Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ...








Image result for ΜΟΥΣΙΚΌς ΕΛΥΤΗΣ






Σαν σήμερα το 1979 απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη για το έργο του Άξιον Εστί. Ένα έργο το οποίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι και στο οποίο θα πρέπει να καταφεύγει, ο κάθε ένας που αισθάνεται και αγαπά αυτό τον τόπο, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, τα κακοτράχαλα βουνά και τα μικρά χωράφια με τα αμπέλια και τις ελιές, το θείο φως του ήλιου, για να παίρνει δύναμη και να εξηγεί τις μαγικές εικόνες που απλώνονται μπροστά του, αλλά και τα τερτίπια της Ιστορίας. Είναι ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια που υπάρχουν στις μέρες μας.
Με την ευκαιρία της ανάμνησης της απονομής, που ως μαθητής θυμάμαι οτι τη γιορτάσαμε στο σχολείο με τον ίδιο στείρο τρόπο που γιορτάζουμε όλα τα λαμπρά γεγονότα σε αυτό τον ευλογημένο, κατά τ΄άλλα τόπο, θα ήθελα να αναρτήσω αντί οτιδήποτε άλλου κειμένου το εισαγωγικό σημείωμα του ποιητή για την ποιητική του συλλογή που είδε το φως της δημοσιότητας το 1972 με τίτλο : " Τα ρω του Έρωτα".
Ένα σημείωμα αρκετά επίκαιρο, αφού αθέλητα θέτει σήμερα κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση.Συνήθως ότι είναι διαχρονικό είναι και αληθές.Θα μπορούσε, ας πούμε, να ήταν και μια δήλωση στήριξης της επιλογής του Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.



"Οι άγγελοι τραγουδάνε. Και οι ερωτευμένοι επίσης. Πίσω από κάθε ανάταση, από κάθε μεράκι, μια κιθάρα περιμένει έτοιμη να πάρει τα λόγια και να τα ταξιδέψει από χείλη σε χείλη. Δεν είναι λίγο αυτό. Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή. Γι΄ αυτό, κοντά στα ποιήματά μου, δοκίμασα να γράψω και μερικά τραγούδια, χωρίς να τα υποτιμώ καθόλου. Έτσι ή αλλιώς, μιλά κανείς για τα ίδια πράγματα που αγαπά, και από κει και πέρα το λόγο έχουν αυτοί που θα τ’ ακούσουν. Λένε πως το είδος έχει ορισμένους κανόνες. Δεν τους ξέρω και, πάντως, δεν ενδιαφέρθηκα ή δεν μπόρεσα να τους ακολουθήσω. Δουλεύει ο καθένας όπως νοιώθει. Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια, όταν ο έρωτας και το όνειρο συμβασιλεύουν." Οδυσσέας Ελύτης.

Από αυτή την ποιητική συλλογή θα ακούσουμε δύο τραγούδια:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου