Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ













Θα είχατε προσέξει ίσως ένα τεράστιο εργοτάξιο που είχε στηθεί τα τελευταία 7-8 χρόνια στη θέση του παλιού Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα. Επρόκειτο για την ανέγερση των κτιρίων που θα στεγάσουν την Νέα Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Σε ένα χώρο 400 περίπου στρεμμάτων το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε πριν 8 χρόνια, να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο που επιγραμματικά θα αποτελούσε ένα Κέντρο Πολιτισμού. Πέραν των προαναφερομένων κτιρίων, ο χώρος περιλαμβάνει ένα πάρκο το οποίο είναι ένας μεσογειακός βοτανικός κήπος, όπου εκτός από τα αρωματικά βότανα και δέντρα περιλαμβάνει μονοπάτια για περίπατο και 3 υπαίθριους χώρους για πραγματοποίηση εκδηλώσεων πολιτισμού. Το τοπίο προς τα νότια το συμπληρώνει ένα εντυπωσιακό θαλάσσιο κανάλι. Συνολικό κόστος 600 εκ. ευρώ. Το έργο θα παραχωρηθεί στο Ελληνικό Κράτος ως δωρεά η οποία όμως δεν θα μπορεί να πουληθεί.

Ο επισκέπτης μένει εντυπωσιασμένος από το μέγεθος του έργου και την αρχιτεκτονική του. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα είναι η διαμόρφωση της στέγης του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε κήπο ο οποίος αποτελεί την προέκταση του πάρκου που ξεκινά χαμηλά από την πλευρά της Καλλιθέας και ανεβαίνει ομαλά μέχρι την στέγη της Βιβλιοθήκης. Αυτή η απόσταση πρέπει να έχει μήκος περίπου 500 μέτρα το δε ύψος που φτάνει πρέπει να πλησιάζει τα 15 με 20 μέτρα. Για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα χρειάστηκε να δημιουργηθεί ένας τεχνητός λόφος!! Τα κυβικά χώματος που απαιτήθηκαν για αυτό ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα.
Πέρα από κάθε περιγραφή και κάθε φωτογραφία μια επίσκεψη στο συγκεκριμένο χώρο αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή όταν αυτός τεθεί σε πλήρη και συνεχή λειτουργία για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος και την χρηστικότητα του έργου.
Το 4ήμερο από τις 23 μέχρι και τις 26 Ιουνίου, 115.000 άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτήν την όαση πολιτισμού.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέκτησε ζωή για 4 μέρες μέσω του προγράμματος Metamorphosis (απορώ για την επιλογή της αγγλικής γλώσσας αφού η λέξη είναι ελληνικότατη)
Το πρόγραμμα περιελάμβανε αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο,  όπου 400 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συνέθεσαν ένα πρωτοποριακό τετραήμερο δημιουργίας και συμμετοχικότητας.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος ανέλαβε η Limor Tomer,  Γενική Διευθύντρια Συναυλιών και Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση ανέλαβε  Laurie Anderson η γνωστή πρωτοποριακή μουσικός της σκηνής της Νέας Υόρκης η οποία έπαιξε για το κοινό το απόγευμα του Σαββάτου.
Πέραν από τη συναυλία της Laurie Anderson αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του παγκοσμίου φήμης πρωταθλητή σκακιού ,Gary Kasparov ,ο οποίος αντιμετώπισε 15 πρωταθλητές και πρωταθλήτριες ηλικίας  10-12 ετών που είχαν επιλεχτεί από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης.
Επίσης η ομιλία-συζήτηση του αρχιτέκτονα του έργου, Renzo Piano.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΠΙΣΝ  παρέμεινε ανοικτό όλο το 24ώρο για τις 3 πρώτες μέρες και μέχρι τις 4 το πρωί της Δευτέρας την τελευταία μέρα.
Θα ήθελα να κλείσω αυτό το μικρό άρθρο με τα λόγια της Laurie Anderson που αποτέλεσαν μέρος της πρόσκλησης που απεύθυνε στο κοινό προκειμένου  αυτό να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις – δράσεις  του προγράμματος Μεταμόρφωσις.

« Μπορούμε να γίνουμε κυριολεκτικά άλλοι άνθρωποι;
Μπορούμε να αλλάξουμε τον νου, τα συναισθήματα, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και υπάρχουμε μέσα στον κόσμο;
Η απάντηση είναι, αναμφισβήτητα, ναι.
Πολλές  φορές οι ζωή μου άλλαξε κατεύθυνση λόγω της μουσικής. Συνέβη να ακούσω κάτι που μου έκανε την καρδιά κομμάτια ή που μου φανέρωσε έναν ολοκαίνουργιο τρόπο να προσλαμβάνω τον κόσμο. Η τέχνη, ο χορός, το θέατρο μου έχουν δείξει καινούργιες λύσεις σε παλιά προβλήματα, με έχουν πάει ταξίδι μέσα στον εαυτό μου και στο υπερπέραν.»


Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψή μου στο Κέντρο.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου