Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ: Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ







Image result for ηρακλης αγγειο









Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί από τη νεαρή μας κιόλας ηλικία αν η μυθολογία αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα ή είναι ένα όμορφο παραμύθι για παιδιά. Αν ανατρέξει κάποιος στην ετυμολογία της λέξης μυθολογίας θα διαπιστώσει ότι η λέξη έχει την ίδια ρίζα μα την μύηση, τον μύστη , το μυστήριο. Όσο προχωράς τόσο τα ερωτηματικά αυξάνουν. Θα αναφέρω μόνο ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα πολλά που μπορεί να αντλήσει ο καθένας μελετώντας την Μυθολογία και την Ιστορία.
Το  παράδειγμα αφορά το βιβλίο του Αρριανού , Αλεξάνδρου  Ανάβασις .Ένα πολύτιμο βιβλίο που πέρα από τη βιογραφία του Μ. Αλεξάνδρου μα δίνει πλήθος άλλων ιστορικών πληροφοριών. Γράφει λοιπόν ο Αρριανός:

"[2.16.1] Γιατί υπάρχει στην Τύρο ένας ναός του Ηρακλή, που είναι μάλιστα ο αρχαιότερος από όσους διασώζει η ανθρώπινη μνήμη. Ο Ηρακλής αυτός δεν είναι ο Αργείος Ηρακλής, ο γιος της Αλκμήνης· γιατί τον Ηρακλή τιμούσαν στην Τύρο πολλές γενιές πριν φθάσει στη Θήβα ο Κάδμος, που ξεκίνησε από τη Φοινίκη, και πριν γεννηθεί η Σεμέλη, η κόρη του Κάδμου, που γέννησε τον Διόνυσο, τον γιο του Δία. [2.16.2] Καθώς φαίνεται λοιπόν ο Διόνυσος ανήκε στην τρίτη γενιά από τον Κάδμο και ήταν σύγχρονος του Λαβδάκου, του γιου του Πολύδωρου και εγγονού του Κάδμου, ενώ ο Αργείος Ηρακλής ήταν σύγχρονος περίπου με τον Οιδίποδα, τον γιο του Λαΐου. [2.16.3] "

Όπως διαβάσατε όλα τα ονόματα που αναφέρονται παραπάνω αφορούν υπαρκτά πρόσωπα αφού υπάρχει σαφής χρονολογική διάκριση. Όσο για τον Ηρακλή, αυτόν τον μεγάλο Άγνωστο φαίνεται ότι δεν ήταν μόνον ένας.
Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες με αναφορές από αρχαία κείμενα που φαντάζουν μυστηριώδης. Αντ' αυτού θα σας παρουσιάσω την ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑ.
 Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική κατά τις δεκαετίες '60-'70 και έκτοτε παρέμενε ανενεργός μέχρι την δεκαετία του '90 όταν ο Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ηλίας Μαριολάκος τον επανέφερε στο προσκήνιο. Με τον όρο Γεωμυθολογία εννοούμε τον κλάδο των γεωεπιστημών ο οποίος προσπαθεί να βρει τη σχέση μεταξύ των φυσικογεωλογικών διεργασιών που συμβαίνουν στη γη και της μυθολογίας.

Ο κ.Καθηγητής Γεωλογίας Ηλίας Μαριολάκος, είχε και αυτός τα ίδια ερωτήματα. Κατάφερε μέσω της επιστήμης του να τ'απαντήσει και να τα αποδείξει επιστημονικά. Στο βίντεο που ακολουθεί μας κάνει μια εκπληκτική παρουσίαση των ανακαλύψεών του. Θεωρώ ότι η παρουσίαση του κ. Μαριολάκου είναι κάτι που πρέπει να δει κάθε άνθρωπος που έχει ανήσυχο πνεύμα. Το βίντεο διαρκεί πάνω από 2 ώρες αλλά σε κρατά καθηλωμένο από τα πρώτα λεπτά. Αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσετε.

https://youtu.be/-1oc2ZHXNbE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου