Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ












Ένα πρωτόγνωρο κίνημα διαμαρτυρίας εμφανίστηκε μόλις πριν ένα μήνα στη Γαλλία , με αφορμή την αύξηση στα καύσιμα. Ονομάστηκε τα κίτρινα γιλέκα εξαιτίας των γιλέκων που φορούσαν οι διαδηλωτές. Το κίνημα έλαβε μέσα σε λίγες βδομάδες καθολικές διαστάσεις και μετεξελίχθηκε σε διαμαρτυρία ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής. Η Γαλλική κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη μέθοδο της βίαιης καταστολής που είχε σαν αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να απαντήσουν με τον ίδιο βίαιο τρόπο και το Παρίσι να ζήσει ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο. Εδώ στην Ελλλάδα τα μμε κάλυψαν ελάχιστα το γεγονός ώστε να περάσει όσο το δυνατό απαρατήρητο,για προφανείς λόγους. Πέρα από τις μαχητικές διαδηλώσεις οι Γάλλοι πολίτες απέκλεισαν τα δυιληστήρια αλλά και τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Επίσης κοινοποίησαν μια λίστα με 42 αιτήματα, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να τα υλοποιήσουν με νόμους. Η αρχική δε προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τα κίτρινα γιλέκα ως υποκινούμενα από την ακροδεξιά, έπεσε γρήγορα στο κενό. Αφού ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του κινήματος είναι ότι δεν στηρίχτηκε σε πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. 
Σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας που είχε να διαλέξει μεταξύ της σύγκρουσης και της υποχώρησης, προτίμησε τη δεύτερη λύση. Πήρε προσωρινά πίσω την αύξηση στα καύσιμα,ελπίζοντας οτι θα εκτονωθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε αλλά και να κερδίσει χρόνο. Φαίνεται ότι ο Γαλλικός λαός έπεισε προς το παρόν, με την ανυποχώρητη αποφασιστηκότητά του. Μένει να δούμε κατά πόσο η ενέργεια του Γάλλου προέδρου θα δράσει κατευναστικά.

Ενώ αυτά συμβαίνουν στη Γαλλία έρχεται αναπόφευκτα η σύγκριση με τα όσα έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα με αντικείμενο την τιμή των καυσίμων. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που καταθέτει σε άρθρο του ο Θανάσης Πετράκος μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΛΑΕ, στην Εφ. των Συντακτών έχουμε τα εξής:


Από το 2009 μέχρι σήμερα,τα τρία μνημόνια «εκτόξευσαν » τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και συνεπώς και τις τιμές σε όλα τα πετρελαιοειδή:
Στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουμε αύξηση 1344 % !!! (Συγκεκριμένα από τα 21 €/χιλιόλιτρο που ήταν το 2009 στα 280 €/χιλιόλιτρο σήμερα). Αποτέλεσμα της τρομακτικής αυτής αύξησης είναι να έχει μετατραπεί το δικαίωμα στη θέρμανση σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Στο αγροτικό πετρέλαιο έχουμε αύξηση 400%
Στην αμόλυβδη βενζίνη έχουμε αύξηση 149%
Στο υγραέριο έχουμε αύξηση 117% 
Στο πετρέλαιο κίνησης έχουμε αύξηση 41%
Και τον ΦΠΑ στο έχουμε αύξηση στο 24%.
Οι Έλληνες που μοιάζουν πλέον με τους Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκό, δεν φοράνε κίτρινα γιλέκα και δεν έχουν προφανώς τις ίδιες ανησυχίες με τους Γάλλους. Έχουν  άλλωστε βγει από τα μνημόνια και έχουν συνηθίσει τοσα χρόνια στο κατ΄ οίκον περιορισμό που τους έχει επιβληθεί. Δειλοί,μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουν ισως κάποιο θάμα, όπως λέει ευστοχα και ο ποιητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου