Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΑΥΤΗ Η ΜΥΡΩΔΙΑ
















Οι Lynyrd Skynyrd  είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου συγκροτήματα. Κατά τα εφηβικά μου χρόνια ο ήχος τους ήταν αυτός που με έκανε να τους ακούω καθημερινά. Αυτή η αγάπη μπορεί να ξεθώριασε με τα χρόνια αλλά δεν χάθηκε ποτέ. Τα τραγούδια τους τα έχω συνδυάσει περισσότερο με την Άνοιξη  και συνήθως τέτοια εποχή πάντα ακούω κάτι από αυτούς, αναπολώντας τα περασμένα.
Οι Lynyrd Skynyrd έγιναν γνωστοί με το τραγούδι Sweet Home Alambama ένας πραγματικός  ροκ ύμνος. Ενα κλασικό τραγούδι που έχει μια όμορφη ιστορία την οποία όμως θα την γράψω κάποια άλλη φορά. Σήμερα που διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών θα αναφερθώ στο δεύτερο πιο γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος το οποίο αναφέρεται σε κάποια άλλα πάθη. Αυτά των ναρκωτικών και του αλκοόλ. Πρόκειται για ένα οργισμένο τραγούδι εναντίον των ναρκωτικών που έχει το τίτλο That Smell .Τα γεγονότα που αναφέρονται στους στίχους είναι πραγματικά.

Ο τραγουδιστής , ιδρυτής και ηγετική μορφή του συγκροτήματος  Ronnie Van Zant υπήρξε η ψυχή του συγκροτήματος και ο άνθρωπος που ενέπνεε τα υπόλοιπα μέλη. Ήταν αυτός που συμμετείχε στη σύνθεση των τραγουδιών γράφοντας τους στίχους. Μετά το τραγικό του θάνατο σε αεροπορικό ατύχημα τον Οκτώβριο του 1977, το συγκρότημα έχασε πολύ μεγάλο μέρος από τη δυναμική του και δεν βρήκε ποτέ τον παλιό καλό εαυτό του.
Η αιτία που γράφτηκε αυτό το τραγούδι υπήρξε  ένα περιστατικό που συνέβη στον  κιθαρίστα και συνιδρυτή του συγκροτήματος  Gary Rossington. Ήταν το βράδυ της Πρωτομαγιάς του 1976 όταν ο κιθαρίστας έχοντας καταναλώσει  αλκοόλ και Qualudes(ναρκωτικά χάπια) κάθισε πίσω από το τιμόνι μια ολοκαίνουργιας Ford Torino. Κάποια στιγμή έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και κτύπησε διαδοχικά έναν τηλεφωνικό θάλαμο, μια βελανιδιά την οποία την έσχισε στη μέση για να σταματήσει τελικά σε ένα σπίτι προξενώντας ζημιές 7.000 δολαρίων.
Αυτό το περιστατικό προφανώς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού δεν ήταν μεμονωμένο. Τα μέλη του συγκροτήματος έκαναν μεγάλες καταχρήσεις λόγω της πίεσης που δέχονταν εξαιτίας της διασημότητας τους.
Ο οργισμένος και απογοητευμένος Van Zant, για το λάθος δρόμο που είχαν πάρει, έγραψε τους στίχους αυτού του τραγουδιού το οποίο ξεκινά με την αναφορά στο παραπάνω περιστατικό και συνεχίζει  αναφερόμενο στην μυρωδιά του θανάτου που περιτριγυρίζει το φίλο του και κιθαρίστα του συγκροτήματος και όχι μόνον. Άλλοτε δίνοντας συμβουλές και άλλοτε μιλώντας επιτιμητικά και καυστικά.

Ο Ronnie Van Zant  υπήρξε και αυτός εξαρτημένος από το αλκοόλ (αναφέρεται και μέσα στους στίχους) , η χρήση του οποίου τον βοηθούσε για να αντέξει την πίεση που δέχονταν από τα μεγάλα ακροατήρια, κατάφερε να το κόψει το 1976. Λίγους μήνες αργότερα σκοτώθηκε. Ο Gary Rossington  βαδίζει στο 68ο έτος  της ηλικίας του, χρόνια αποτοξινωμένος,  και ο μοναδικός επιζών από αυτή τη θρυλική παρέα που εξακολουθεί να παίζει κάτω από το όνομα των Lynyrd Skynyrd.

 Οι στίχοι του τραγουδιού

That Smell
Μπουκάλια ουίσκι και ολοκαίνουργια αυτοκίνητα
Βελανιδιά βρίσκεσαι στο δρόμο μου
Υπάρχει πάρα πολύ κόκα και πάρα πολύς καπνός
Κοίτα τί συμβαίνει μέσα σου
Ω, αυτή η μυρωδιά
Δεν μπορείς να μυρίσεις αυτή τη μυρωδιά;
Ω, αυτή η μυρωδιά
Η μυρωδιά του θανάτου σε περιβάλλει
Ο Άγγελος του σκότους είναι επάνω σου
Χώσε μια βελόνα στο χέρι σου
Έτσι πάρε άλλη μια ρουφηξια, ένα φύσηγμα για τη μύτη σου
Ένα ακόμα ποτό, θα σε πνίξει
Ω, αυτή η μυρωδιά
Δεν μπορείς να μυρίσεις αυτή τη μυρωδιά;
Ω, αυτή η μυρωδιά
Η μυρωδιά (του θανάτου) σε περιβάλλει
Τώρα σε καλούν  Γοητευτικέ Πρίγκιπα
Δεν μπορείς να βγάλεις λέξη όταν έχεις πάρει τόσα χάπια
Πες ότι θα είσαι μια χαρά αύριο
Αλλά το αύριο ίσως να μην είναι εδώ για σένα
Ω, αυτή η μυρωδιά
Δεν μπορείς να μυρίσεις αυτή τη μυρωδιά;
Ω, αυτή η μυρωδιά
Η μυρωδιά του θανάτου σε περιβάλλει
Έι, είσαι κορόιδο 
Βάζεις βελόνες στο χέρι σου
Ξέρω ότι υπήρξα και εγώ εκεί προηγουμένως
Ένα μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζεις
Βγάλε τη ρετσινιά από πάνω σου
Μόνο μία ακόμα δόση,  μπορεί να κάνει το τέχνασμα
Μια πολύ καλή τιμή για να πάρεις τη μαστούρα σου
Ω, αυτή η μυρωδιά
Δεν μπορείς να μυρίσεις αυτή τη μυρωδιά;
Ω, αυτή η μυρωδιά
Η μυρωδιά του θανάτου σε περιβάλλει
Ω, αυτή η μυρωδιά
Δεν μπορείς να μυρίσεις αυτή τη μυρωδιά;
Ω, αυτή η μυρωδιά
Η μυρωδιά του θανάτου σε περιβάλλει

το τραγουδι:

https://youtu.be/thXXRkwTOmg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου