξέρουν.
Η ιστορία των Αναφιώτικων ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα όταν οι προερχόμενοι από την Ανάφη και πρώτοι οικιστές της γειτονιάς ,ο ξυλουργός Γ. Δαμίγος και ο κτίστης Μ. Σιγάλας έφτιαξαν τα μικροσκοπικά αυθαίρετα σπίτια τους στην βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. Ο λόγος που παράτησαν το νησί τους ήταν για να δουλέψουν στο κτίσιμο των ανακτόρων του Όθωνα. Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις συμπαρέσυραν και άλλους συμπατριώτες τους οικοδόμους από το νησί. Έτσι πέρα από την εξοικονόμηση σταθερής και συνεχούς εργασίας δημιούργησαν και τη μικρή τους κοινότητα  κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης στα πρότυπα της αρχιτεκτονικής του νησιού τους. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.






Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Μικρασιάτες πρόσφυγες εμπλουτίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από το υπουργείο πολιτισμού και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8- 65τ.μ..Οι κάτοικοι σήμερα απαριθμόνται σε 65 άτομα και ανάμεσά τους  υπάρχουν 4 παιδιά.
Στη περιοχή έχουν γυριστεί πάρα πολλές ελληνικές ταινίες.Χαρακτηριστικά θα αναφέρω το σπίτι στην οδό Τριπόδων 32 όπου γυρίστηκε η διάσημη ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου
Δυστυχώς το συγκεκριμένο οίκημα καθώς και όλα τα υπόλοιπα που ανήκουν στο υπουργείο … Πολιτισμού έχουν περιέλθει στη λίστα με τα ακίνητα του δημοσίου που ξεπουλιώνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Σύντομα άλλο ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης των Αθηνών θα είναι παρελθόν.
Γι’ αυτό επισκεφτείτε το όσο είναι καιρός.





Η ευκολότερη, και δημοφιλέστερη, πρόσβαση στα Αναφιώτικα είναι από τα σκαλάκια που ξεκινούν στο πλάι του Άη-Γιώργη του Βράχου.Όταν ξεκινήσετε να τα ανεβαίνετε, θα έχετε την εντύπωση ότι καταλήγουν σε αδιέξοδο –συνηθίστε το και συνεχίστε να ανεβαίνετε, έτσι μοιάζουν σχεδόν όλα τα δρομάκια-σκαλάκια στα Αναφιώτικα. Για να φτάσετε στον Άη-Γιώργη του Βράχου, η διαδρομή με την λιγότερη ανηφόρα είναι αυτή που ξεκινά από την Θέσπιδος (δρομάκι-συνέχεια της πολύβουης Κυδαθηναίων) και εν συνεχεία στρίβει δεξιά στην Στράτωνος.

Τα Αναφιώτικα περικλείονται από της οδούς: Στράτωνος-Πρυτανίου-Θεωρίας.






πηγή :el.wikipedia.org, to vima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου