Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΕΦΥΓΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΕ ΣΑΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΑΓΕ ΣΑΝ ΜΕΛΙΣΣΑ







Πέθανε σε ηλικία 74 ετών, ο Μοχάμεντ Αλί (Κάσιους Κλέι),ο πιο εμβληματικός πυγμάχος που γνώρισε ο πλανήτης. Ένας άνθρωπος από εκείνους  που χαρακτήρισαν την δεκαετία του 60 και που η πληθωρικότητα της προσωπικότητας του δεν περιορίστηκε στα στενά όρια του χώρου της επαγγελματικής πυγμαχίας. Πολιτικοποιημένος, προκλητικός στις δηλώσεις του σχεδόν αήττητος (56 νίκες -5 ήττες) 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 στα 87,5 κιλά αλλά και νεωτεριστής ως προς το τρόπο που πυγμαχούσε αποτέλεσε γρήγορα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθιέρωσε το δικό του μοναδικό στυλ όταν πυγμαχούσε αφού κινούνταν πάνω στο ρινγκ σαν να χόρευε SHUFFLE!



Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ το 1964, προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων» από το ίδιο τον ηγέτη και ιδρυτή του κινήματος Μαλκομ –Χ. Μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Αλί, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το «όνομα ενός δούλου». Τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρνήθηκε επίσης να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στάση για την οποία του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή. 
Όταν αρνήθηκε την στράτευσή  του για τον πόλεμο του Βιετνάμ είχε δηλώσει: «Δεν γνωρίζω τίποτα για το Βιετνάμ και δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Βιετκόνγκ. Τουλάχιστον, αυτοί δεν με φωνάζουν βρωμο-νέγρο».
Θρυλικές παραμένουν οι  αναμετρήσεις με τον Τζο Φρέιζερ. Η τρίτη αναμέτρησή του με τον Τζο Φρέιζερ στις Φιλιππίνες, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Μανίλα,  θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αγώνες πυγμαχίας στην ιστορία του αθλήματος.


 εδώ ο θρυλικός αγώνας στη Μανίλα:

Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1981 και το 1983 του διεγνώσθη η νόσος του Πάρκινσον.
Συγκινητική υπήρξε  η στιγμή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα το 1996, όπου ο μεγάλος πυγμάχος κήρυξε την έναρξη των αγώνων ανάβοντας την ολυμπιακή εστία του σταδίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου