Μπήκαμε στην Μεγάλη Εβδομάδα την ιερότερη περίοδο του Χριστιανικού εορτολογίου.Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γίνονται εκτενή αφιερώματα στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση. Οι Άγιοι Τόποι δηλ. τα μέρη όπου έζησε, δίδαξε, μαρτύρησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός είναι το σημείο ενδιαφέροντος μεγάλου μέρους της επικαιρότητας με την τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο, το Μεγάλο Σάββατο, να έχει δεσπόζουσα θέση. Μέ αφορμή λοιπόν, την Μεγάλη Εβδομάδα θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για να φωτίσω φωτίσω μια σχετικά άγνωστη πτυχή των Αγίων Τόπων.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος έχει την εποπτεία των Αγίων Τόπων. Ποιος έχει την ευθύνη της διαχείρισης,της συντήρησης και φύλαξης αυτών; Η απάντηση μπορεί να σας φανεί αναπάντεχη. Είναι το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Με άλλα λόγια μέρος της Πόλης της Ιερουσαλήμ περίπου το 25%, ελέγχεται από τους Έλληνες.
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Πάρτε μια βαθιά ανάσα γιατί θα γυρίσουμε 2000 χρόνια πίσω από εκεί που ξεκίνησε ο Χριστιανισμός και θεωρώ ότι πολλοί θα μείνετε άφωνοι αφού κανείς δεν φρόντισε να μας φανερώσει αυτή την πτυχή της σχέσης των Ελλήνων με τον Χριστιανισμό και τους Άγιους Τόπους.
Η πρώτη Χριστιανική εκκλησία ιδρύθηκε -κατά τις πράξεις των Αποστόλων- το 33 μ.Χ. αμέσως μετά την Ανάληψη του Κυρίου. Ο πρώτος επίσκοπος της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ (όπως ιστορικά ονομάζεται) ήταν ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος.
Το 326 μ.Χ.διενεργήθηκαν ανασκαφές από την Αγία Ελένη και βρέθηκαν ο Πανάγιος Τάφος, ο Γολγοθάς, ο Σταυρός και το Σπήλαιο. Σε αυτό το σημείο κτίστηκε ο μεγαλοπρεπής Ναός της Αναστάσεως ή Ναός του Παναγίου Τάφου που θεωρείται ο ιερότερος και σημαντικότερος ναός του Χριστιανισμού(336 μ.Χ. έτος αποπεράτωσης). Πέρα από τον Ναό της Αναστάσεως οικοδομήθηκαν και άλλοι ναοί που είναι γνωστοί ως Προσκυνήματα. Την λειτουργία και φύλαξη όλων αυτών και ειδικά του Παναγίου Τάφου ανέλαβε ένα μοναχικό τάγμα που είναι γνωστό ως το "Τάγμα των Σπουδαίων" οι μοναχοί του οποίου ήταν Έλληνες. Το 451 μ.Χ. στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ ανυψώθηκε σε Πατριαρχείο . Πατριάρχης δε αναγορεύθηκε ο Ηγούμενος του Τάγματος των Σπουδαίων. Παρά την κατάκτηση των Αγίων Τόπων από τους Άραβες και τις λεηλασίες και σφαγές που υπέστησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί το Πατριαρχείο διατήρησε το προνόμιο να χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα καθώς και να την διδάσκει στις ιερατικές σχολές που έλεγχε. Με το πέρασμα των Αγίων Τόπων στους Σταυροφόρους το Πατριαρχείο υπέστη διωγμό και οι Πατριάρχες βρίσκονταν εξόριστοι για 88 χρόνια. Παρόλο που οι Λατίνοι αντικατέστησαν τους ορθοδόξους σε όλα τα ιερά Προσκηνύματα το Τάγμα των Σπουδαίων που πλέον είχε ονομαστεί Αδελφότητα του Αγίου Τάφου (Αγιοταφίτες) διατήρησαν το δικαίωμα να λειτουργούν στα ελληνικά στον Πανάγιο Τάφο.Μετά την ήττα και τον διωγμό των Σταυροφόρων από τους Μαμελούκους το 1187 μ.Χ. ο Σαλάχ ελ Ντιν (Σαλαντίν) επέστρεψε την διαχείριση του Παναγίου Τάφου και των υπόλοιπων εκκλησιών και μοναστηριών στους Έλληνες Αγιοταφίτες.
Μ ε την εξάπλωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι Αγιοταφίτες κατάφεραν και κράτησαν τον έλεγχο των Αγίων Τόπων. Οι δυτικοί καθώς και οι Αρμένιοι προσπάθησαν πολλαπλώς μέσω της διπλωματικής οδού αλλά και μέσω βιαιοτήτων να αποσπάσουν τον έλεγχο από τους Έλληνες. Στάθηκε όμως αδύνατο χάρις των προσπαθειών και την αυταπάρνηση της Αδελφότητας των Αγιοταφιτών. Το 1856 με την Συνθήκη των Παρισίων επικυρώθηκε το Προσκυνηματικό Καθεστώς των Αγίων Τόπων το οποίο αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία των Ελλήνων. Το Προσκυνηματικό Καθεστώς ανανεώθηκε εκ νέου από τον Ο.Η.Ε. το 1950 και το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα.
Σήμερα η "Αδελφότητα του Αγίου Τάφου" εξακολουθεί να απαρτίζεται μόνο από Έλληνες μοναχούς και συνεχίζει να διοικεί το Πατριαρχείο. Το Πατριαρχείο εποπτεύεται από το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών της Ελλάδας ο δε εκάστοτε Πατριάρχης είναι ο ηγούμενος της Αδελφότητας όπως συμβαίνει αιώνες τώρα.
Ίσως τώρα να σας λύθηκε η απορία για την παρουσία μελών της Προεδρικής Φρουράς μέσα στον Πανάγιο Τάφο κατά την τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός. Όπως επίσης το γεγονός που μια ελληνική επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ ανέλαβε πρόσφατα να συντηρήσει τον Πανάγιο Τάφο αντί κάποιας άλλης. Παρακάμπτοντας την αμιγή θρησκευτική σπουδαιότητα και ιερότητα των Αγίων Τόπων θα σταθώ και στο πόσο εξίσου σημαντικό, από γεωπολιτικής άποψης, είναι να έχει κάποιος το προνόμιο να διαχειρίζεται το λίκνο του Χριστιανισμού που παρεπιμπτόντως βρίσκεται στην Γη της Παλαιστίνης....Όπως είναι φυσικό αυτό σε κάποιους δεν αρέσει. Διαβάστε εδώ τον αντίλογο που στάζει χολή για τους Έλληνες με την πρόφαση της "θεολογικής ορθότητας"...
http://www.kathimerini.gr/698036/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/tagma-twn-spoydaiwn
Κλείνοντας αναρωτιέμαι: Είναι ο Ελληνισμός τόσο μικρός και ασήμαντος όσο κάποιοι "φωτισμένοι" προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ;
(*) η φωτογραφία στην κορφή απεικονίζει μοναχούς της "Αδελφότητας του Παναγίου Τάφου" ύστερα από συμπλοκή με Αρμένιους Κόπτες που προσπάθησαν να παραβιάσουν το Προσκυνηματικό Καθεστώς.
πηγές: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (http://www.jerusalem-patriarchate.info/), Καθημερινή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου