Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ

Ανακοινώθηκαν χθες στην Νέα Υόρκη τα βραβεία Πούλιτζερ για το έτος 2016 τα οποία θεωρούνται  ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία.  
Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ στον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο, και στην ομάδα του.
Η ομάδα του Γιάννη Μπεχράκη, αποτελείται από τον Άλκη Κωνσταντινίδη, τον Michael Dalder, τον Srdjan Zivulovic, τον Bernadett Szabo, τον Αλέξανδρο Αβραμίδη, τον Stoyan Nenov και τον Laszlo Balogh.


Για  όσους άκουσαν για πρώτη φορά το όνομα του Γιάννη Μπεχράκη θα παραθέσω ένα σύντομο βιογραφικό του όπως αυτό παρατίθεται στο site : ellines.com
O Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα, είναι ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στον κόσμο και διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα. Με τον φακό του έχει απαθανατίσει τα σημαντικότερα πολιτικά, πολεμικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων 25 ετών.
Σπούδασε φωτογραφία και το 1987 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters. Μόλις ένα χρόνο αργότερα του προσφέρθηκε μόνιμη θέση στο πρακτορείο με βάση την Αθήνα. Η πρώτη του αποστολή ήταν τον Ιανουάριο του 1989 στην Λιβύη. Έκτοτε ήταν παρών στα μεγαλύτερα γεγονότα παγκοσμίως.
Ήταν παρών στην κηδεία του Χομεϊνί στο Ιράν, στις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στους πολέμους στην Κροατία, στο Κόσοβο, στην Τσετσενία, στην Σιέρρα Λεόνε, στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν, στην Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και την Τυνησία.  Επίσης κάλυψε την διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων.
Το 2000 τραυματίστηκε σε μία ενέδρα στην Σιέρρα Λεόνε, κατάφερε όμως μαζί με έναν Νοτιο-Αφρικανό κάμεραμαν να ξεφύγουν από τους αντάρτες, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Στην αιφνιδιαστική αυτή επίθεση έχασαν τη ζωή τους ο Αμερικάνος ρεπόρτερ Schork και ο ισπανός καμεραμάν Moreno de Mora του Associated Press, αλλά και τέσσερις εκ των δέκα στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής χώρας που συνόδευαν την ομάδα των δημοσιογράφων.
Το 2008 μετακόμισε μαζί με τη σύζυγο του αλλά και την μόλις 11 μηνών κόρη του, για ένα έτος στην Ιερουσαλήμ ως διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου Reuters για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση, ως εκ τούτου βρέθηκε σε πολλές διαδηλώσεις, στον παλμό της επικαιρότητας.
Έχει διακριθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων  τον τίτλο του «Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς» 7 φορές από την Fuji. Το 1999, το 2002 και το 2003 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο, την Βαρκελώνη και τη Ρώμη αντίστοιχα. Το 2000 στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO ανάμεσα σε 4.000 φωτογράφους από 122 χώρες και 40.000 φωτογραφίες, είναι η πιο σημαντική παγκόσμια διάκριση στο χώρο της φωτογραφίας.
Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το OVERSEAS PRESS CLUB of AMERICA στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ, που αποτελεί το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 14 Οκτωβρίου 2002 κέρδισε το βραβείο Bayeux για τους πολεμικούς ανταποκριτές, στον ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό για την βράβευση των δημοσιογράφων που καλύπτουν πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2015 η Guardian τον ανέδειξε ως τον φωτογράφο της χρονιάς.
Τις  φωτογραφίες βάσει των οποίων έγινε η βράβευση του Γιάννη Μπεχράκη και της ομάδας του μπορείτε να τις δείτε εδώ:

Επίσης θα αναρτήσω μια φωτογραφία από το 2014 που τότε μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση και την είχα δημοσιεύσει σε παλαιότερη ανάρτηση . Απεικονίζει τον τότε Πρωθυπουργό αμέσως μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος της τρίτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας που σήμανε και το τέλος της Κυβέρνησης. 
Από τις φωτογραφίες που ανήκουν στην κατηγορία : μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Βουλή - Εκλογή προέδρου - Σαμαράς.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξη του Γιάννη Μπεχράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου