Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ











Σήμερα δεν είχα ύπνο και ξύπνησα ξημερώματα. Ψάχνοντας τα κιτάπια μου ανακάλυψα κάτι που θεώρησα σωστό να το μοιραστώ μαζί σας. Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εσείς θα κοιμάστε και εγώ γράφω μια ιστορία από  τις σημαντικότερες στιγμές του καλοκαιριού της Αγάπης (*) που νομίζω ότι θα σας αρέσει.
Πάμε 49 χρόνια πίσω στο 1967. Μοντερέι. Ένα παραθαλάσσιο μέρος στην Καλιφόρνια. Εκεί διοργανώνεται ένα 3ημερο φεστιβάλ ποπ μουσικής. Θα μείνει στην ιστορία ως το σημαντικότερο φεστιβάλ στην ιστορία του ροκ. Σε αυτό το φεστιβάλ θα κάνει την εμφάνιση μπροστά σε ευρύ κοινό του ο Jimi Hendrix, για πρώτη φορά στην Αμερική. Έχει στις αποσκευές του την παρθενική του δουλειά, το άλμπουμ με τον ευρηματικό τίτλο : Είσαι έμπειρος;
Το ARE YOU EXPERIENCED έχει πάει ήδη στο #2 του  καταλόγου των πωλήσεων δίσκων στην Αγγλία.




Σαν σήμερα λοιπόν o Hendrix παρουσιάζεται στην σκηνή του φεστιβάλ του Μοντερέι και φυσικά κλέβει την παράσταση. Πρόκειται για την καλύτερη ζωντανή εμφάνιση όλων των εποχών, που έχει κάνει ποτέ μουσικός της ροκ. Στο τέλος της παράστασης καίει τελετουργικά την κιθάρα του. Το γεγονός το απαθανατίζει φωτογραφικά ένας 17 χρονος νεαρός θεατής. Η φωτογραφία αυτή που απεικονίζει τον Hendrix γονατιστό μπροστά στη καιόμενη κιθάρα θα χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο εμβληματικές του ροκ.

Ο Μάικλ Λίντον θεωρείται μια από τις αυθεντίες πάνω στη μουσική του ΄60. Ιδρυτικός συντάκτης του περιοδικού Rolling Stone, που παρακολούθησε νυχθημερόν το Μοντερέι Ποπ Φέστιβαλ έγραψε για την εμφάνιση του Hendrix :

Κατά περίεργο τρόπο είναι όμορφος και κακάσχημος συγχρόνως σαν τον παροιμιώδη Άνθρωπο του Βόρνεο. Φορούσε πανταλόνι σε χρώμα βυσσινί και μια ζώνη από δέρμα βόα στο ίδιο χρώμα, πουκάμισο από μουσελίνα, κιτρινόμαυρο γιλέκο κι από πάνω ροζ τζάκετ….
Ντυμένος έτσι- και παίζοντας με πρωτόγονη αγριότητα- η δράση του στη σκηνή ξεπέρασε τα ακροβατικά του Έλβις. Εκτείνονταν στο άπειρο. Ένα τέτοιο όργιο ήχων, που σε μια στιγμή φοβήθηκα ότι η γεννήτρια που τροφοδοτούσε με ρεύμα τα μηχανήματα δεν θα αντέξει και θα χρειαστεί ατομική ενέργεια. Ο Χέντριξ δεν σκάλιζε απλώς τις χορδές με τα δάκτυλά του, τις χτύπαγε με την παλάμη του, τις έγδερνε, τις έξυνε με το μικρόφωνο και τις βάραγε με το πάνω μέρος των μηρών του πάνω στον ενισχυτή. Κι όταν γονάτισε μπροστά την κιθάρα του που έμοιαζε σαν αρνάκι έτοιμο να θυσιαστεί, την κατάβρεξε με ένα εύφλεκτο υγρό και της έβαλε φωτιά. Ήταν σίγουρα μια θυσία. Ήταν η θυσία της αγαπημένης και μονάκριβης  κιθάρας του, η καταστροφή της οποίας θα του έδεινε δύναμη να συνεχίσει.

Αυτή λοιπόν η καλά σχεδιασμένη εμφάνιση έκανε γνωστό τον Hendrix στην Αμερική. Έκτοτε δεν έκαψε ποτέ την κιθάρα του. Αρκούσε που έβαλε φωτιά στις ψυχές όσων ήταν σε θέση να τον αντιληφθούν. Μια φωτιά που καίει ακόμα και δεν νομίζω να σβήσει ποτέ.


Εδώ το στιγμιότυπο της «θυσίας»


Από αυτή την θρυλική εμφάνιση, η οποία κυκλοφορεί σε dvd το μοναδικό τραγούδι που κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα στο διαδίκτυο





(*)Το καλοκαίρι του 1967 γράφτηκε στην ιστορία ως το «Καλοκαίρι της Αγάπης» και σημάδεψε τη δεκαετία του ’60.  Ήταν η αρχή του χίπικου
Κινήματος. Ένα κοινωνικό πείραμα. Όλοι για όλους, και όλα για όλους. Με κοινοβιακή ζωή, ελεύθερο έρωτα, ψυχοτρόπες ουσίες, μουσική, πολιτικές ζυμώσεις και αυτοέκφραση. 

πηγή:  Sharon Lawrence: Jimi Hendrix

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου