Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ










Σήμερα είναι μια ηλιόλουστη μέρα. Ότι πρέπει για βόλτα και για φωτογραφίες. Ας κάνουμε και εμείς μια βόλτα, γυρίζοντας πίσω στο χρόνο για να βρεθούμε στο 1958 και στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.
Είναι 12 Αυγούστου και ώρα  10 το πρωί. Βρισκόμαστε στην 126η οδό Ανατολικά μεταξύ 5ης Λεωφόρου και Λεωφόρου Μάντισον.Στο πεζοδρόμιο έξω από μια κλασική "brownstone" (*)πολυκατοικία έχουν μαζευτεί οι μεγαλύτεροι μουσικοί της Jazz προκειμένου να φωτογραφηθούν από ένα νεαρό φωτογράφο τον Art Κane του οποίου είναι η ιδέα αυτού του εγχειρήματος (πρότζεκτ στα νεοελληνικά). Η φωτογραφία θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Esquire και θα μείνει στην ιστορία με την επωνυμία "μια μεγάλη μέρα στο Χάρλεμ"(A Geat Day in Harlem).
Στην φωτογραφία εμφανίζονται 57 μουσικοί εκ των οποίων μόνο δύο βρίσκονται στη ζωή σήμερα ( Sonny Rollins, Benny Golson).Τα που βρίσκονται καθισμένα στο πεζοδρόμιο είναι της γειτονίας και πήραν θάρρος και κάθισαν μπροστά από τους μουσικούς όταν κάθισε  στο πεζοδρόμιο,o κουρασμένος από την ορθοστασία, Count Basie.


Η φωτογραφία αυτή εμπλέκεται και στο σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας του Σπιλμπεργκ " The Terminal" όπου ο πρωταγωνιστής της ταινίας ,Τομ Χάνκς πηγαίνει να βρεί τον Benny Golsom για να του υπογράψει την φωτογραφία ώστε να συμπληρωθεί η συλλογή των υπογραφών των εικονιζόμενων σε αυτή, μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του πρωταγωνιστή.
Στη φωτογραφία εμφανίζεται ένας σαξοφωνίστας ο Bill Crump για τον οποίον οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και η παρουσία του στην φωτογραφία είναι μάλλον αινιγματική. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την ακριβή ημερομηνία γέννησης και θανάτου. Δεν υπάρχει δισκογραφία παρά μόνο συγκεχυμένες πληροφορίες
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια διαδραστική φωτογραφία όπου κάνοντας κλικ πάνω στα πρόσωπα μπορείς να ακούσεις δείγμα της μουσικής που έπαιζαν. Για όσου ενδιαφέρονται εδώ:
http://interactive.nydailynews.com/2016/08/story-behind-great-day-in-harlem-photo/index.html#shape59

Επίσης κυκλοφορεί και ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ γύρω από την ιστορία της φωτογραφίας:

https://youtu.be/SvvjIuAdGqw

https://youtu.be/AtlZ7bF2hOQ

https://youtu.be/kqu_XC0E2jg

https://youtu.be/RSfDa0Vx0VE

https://youtu.be/vhNsNZkxDa8

https://youtu.be/7LfZP7XBNDs

https://youtu.be/6a-935yTjF8



Το σημείο της πολυκατοικίας όπως είναι σήμερα.Το τρίποδο είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε από τον  Art Κane για να στηρίξει τη φωτογραφική μηχανή.

brownstone


(*) brownstone βασικό οικοδομικό υλικό από ψαμμίτη που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην Νέα Υόρκη στις αρχές του 20ου αιώνα.


ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ:


πηγή:wikipedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου