Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

MDOU MOCTAR : Ο ΕΞΩΤΙΚΟΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΓΗΡΑ














Άκουσα πρόσφατα έναν μουσικό από τον Νίγηρα της Δ. Αφρικής, τον Mdou Moctar (Εμντού Μόκταρ), που θεωρώ ότι όχι απλά ξεφεύγει από τα χιλιοπατημένα μουσικά μνοπάτια αλλά αποτελεί μια όαση στα βαλτωμένο νερά της σύγχρονης δισκογραφίας.
Ο 33χρονος συνθέτης,τραγουδιστής και κιθαρίστας παίζει την μουσική των Βερβερίνων(Τούαρεγκ) της υποσαχάριας αφρικής, που στον Δυτικό κόσμο χαρακτηρίζεται ως Desert blues  ή Desert Music. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μείγμα πεντατονικών κλιμάκων και αφρικανικών τοπικών ρυθμών. Οι πεντατονικές κλίμακες είναι πανάρχαιοι μουσικοί δρόμοι που συναντώνται σε όλο τον κόσμο, στην Κίνα, την Ινδία, στην Ήπειρο (πολυφωνικά τραγούδια και μοιρολόγια), στην Αφρική και φυσικά στα αφροαμερικάνικα blues. Είναι κατά κάποιο τρόπο οι μουσικές γέφυρες που ενώνουν την ανθρωπότητα.
Ο Εμντού  Μόκταρ  είναι ένας αυτοδίδακτος κιθαρίστας που μεγάλωσε σε μια αυστηρή μουσουλμανική οικογένεια , ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο για να ασχοληθεί με την μουσική. Η απόκτηση μια κιθάρας ήταν αδύνατη έτσι κατασκεύασε μόνο του μια από ένα μικρό ξύλινο κουτί. Για χορδές χρησιμοποίησε συρματόσχοινα από φρένα ποδηλάτου, τα οποία τα τροποποίησε ώστε να βγάζουν τον επιθυμητό ήχο!
Κατάφερε να αναπτύξει ένα μοναδικό τρόπο παιξίματος σχεδόν εξωτικό, που βασίζεται στην εξωπραγματική τεχνική του αριστερού του χεριού -είναι αριστερόχειρας- και την ταχύτητα του δεξιού του χεριού. Δύσκολα θα υπάρξει κιθαρίστας που θα προσπαθήσει να μιμηθεί ή έστω να προσεγγίσει τον ήχο του. Οι επιρροές του είναι οι  Bombino και Tinariwen.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή της Δυτικής υποσαχάριας Αφρικής έχει μια αντίληψη για τη μουσική όμοια με αυτή που έχουν οι Βραζιλιάνοι για το ποδόσφαιρο. Κατά τη γνώμη μου ο Μόκταρ είναι ότι πιο αξιόλογο έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Το παίξιμο του θα απασχολήσει για πολλά χρόνια τη μουσική κοινότητα.

Δείτε και απολαύστε τον Mdou Moctar: https://youtu.be/1pqvY9Oh0tQ

Δισκογραφία

  • Anar (2008)
  • Afelan (2013)
  • Akounak Tedalat Taha Tazoughai OST (2015)
  • Sousoume Tamachek (2017)           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου