Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΝΚΑ










    Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα


Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων του 1976 υπήρξε ένα από τα πιο συναρπαστικά τουρνουά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στον τελικό βρέθηκαν δύο ομάδες που τυπικά είχαν  μεγάλη διαφορά δυναμικότητας κατά την έναρξη του τουρνουά. Επρόκειτο για την θρυλική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας που μεσουρανούσε  καλπάζοντας ήδη από το 1972 και την ομάδα της Τσεχοσλοβακίας η οποία είχε κάνει την έκπληξη φτάνοντας στον τελικό.

Το παιγνίδι, που είχα την τύχη να το παρακολουθήσω,πιτσιρίκος τότε, ζωντανά από την τηλεόραση, έμεινε στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου εξαιτίας ενός μοναδικού κτυπήματος πέναλτυ από τον θρυλικό  Τσεχοσλοβάκο ποδοσφαιριστή Αντονίν Πανενκα.
Έπειτα από ένα ισόπαλο 2-2, ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση και στα πέναλτυ. Μετά το τέταρτο πέναλτυ το σκορ ήταν 4-3 υπέρ της Τσεχοσλοβακίας, αφού είχε αστοχήσει ο Ούλι Χένες. Ήταν η σειρά του Πανένκα να χτυπήσει το πέμπτο και αποφασιστικό για την τύχη του ματς χτύπημα. Με εκπληκτική ψυχραιμία και μαστοριά ξεγέλασε τον Ζεπ Μάγερ, τον καλύτερο τερματοφύλακα που έχει περάσει από την ομάδα της Εθνικής  Γερμανίας και εκ των κορυφαίων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου,αναγκάζοντάς τον να πέσει λίγο πριν σουτάρει κι έπειτα σκάβοντας την μπάλα την πέρασε πάνω από το σώμα του.
Η ανεπανάληπτη αυτή εκτέλεση, που συνδυάζει ψυχραιμία και τεχνική, έγινε διάσημη κι έμεινε στην ποδοσφαιρική ιστορία ως χτύπημα «Πανένκα». Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που σκοράρισμα από το σημείο του πέναλτι αναφέρεται μεταξύ των καλύτερων γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Χθες στο Ελληνικό Πρωτάθλημα αναμετρήθηκε στη Θεσσαλονίκη,ο Άρης με τον Παναθηναϊκό . Ο Παναθηναϊκός που είχε βρεθεί  πίσω στο σκορ κατάφερε να κερδίσει πέναλτυ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.
Το πέναλτυ ανέλαβε να το εκτελέσει ο νεαρός Χατζηγιοβάνης ο οποίος με μοναδική ψυχραιμία σκόραρε κτυπώντας την μπάλα με τον τρόπο του Πανένκα. Τέτοιες "αλήτικες" (*)ενέργειες συνθέτουν τη μαγεία του αθλήματος και χαράσσονται βαθιά στην μνήμη. Αυτή η συγκίνηση των λίγων δευτερολέπτων δεν ξεπληρώνεται με τίποτε. Ο Χατζηγιοβάνης κατάφερε με αυτή την ενέργεια να περάσει στην ιστορία του Παναθηναϊκού και του αθλήματος. 
Χθες είχε γενέθλια ο Αντονίν Πανένκα, ο οποίος έκλεισε τα 70 του χρόνια. Το πέναλτυ του Χατζηγιοβάνη ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής στο πρόσωπο του θρυλικού Τσέχου

το ιστορικό πέναλτυ:



https://youtu.be/VxXWIZULgyw

(*) δείτε παρακάτω το βίντεο με το πέναλτυ του Χατζηγιοβάνη και παρακολουθείστε την έκφραση του τερματοφύλακα. Ελπίζω να καταλάβατε -για τους αμύητους- τι εννοώ .

https://youtu.be/_kLHeXBByW0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου