Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

NOCTUA(ΝΥΚΤΙΑ): Η ΜΠΥΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ





Image result for noctua beer athens









Όπως έχετε καταλάβει οι περισσότεροι, θεωρώ ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία αυτής. Ειδικά στους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε και ακόμα ειδικότερα νομίζω θα πρέπει να στεκόμαστε αρωγοί σε εγχειρήματα νέων ανθρώπων που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, παλεύοντας σε ένα περιβάλλον όχι απλά ανταγωνιστικό, αλλά εχθρικό. Αξίζει σεβασμού κάθε προσπάθεια νέων ανθρώπων που ενώ γνωρίζουν τις δυσκολίες δεν το βάζουν κάτω αλλά μάχονται να κάνουν πραγματικότητα τα οράματά τους. Είναι απολύτως ζωτικό πέρα του σεβασμού, ο καθένας μας να πράττει ότι περνάει από το χέρι του ώστε οι ιδέες και τα εγχειρήματα να παίρνουν σάρκα και οστά. Στο πλαίσιο αυτών των σκέψεων θα σας παρουσιάσω την προσπάθεια τεσσάρων νέων ανθρώπων που αποφάσισαν να φτιάξουν την πρώτη μικροζυθοποιϊα στην Αθήνα. 
Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι δικό μου αλλά της Νικολέτας Μακρυωνίτου και το βρήκα στο περιοδικό ΟΙΝΟΧΟΟΣ.:


Image result for noctua beer athens    Image result for noctua beer athens


Το παλιό γκαράζ στο Γκάζι βγάζει καπνούς κι οι ζυθοβραστήρες γέμισαν βύνη και λυκίσκο
Δημήτρης Γιαννόπουλος, Ορφέας Δημόπουλος, Ιάσωνας Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Βασιλειάδης. Τέσσερα νέα παιδιά, γύρω στα 30, είναι οι δημιουργοί της Noctua, της μικροζυθοποιίας που δημιουργήθηκε δύο βήματα από το Γκάζι και 2 μόλις χιλιόμετρα από την πλατεία Ομονοίας, μέσα στο καλοκαίρι του 2016. Ένα πρότζεκτ που δουλεύεται με πολύ προσοχή και φροντίδα, τα τελευταία 2 χρόνια και που χρειάστηκε πολλά όνειρα, ακόμα πιο πολύ κόπο και απόλυτη αφοσίωση για να υλοποιηθεί.

Το όνομά της προκαλεί αίσθηση. Noctua: κοινώς η μικρή κουκουβάγια ή Αθηνά η νυκτία / Athene Noctua, το σύμβολο της Αθήνας!

Λάτρεις κι εμπειρικοί γνώστες της μπίρας (homebrewers), οι 4 φίλοι, προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς κλάδους, κι έτσι η απόφασή τους να συνεργαστούν με τον οινολόγο και ζυθοποιό Νίκο Χατζάκη κρίθηκε απαραίτητη. Μαζί πειραματίστηκαν, δοκίμασαν, απέρριψαν κι ενέκριναν βύνες και μαγιές, λυκίσκους και συνταγές, ώσπου ομόφωνα κατέληξαν στις δύο μπίρες που κυκλοφόρησαν στις αρχές του φθινοπώρου. Τη χρυσαφένια pale ale, ονόματι Head Twister, με πλούσιο στόμα κι έντονα μπίτερ χαρακτηριστικά, με απαλή αίσθηση βύνης, λυκίσκου και κορυφώσεις εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων. Μια μπίρα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα; Σίγουρα, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, παρόλο που τελικά η μαύρη εκδοχή της Noctua, μια black IPA, που ονομάστηκε Night Vision, είναι ακόμα πιο ανατρεπτική. Μαύρη αδιάφανη, αφιλτράριστη, που φτάνει στους 7 αλκοολικούς βαθμούς, έχει καθαρά χαρακτηριστικά της βύνης, αλλά και σκοτεινές νότες μόκας και σοκολάτας, που ισορροπούν με τον έντονο λυκίσκο που σκάει σαν δυναμίτης σε μύτη και στόμα. Ξεχωριστές μπίρες όχι μόνο γευστικά, αλλά και με το εντυπωσιακό, φαντεζί design της ετικέτας τους, που σου μένουν αξέχαστες.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου