Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ








Σχετική εικόνα



Το 1982 ψηφίστηκε η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (Συνθήκη του Montego Bay), που περιελάμβανε την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στα 12 Ναυτικά Μίλια από την κοντινότερη ξηρά, την στιγμή που η Ελλάδα θεωρούσε χωρικά ύδατα της τα 6 ΝΜ. Μετά την υπερψήφιση της σύμβασης από τη διεθνή κοινότητα, η Τουρκία δήλωσε πως θεωρεί αιτία πολέμου την εν λόγω επέκταση αν την υιοθετούσε η Ελλάδα. Έκτοτε είναι πάγια θέση της Τουρκίας.
Ο λόγος είναι προφανής και αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια στον χάρτη που εμφανίζεται στην κορφή της ανάρτησης. Με άλλα λόγια επεκτείνεται η εθνική κυριαρχία και το Αιγαίο μετατρέπεται σε "κλειστή" θάλασσα  αφού για να προσεγγίσει κάποιος τα διεθνή ύδατα (άσπρο χρώμα στον χάρτη) πρέπει να  έχει την έγκριση της Ελλάδας η οποία θα αποφασίζει για την διέλευση ή μη του ενδιαφερόμενου. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό είναι ένα ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο η Ελλάδα δεν το έχει ακόμα χρησιμοποιήσει. 


Τη Συνθήκη αυτή την έχουν υλοποιήσει όλες σχεδόν οι χώρες του πλανήτη. Η Τουρκία με τις πλάτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας δεν την αποδέχεται και για άλλη μια φορά πάει αντίθετα από την Διεθνή Νομιμότητα, απειλώντας μάλιστα με πόλεμο την Ελλάδα. 
Τις τελευταίες μέρες άρχισε να γίνεται και πάλι λόγος για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων από 6 σε 12 μίλια. Ο τρόπος με τον οποίο εξαγγέλθηκε η πρόθεση αυτή ήταν επιεικώς προβληματικός και πέρα από κάθε στοιχειώδη διπλωματική τακτική. Χθες ήρθε ο Τσίπρας και η σύσκεψη στο Υπουργείο των Εξωτερικών και το αποτελείωσε. Άτακτη υποχώρηση και νέος εξευτελισμός της χώρας. Είναι αυτονόητο ακόμα και για την πιο απλή ενέργεια στην οποία προβαίνει κάθε λογικός άνθρωπος, πρέπει να προηγείται η προετοιμασία, ο σχεδιασμός της στρατηγικής, ο υπολογισμός των δυνατοτήτων και του περιβάλλοντος, και μετά ακολουθείται η όποια ενέργεια. Αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η έννοια του αυτονόητου έχει εκλείψει από την Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια.

Για όσους θέλουν να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με την περίφημη Συνθήκη  και να μη παραμυθιάζονται από τις συνήθεις μπούρδες που θα  ακουστούν στα ΜΜΕ, παραθέτω παρακάτω τα άρθρα που αφορούν τον ορισμό και τα δικαιώματα (η Συνθήκη δεν αφορά μόνο τα ύδατα αλλά και το υπέδαφος  που βρίσκεται κάτω από αυτά καθώς και τον εναέριο χώρο)που απορρέουν από την επέκταση των χωρικών υδάτων μέσα από την επίσης μετάφραση της Συνθήκης. Στο τέλος της ανάρτησης δε, υπάρχει ο σύνδεσμος (λινκ) όπου οι ακόμα πιο μελετηροί μπορούν να διαβάσουν ολόκληρη την Συνθήκη μεταφρασμένη επίσημα ,το ξανατονίζω αυτό, στα Ελληνικά.


ΜΕΡΟΣ II ΧΩΡΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ
ΤΜΗΜΑ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 2 Νομικό καθεστώς της χωρικής θάλασσας, του εναέριου χώρου πάνω από την χωρική θάλασσα και του βυθού και του υπεδάφους του
1. Η κυριαρχία του παράκτιου κράτους εκτείνεται, πέρα από την ηπειρωτική του επικράτεια και τα εσωτερικά του ύδατα και, στην περίπτωση αρχιπελαγικού κράτους, περά από τα αρχιπελαγικά του ύδατα, στην παρακείμενη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται ως χωρική θάλασσα.
2. Η κυριαρχία αυτή εκτείνεται και στον εναέριο χώρο πάνω από την χωρική θάλασσα καθώς και στο βυθό και υπέδαφός της.
3. Η κυριαρχία επί της χωρικής θάλασσας ασκείται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση και τους άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
ΤΜΗΜΑ 2 ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Άρθρο 3 Εύρος της χωρικής θάλασσας
Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.
Άρθρο 4 Εξωτερικό όριο της χωρικής θάλασσας
Το εξωτερικό όριο της χωρικής θάλασσας είναι η γραμμή της οποίας κάθε σημείο βρίσκεται σε τόση απόσταση από το πλησιέστερο σημείο της γραμμής βάσεως, όσο είναι το εύρος της χωρικής θάλασσας.
Άρθρο 5 Φυσική ακτογραμμή
Πλήν εάν άλλως προβλέπεται στην παρούσα σύμβαση, ως φυσική ακτογραμμή για την μέτρηση του εύρους της χωρικής θάλασσας λαμβάνεται η γραμμή της κατωτάτης ρηχίας κατά μήκος της ακτής όπως αυτή εμφαίνεται στους ναυτικούς χάρτες μεγάλης κλίμακας που αναγνωρίζονται επίσημα από το παράκτιο κράτος.
Άρθρο 6 Ύφαλοι
Στην περίπτωση νησιών που βρίσκονται πάνω σε κοραλλιογενείς ατόλλες ή νησιών που περιβάλλονται από υφάλους, η γραμμή βάσεως για την μέτρηση του εύρους της χωρικής θάλασσας είναι η προς την θάλασσα γραμμή κατωτάτης ρηχίας των υφάλων, όπως σημειώνεται με το οικείο σύμβολο των ναυτικών χαρτών που είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από το παράκτιο κράτος.
Άρθρο 7 Ευθείες γραμμές βάσεως
1. Σε περιοχές όπου η ακτογραμμή παρουσιάζει βαθιές κολπώσεις και οδοντώσεις, ή υπάρχει κατά μήκος της και σε άμεση γειτνίαση με αυτή, συστάδα νησιών, η μέθοδος των ευθειών γραμμών που συνδέουν κατάλληλα σημεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χάραξη της γραμμής βάσεως από την οποια μετριέται το εύρος της χωρικής θάλασσας.
2. Εκεί όπου, εξαιτίας της παρουσίας ενός δέλτα και άλλων φυσικών συνθηκών, η ακτογραμμή παρουσιάζεται άκρως ασταθής, τα κατάλληλα σημεία μπορούν να επιλεγούν κατά μήκος της απώτατης προς τα ανοικτά της θάλασσας γραμμής κατωτάτης ρηχίας και, παρά την περίπτωση μεταγενέστερης αναστροφής της γραμμής αυτής, οι ευθείες γραμμές βάσεως παραμένουν σε ισχύ μέχρι την τροποποίησή τους από το παράκτιο κράτος σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.
3. Η χάραξη ευθειών γραμμών βάσεως δεν θα πρέπει να αφίσταται κατά τρόπο σημαντικό από τη γενική κατεύθυνση της ακτής, και οι θαλάσσιες περιοχές που κείνται εντός των γραμμών θα πρέπει, για να υπαχθούν στο καθεστώς των εσωτερικών υδάτων, να είναι επαρκώς συνδεδεμένες με την χερσαία περιοχή.
4. Ευθείες γραμμές βάσεως δεν πρέπει να χαράσσονται προς ή από σκοπέλους εκτός εάν φάροι ή παρόμοιες εγκαταστάσεις που βρίσκονται μόνιμα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έχουν κτισθεί επ' αυτών ή πλην των περιπτώσεων όπου η χάραξη των ευθειών γραμμών βάσεως προς και από αυτούς τους σκοπέλους έχει αναγνωρισθεί διεθνώς.
5. Όπου μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος των ευθειών γραμμών βάσεως, σύμφωνα με την παράγραφο 1, δύνανται, για τον καθορισμό ορισμένων γραμμών βάσεως, να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής, των οποίων η ύπαρξη και η σημασία καταδεικνύονται σαφώς από μακροχρόνια χρήση.
6. Το σύστημα των ευθειών γραμμών βάσεως δεν δύναται να εφαρμόζεται από ένα κράτος κατά τρόπο ώστε να αποκόπτει τη χωρική θάλασσα άλλου κράτους από την ανοικτή θάλασσα ή αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Άρθρο 8 Εσωτερικά ύδατα
1. Εκτός αν άλλως ορίζεται στο μέρος IV, τα ύδατα που βρίσκονται προς το εσωτερικό των ευθειών γραμμών βάσεως της χωρικής θάλασσας, αποτελούν μέρος των εσωτερικών υδάτων του κράτους.
2. Όπου η καθιέρωση των ευθειών γραμμών βάσεως σύμφωνα με την μέθοδο που διαλαμβάνεται στο άρθρο 7, έχει ως αποτέλεσμα να περικλείσει ως εσωτερικά ύδατα περιοχές οι οποίες πριν δεν θεωρούνταν ως τέτοιες, το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση θα αναγνωρίζεται εντός των υδάτων αυτών.

Η συνέχεια για όποιον ενδιαφέρεται εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου