Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ...ΚΑΙ Η ΚΑΡΠΑΖΙΑ ΣΥΝΝΕΦΟ





Σχετική εικόνα


Έχουν περάσει 52 μέρες από τη στιγμή που δύο Έλληνες στρατιωτικοί  εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στα σύνορα, συνελήφθησαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τους Τούρκους. Η κράτηση των δύο αυτών άτυχων Ελλήνων έχει εξελιχθεί σε ομηρία και δεν θα ήταν πλέον υπερβολικό να χαρακτηριστεί ως αιχμαλωσία. Αφού το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τις δηλώσεις τόσο του κ.Καμμένου όσο και του κ, Κουβέλη που μιλούν για ακήρυχτο πόλεμο και για υβριδικό πόλεμο αντίστοιχα. Ένα πόλεμο που η Ελλάδα μετρά ήδη τρία θύματα.

Σ΄αυτές τις 52 μέρες η ελληνική πολιτική ηγεσία και η ελληνική διπλωματία υπέστη μια μεγάλη ήττα (για να το πω κόσμια) αφού δεν αποκόμισε με τις ενέργειες της τίποτε άλλο παρά λόγια συμπαράστασης και παρηγοριάς. Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες και θα ήταν ανώφελο και άκαιρο να κάνω την όποια κριτική. Ο απλός Έλληνας πολίτης κατάλαβε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα περί έμπρακτης βοήθειας από τους "συμμάχους" Ε.Ε. και ΝΑΤΟ σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία ήταν ένα ψέμα, μια ψευδαίσθηση που καλλιεργούνταν για δεκαετίες από τους πολιτικούς μας. Στο άμεσο μέλλον θεωρώ ότι θα βγάλει ακόμα πιο οδυνηρά συμπεράσματα. Δυστυχώς έτσι είναι η ζωή. Αν δεν διδάσκεσαι από τα ιστορικά σου παθήματα θα αναγκαστείς να τα ξαναπάθεις μέχρι να βάλεις μυαλό ή μέχρι να εξαφανιστείς από την  Ιστορία.
Πριν λίγες μέρες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε την Τουρκία και επιπρόσθετα έδωσε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για τη θέση του ΝΑΤΟ ως προς τις διαφορές Ελλάδος -Τουρκίας που συμπεριλαμβάνουν ως κορυφαίο ζήτημα τη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η απάντηση χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ ως απάντηση "Ποντίου Πιλάτου" που κρατούσε παγερά και αδιάφορα ίσες αποστάσεις από τους εμπλεκόμενους. «Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία» δήλωσε με απόλυτη ειλικρίνεια.
Με αυτή τη εκκωφαντική αλλά αναμενόμενη δήλωση ο Γ.Γ. μετέτρεψε ένα διεθνές θέμα (αυτό είχε προσπαθήσει να πετύχει η Ελληνική πλευρά) σε διμερές.
Δυστυχώς η Ελληνική πλευρά δεν αξιοποίησε αυτή τη δήλωση κάνοντας μια κίνηση που θα έφερνε σε δύσκολη θέση και το ΝΑΤΟ αλλά και τις ΗΠΑ. Αναγκάζοντας τους να πάρουν ενεργή θέση. 
Ο συλλογισμός είναι πολύ απλός. Ο πολύς κ. Γ.Γ. ξέχασε (;) ότι οι Έλληνες στρατιώτες αποτελούν και στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι είναι υποχρεωμένος σαν οργανισμός να επέμβει και να επιβάλλει την απελευθέρωσή τους των στρατιωτών που ανήκουν στην Συμμαχία. Δεν το έπραξε. 
Αυτή η δήλωση λοιπόν, δίνει το πλεονέκτημα στην Ελλάδα να υποστηρίξει ότι δεν αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της συμμαχίας αλλά ως παρίας. Επίσης της δίνει το απόλυτο δικαίωμα να προβεί σε ενέργειες που θα δείχνουν  την πολυτιμότητά της αλλά και τη δικαιολογημένη δυσαρέσκειά της. Θα δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι ο καρπαζοεισπράκτορας της Ν.Α. Μεσογείου ούτε ο "μεντεσές"(όπως χαρακτήρισε ο κ.Πρέσβης των ΗΠΑ την Ελλάδα σε συνέντευξή του που έχω δημοσιεύσει σε προηγούμενη ανάρτηση) της πόρτας που ανοίγει σε κάθε είδους "πρόσφυγες".
Ποιες είναι αυτές οι ενέργειες; Είναι το κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα και είναι πολύ νευραλγικές για τις επιχειρήσεις στην Μ. Ανατολή, το κλείσιμο το στρατηγείων , την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αφού δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων στρατιωτών.
Φυσικά δεν έχει γίνει τίποτε τέτοιο και θεωρώ ότι δεν πρόκειται να γίνει και στο μέλλον. 
Καταθέτω τα παραπάνω προς προβληματισμό. Όπως προείπα δεν θα κάνω καμία κρίση. Άλλωστε χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει που λέει και η λαϊκή σοφία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου