Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

CRY FOR ME ARGENTINA

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Αργεντινή. Εδώ στην Ελλάδα οι μνημονικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι πανηγύριζαν και πανηγυρίζουν για το… «κατάντημα» της Αργεντινής θυμίζοντας στους έντρομους ιθαγενείς τι μπορεί να πάθει όποιος δεν υπακούει στις εντολές των διεθνών αρπακτικών. Το μνημόνιο είναι ευλογία λοιπόν.
 Ας ρίξουμε όμως μια πιο ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα.

Πρώτα απ’όλα ας παρακολουθήσουμε τον κ.Βενιζέλο που εξηγεί με πλήρη επισημότητα τι σημαίνει ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.


Τα συμπεράσματα δικά σας


Τι έγραψαν οι "έγκυρες" εφημερίδες;

  Ελεύθερος Τύπος
Εστία

Αλλά τι ακριβώς συνέβει στην Αργεντινή ;
Η απάντηση δίνεται ,όχι από ένα αντιμνημονιακό έντυπο ,αλλά από μια συντηρητική οικονομική εφημερίδα την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Μεταφέρω αποσπάσματα από το χθεσινό φύλλο.
«Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ν. Αμερικής οδεύει ολοταχώς προς τη στάση πληρωμών μετά από 13 χρόνια….
Ο υπουργός Οικονομίας Αξέλ Κισίλοφ εμφανίστηκε αμετακίνητος. «Αυτοί οι γύπες», όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά τα hedge funds, «θέλησαν να επιβάλουν κάτι το παράνομο στην Αργεντινή. Δεν θέλησαν να αποδεχθούν την πρότασή μας για ένα κούρεμα χρέους κατά το πρότυπο του 2005 και του 2010. Ήθελαν περισσότερα χρήματα και τα ήθελαν τώρα. Η χώρα μου είναι πρόθυμη να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά κάτω από λογικές συνθήκες και όχι υπό καθεστώς εκβιασμών», ανέφερε……
… Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s έσπευσε να προεξοφλήσει τη στάση πληρωμών της χώρας, υποβαθμίζοντας το κρατικό αξιόχρεό της στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία». Αναμένεται να ακολουθήσουν το ίδιο βήμα και οι οίκοι Fitch and Moodys .Πάντως, πρόκειται για ένα «τεχνικό γεγονός» που όμως θα δυσκολέψει στην Αργεντινή την πρόσβαση στις αγορές….
Πολλοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι, αν τελικά το Μπουένος Αϊρες χρεοκοπήσει επισήμως, δεν θα υποστεί καταστροφή, παρόλο που θα επιδεινωθεί η ύφεση στην οποία ήδη βρίσκεται. Και αν τελικά βρεθεί μια λύση στη δικαστική διαμάχη της χώρας με τις ΗΠΑ, , θα γίνει μεν ένα «πάρτι» στις αγορές με τα ομόλογα και τις μετοχές της Αργεντινής, αλλά δεν θα σημειωθεί μαζική άφιξη κεφαλαίων. Η οικονομία θα ανακάμψει, αλλά μετριοπαθώς.»
Ολόκληρο το αρθρο εδώ:Συνεχίζοντας ,ας κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής με στοιχεία  ΚΑΙ από το ΔΝΤ  Η οικονομία της Αργεντινής μετά την αναδιάρθρωση του 2001 είναι σήμερα η 3η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική

Το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της αυξήθηκε κατά 60% μέσα σε μια δεκαετία και ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι χειρότερος μόνο από αυτόν της Κίνας.


ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ


Το δημόσιο χρέος της μειώθηκε από το 169% στο 49% και συνεχίζει μειούμενο εξαιτίας του πρωτογενούς και εμπορικού της πλεονάσματος. Ακόμα πιο εντυπωσιακό (και σημαντικό για τους πολίτες) είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος που διπλασιάστηκε σε λιγότερο από 8 χρόνια μετά τη χρεοκοπία.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δημιούργησε συνθήκες παραδείσου στην Αργεντινή. Ο πληθωρισμός (επίσημος και ανεπίσημος)εκτινάχθηκε μετά την αποσύνδεση του πέσος με το αμερικανικό δολάριο και τα εισαγόμενα προϊόντα έγιναν ακριβά, προκαλώντας προβλήματα στη μεσαία τάξη, ωστόσο η μεγαλύτερη εικόνα παρουσιάζει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

Η ανεργία έπεσε από το 25% το 2001 στο 7,2% ήδη από το 2013 ενώ το ποσοστό των πολιτών της χώρας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έπεσε από το 36% στο 22% (αφού πρώτα όμως έφτασε στο 48% τα δύο πρώτα χρόνια μετά την χρεοκοπία), ενώ το 2010 είχε πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 12%.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μπορεί η Αργεντινή ως αποτέλεσμα της μονομερούς διαγραφής του χρέους να βρέθηκε εκτός αγορών αλλά αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία του ίδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι επενδύσεις στη χώρα από την στιγμή που η κυβέρνηση της Αργεντινής δέχτηκε τη βοήθεια του ΔΝΤ έπεσαν από το 21% στο 10% επί του ΑΕΠ ενώ από την στιγμή που οι εκπρόσωποί της έφυγαν από την Αργεντινή οι επενδύσεις ανέκαμψαν καιξεπέρασαν κάθε προηγούμενο μέχρι και στο 27% επί του ΑΕΠ (το οποίο όπως είπαμε είχε σχεδόν διπλασιαστεί) το 2010.

Ακόμα και αν ανατρέξουμε σε στοιχεία πραγματικής οικονομίας όμως, όπως οι μισθοί, βλέπουμε ότι η συνολική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στα πρώτα χρόνια μετά την αναδιάρθρωση ήταν της τάξης του 13,4% (και όχι του 48% όπως στην Ελλάδα).

Είναι η Αργεντινή παράδεισος; Όχι. Ο πληθωρισμός της χώρας είναι υψηλός και η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προϊόντων. Επιβάλλει ισχυρούς δασμούς στις εισαγωγές προκειμένου να καταστήσει τα εγχώρια προϊόντα ανταγωνιστικά. Επιπλέον η χώρα παραμένει εκτός των αγορών και συνάπτει δανειακές συμβάσεις με διμερής συμφωνίες (πρόσφατα ανακοινώθηκε δάνειο 8 δισ. από την Ρωσία).Μπορεί η Αργεντινή ως αποτέλεσμα της μονομερούς διαγραφής του χρέους να βρέθηκε εκτός αγορών αλλά αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία του ίδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι επενδύσεις στη χώρα από την στιγμή που η κυβέρνηση της Αργεντινής δέχτηκε τη βοήθεια του ΔΝΤ έπεσαν από το 21% στο 10% επί του ΑΕΠ ενώ από την στιγμή που οι εκπρόσωποί της έφυγαν από την Αργεντινή οι επενδύσεις ανέκαμψαν καιξεπέρασαν κάθε προηγούμενο μέχρι και στο 27% επί του ΑΕΠ (το οποίο όπως είπαμε είχε σχεδόν διπλασιαστεί) το 2010.

Ακόμα και αν ανατρέξουμε σε στοιχεία πραγματικής οικονομίας όμως, όπως οι μισθοί, βλέπουμε ότι η συνολική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στα πρώτα χρόνια μετά την αναδιάρθρωση ήταν της τάξης του 13,4% (και όχι του 48% όπως στην Ελλάδα).

Είναι η Αργεντινή παράδεισος; Όχι. Ο πληθωρισμός της χώρας είναι υψηλός και η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προϊόντων. Επιβάλλει ισχυρούς δασμούς στις εισαγωγές προκειμένου να καταστήσει τα εγχώρια προϊόντα ανταγωνιστικά. Επιπλέον η χώρα παραμένει εκτός των αγορών και συνάπτει δανειακές συμβάσεις με διμερής συμφωνίες (πρόσφατα ανακοινώθηκε δάνειο 8 δισ. από την Ρωσία).
πηγή: Τhe press project


Και έρχομαι στο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ. Χθες ο λαός της Αργεντινής βγήκε στους δρόμους και διαδήλωσε φωνάζοντας 

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ
LA PATRIA NO CE NEGOCIAΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Εμείς εδώ,ας αναρωτιόμαστε αν μας ψεκάζουν,ας παρακαλάμε να βρεθεί κάποιος που θα τους πετάξει με τις κλωτσιές από την Βουλή,να νοσταλγούμε την χούντα,το ΕΑΜ,τον Καραΐσκάκη.... κάποιον τρίτο ,τέλος πάντων που θα μας βγάλει από την δύσκολη κατάσταση.
Μέχρι τότε ας πληρώνουμε για το σπίτι που μένουμε,ας χάνουμε την χώρα κομμάτι κομμάτι,ας πεθαίνουμε χωρίς περίθαλψη,ας διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό για να "προκόψουν", ας κρυώνουμε το χειμώνα ας δουλεύουμε σαν δούλοι,ας κλείνουν σχολεία,ας γίνονται κατασχέσεις.Που θα πάει έχει ο Θεός και δεν θα μας αφήσει έτσι,κάποιον θα στείλει....δεν θα μας αφήσει να γίνουμε Αργεντινή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου