Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ












Από την Κυριακή το βράδυ έχω την αίσθηση ότι κάτι έχει αρχίσει ν’ αλλάζει στη πατρίδα μας. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα επανέρχεται το Αυτονόητο.
Χθες εκτός του Αυτονόητου έγινε και ένα σημαντικό κατά την άποψή μου βήμα ανάκτησης της χαμένης Αξιοπρέπειας.
Ύστερα από δεκαετίες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αντέδρασε ακαριαία και ξαναθύμισε ότι υπάρχει μια χώρα που λέγεται Ελλάδα που είναι ΙΣΟΤΙΜΟ μέλος της Ε.Ε. και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της πριν συνταχθούν ανακοινώσεις που αφορούν τα μέλη της Ε.Ε.


Το ιστορικό έχει ως εξης :
Η επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Φ.Μοργκερίνι η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» κατά της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, χωρίς καν να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά!

Τι έλεγε η ανακοίνωση;

"Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων συμφώνησαν και αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: Σημειώνουμε τις ενδείξεις συνεχιζόμενης και αυξανόμενης υποστήριξης που παρέχεται προς τους αυτονομιστές από τη Ρωσία, γεγονός που υπογραμμίζει την ευθύνη της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να καταδικάσει τις ενέργειες των αυτονομιστών και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Υπό το φως της επιδεινούμενης κατάστασης ζητούμε από το επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να εξετάσει την κατάσταση και να εξετάσει οποιαδήποτε κατάλληλη δράση, ιδιαίτερα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, στοχεύοντας σε μια ταχεία και συνολική εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ".

Η απάντηση του Α. Τσίπρα ήταν άμεση και δόθηκε μεσω  της γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου.:


«Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νικος Κοτζιάς  όπου κατά την παραλαβή παράδοση του υπουργείου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ορισμένα δείγματα, ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα απαρνηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος».

 Μάλλον νέος αέρας πνέει και στο υπουργείο των Εξωτερικών και η επαναφορά στο αυτονόητο έχει ξεκινήσει. Ο θλιβερός Βενιζέλος αντιλαμβανόμενος αυτή την στροφή, που πρώτον αυτόν εκθέτει, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δηλώνοντας


«Θέλω να διαβεβαιώσω εσάς και όλον τον ελληνικό λαό, ούτε μια φορά, ούτε μια στιγμή, η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερική πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα δημοσίου χρέους».

Τέλος θα ήθελα να θυμήσω οτι αντίστοιχα δείγματα γραφής ο Α. Τσίπρας είχε δείξει και τον Μάιο του 2014, αλλά δεν έγιναν αντιληπτά από τους περισσότερους ή μεταφράστηκαν λάθος από ακόμα πιο πολλούς.
Διαβάστε τι έγραψα τότε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου