Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


"Εδώ' ναι το πικρό το χώμα του Διστόμου.
ώ εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις να προσέχεις.
Εδώ πονά η σιωπή, πονάει η πέτρα κάθε δρόμου
κι απ' τη θυσία κι απ' τη σκληρότητα του ανθρώπου.
Εδώ μια στήλη απλή, μαρμάρινη, όλη κι όλη
με ονόματα σεμνά, και τη Δόξα τα ανεβαίνει
λυγμό λυγμό, σκαλί - σκαλί, μεγίστη σκάλα..'

Γ.ΡΙΤΣΟΣ.

Η ιστορία της σφαγής

Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, για να εκκαθαρίσει την περιοχή από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.
 Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.


Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.


Η φωτογραφία-σύμβολο της γενοκτονίας του Διστόμου,που απεικονίζει την Μαρία Παντίσκα έγινε γκράφιτι στην Αθήνα από τον Αγιογράφο Γραφίστα Γιώργο Δημουλά.Οι λόγοι προφανείς
Οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού με πρωτεργάτη τον μακαρίτη πλέον δικηγόρο, Γιάννη Σταμούλη κινήθηκαν δικαστικά για να αποζημιωθούν για την σφαγή από το Γερμανικό κράτος.Τα ελληνικά δικαστήρια μετά από πολύχρονες δίκες τους δικαίωσαν. Η υπόθεση έφτασε στο γραφείο του υπουργού της Δικαιοσύνης που πρέπει να υπογράψει, ώστε να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων και να ξεκινήσει η διεκδίκηση της αποζημίωσης στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Κανείς υπουργός μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει.

Χθες κατά την επέτειο συμπλήρωσης 72 χρόνων από την ημέρα της σφαγής η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, από τον τόπο του ανοσιουργήματος στο Δίστομο:«Η σημερινή Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Τσίπρα, πούλησε την υπόθεση των Γερμανικών Οφειλών, πούλησε την υπόθεση του Διστόμου, όπως πούλησε την Πατρίδα..».


Ακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ για την σφαγή στο Δίστομο. Καλό θα ήταν να το παρακολουθήσετε, για να θυμάστε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μερίδας του γερμανικού λαού. Γιατί τα Ες- Ες δεν προήλθαν  από παρθενογένεση αλλά επανδρώθηκαν εθελοντικά από Γερμανούς πολίτες. Μάλιστα κατά την διάρκεια του πολέμου είχαν στις τάξεις τους πάνω από 1.000.000. άντρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου