Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ ΑΠΟ ΤΟ 2014




Λέγεται ότι μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Αποχαιρετώντας το 2014 αποφάσισα να αναρτήσω μερικές φωτογραφίες που κατά την γνώμη μου αντιπροσωπεύουν την χρονιά που πέρασε και  προσωπικά με συγκλόνισαν.

Θα ξεκινήσω με την φωτογραφία που θεωρώ ότι μπορεί να είναι και η φωτογραφία της χρονιάς. Πρόκειται για την φωτογραφία που τράβηξε ο Γιάννης Μπεχράκης για λογαριασμό του Reuters. Απεικονίζει τον Πρωθυπουργό αμέσως μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος της τρίτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας που σήμανε και το τέλος της Κυβέρνησης.
Ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορώ να δώσω βλέποντας την είναι :

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ



Βουλή - Εκλογή προέδρου - Σαμαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ/REUTERS


Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει μια μακρά ιστορία που ξεκινά από το 1931. Ξεκίνησε ως ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΝΕΑ και μετονομάστηκε το 1944 μετά την Απελευθέρωση σε ΝΕΑ. Αιτία στάθηκε μάλλον το μελανό παρελθόν της κατά την περίοδο 1941-1944 δηλ. κατά την πρώτη γερμανική Κατοχή, όπου ανέπτυξε μια φιλογερμανική  γραμμή.
Εκπνέοντας το 2014 με την ευκαιρία της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, η μνημονιακή πλέον εφημερίδα κυκλοφόρησε με τον παρακάτω πρωτοσέλιδο που κατά την γνώμη μου είναι και το χειρότερο της χρονιάς που πέρασε. Πολύ φοβάμαι όμως ότι μέχρι τις εκλογές θα ακολουθήσουν και άλλα χειρότερα








Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Αθήνα όχι του 1914 αλλά του 2014, όταν κάνει πολύ κρύο και επικρατεί νηνεμία. Η πνιγηρή ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την αιθαλομίχλη είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας τζακιών και ξυλόσομπων, αφού η τιμή του πετρελαίου είναι απαγορευτική για τους περισσότερους πολίτες. Πρέπει να σημειωθεί πως φέτος η τιμή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές έχει μειωθεί κατά 60% . Παρόλα αυτά η τιμή του λίτρου στην Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει αναλογικά αυτή την μείωση. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται σε όλα τα αστικά κέντρα της Ελλάδας.


πηγή : star.gr




Τι και αν πέρασαν 41 χρόνια από το Νοέμβρη του 1973. Η παρακάτω φωτογραφία αποδεικνύει ότι τα ζητούμενα του τότε παραμένουν αναλλοίωτα και σήμερα.  





Το 2014 ο αυταρχισμός επανήλθε στα Πανεπιστήμια. Πόσο υγιής μπορεί να είναι μια κοινωνία όταν Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι καταφεύγουν στην αρωγή της Αστυνομίας προκειμένου να επιβάλλουν την γνώμη τους στους φοιτητές; Στην παρακάτω φωτογραφία που απεικονίζει τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, τα ΜΑΤ ακολουθούν την κατευθυνση που δείχνει το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου…. 


πηγή:the press project


Η 19χρονη Κούρδισσα μαχήτρια, η Ceylan Ozalp, η οποία έγινε γνωστή τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν είχε εμφανιστεί σε ρεπορτάζ του BBC, μόλις διαπίστωσε ότι βρίσκεται περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, χρησιμοποίησε την τελευταία της σφαίρα για να θέσει τέλος στη ζωή της. Άλλες αναφορές υποστηρίζουν ότι η γυναίκα πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη. Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του διαδικτύου και μαζί με το παραπάνω αφιέρωμα έκανε γνωστό στην υφήλιο των αγώνα των Κούδρων για να κρατήσουν ελεύθερη την πόλη Κομπανή από τους τζιχαντιστές του χαλιφάτου (ISIL).


Η κούρδη μαχήτρια που έθεσε τέλος στη ζωή της.
πηγή από το αφιέρωμα του BBC





Η φρίκη του πολέμου και ο θρησκευτικός φανατισμός έχουν γυρίσει την περιοχή της Μέσης Ανατολής στην εποχή των Σταυροφοριών. Η παρακάτω φωτογραφία απεικονίζει δύο νέους που κάτω από άλλες συνθήκες ίσως να ήταν συμφοιτητές σε κάποιο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Για την ιστορία ο τσιχαντιστής  σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα από ελεύθερο σκοπευτή  υπερασπιστή του Κομπανή


πηγή defence.net



Το πιο τρυφερό σκίτσο για το 2014 είναι κατά την γνώμη μου αυτό του Carlos Latuff.

       Που αποχαιρετά τον θρυλικό Μητσάρα και τον Λουκάνικο






Αν παρακολουθήσει κάποιος τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής θα λάβει πολλές απαντήσεις για την παρακμάζουσα δημοκρατία. Αλλά αυτή η φωτογραφία ξεπερνά κάθε φαντασία  και δείχνει την ποιότητα ορισμένων αντιπροσώπων του έθνους. Ο Γρηγόρης Ψαριανός μυρίζει το παλτό της Ραχήλ Μακρή με την βοήθεια του Πέτρου Τατσόπουλου και παρουσία μειδιώντων ανεξάρτητων βουλευτών που θέλουν να σώσουν την Ελλάδα. Μακράν η χειρότερη σκηνή του Κοινοβουλίου,η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου.



πηγή iefimerida.gr




Μια φωτογραφία από το κέντρο της Αθήνας…μάνα προσπαθεί να προστατέψει το μωρό της. Άλλη μια «ιστορία επιτυχίας».

πηγή: nonews-NEWS
πηγή nonews-news


Φωτογραφία από την είσοδο πολυκατοικίας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οκτώ διαμερίσματα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα !
πηγή:greki-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου