Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ







Όχι! δεν μπήκα ζούλα σε μια βάρκα για να βγω στη σπηλιά του δράκου. Ούτε κατευθύνθηκα προς τα βράχια του Πειραιά. Πήγα πολύ βορειότερα. Στην Καστοριά συγκεκριμένα.Η οδική πρόσβαση της πόλης είναι  εύκολη και ξεκούραστη, αφού η κατασκευή της Εγνατίας Οδού έχει μικρύνει τις αποστάσεις και έχει κάνει γρηγορότερες και ασφαλέστερες τις διαδρομές.(Φτάνει φυσικά να μην συναντηθείς με καμιά ...αρκούδα!!!)





Η πόλη της Καστοριάς είναι  κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια χερσόνησο στην μέση της λίμνης Ορεστειάδας  ή της Καστοριάς , όπως είναι περισσότερο γνωστή.Η πόλη είναι συνυφασμένη με την γουνοποιία.Μια τέχνη που έχει παράδοση 500 χρόνων και η οποία βρίσκεται σε παρακμή τα τελευταία χρόνια.Από τις 3500 εργαστήρια-οικοτεχνίες  που υπήρχαν στην περιοχή το 1980, έχουν απομείνει μόλις 275 και αυτά δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης.Το άλλοτε κραταιό κέντρο επεξεργασίας,εμπορίας και διανομής γούνας στα σημαντικότερα κέντρα της Ευρώπης ανήκει μάλλον στο παρελθόν. Αλλά αυτός βέβαια δεν είναι λόγος για να αγνοήσει κάποιος την όμορφη πόλη και να μην την επισκεφθεί. Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα σημεία που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και που κάνουν την πόλη έναν ελκυστικό προορισμό.



 Υπάρχει ένας θαυμάσιος υδροβιότοπος όπου μπορεί κάποιος να δει από κοντά πελεκάνους,Αργυροτσικνιάδες, Χαλκόκοτες, Βαλτόπαπιες, Χηνοπρίστες,  και άλλα 150 περίπου είδη πουλιών από τα οποία πολλά έχουν εξοικειωθεί από την ανθρώπινη παρουσία και πλησιάζουν πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης λίγα μόνο μέτρα από εκεί που κάθεσαι και απολαμβάνεις τον καφέ σου ή θαυμάζεις την θέα της λίμνης.





Η Καστοριά διαθέτει 80 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες  οι οποίες είναι τόσο σημαντικές, ώστε ο Ελβετός βυζαντινολόγος Ανρί Γκρεγκουάρ έχει πει: "Αν ποτέ η βυζαντινή παράδοση χαθεί, η πόλη της Καστοριάς είναι αρκετή για να γίνει ανάκτησή της."
Λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης,στο χωριό Δισπηλιό, υπάρχει ο σημαντικότερος λιμναίος προϊστορικός οικισμός του Ελλαδικού χώρου. Στην περιοχή των ανασκαφών υπάρχει μια πιστή  αναπαράσταση του οικισμού. Ένα διόραμα σε πραγματικές διαστάσεις.Μια επίσκεψη στον οικισμό θα ταξιδέψει τον επισκέπτη χιλιάδες χρόνια πίσω.






Αλλά ας γυρίσω πίσω στην πόλη και συγκεκριμένα στην νότια πλευρά της πόλης. Ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στην Ι.Μ.της Παναγίας της Μαυριώτισσας και λίγα μέτρα πριν απ΄αυτήν βρίσκεται η είσοδος της σπηλιάς του Δράκου. Το σπήλαιο αν και σχετικά μικρό -μόλις 300 μέτρα είναι η διαδρομή που διανύει κάποιος στο εσωτερικό του-είναι από τα πιο εντυπωσιακά που έχω επισκεφθεί.
Έχει έναν εξαιρετικό και πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγματικό σχηματισμό, καθώς και επτά υπόγειες μικρές λίμνες.Τα συστήματα φωτισμού και εξαερισμού είναι σύγχρονα. Η μελέτη του φωτισμού είναι εξαιρετική και αναδεικνύει τα χρώματα του σπηλαίου που σε ορισμένα σημεία δημιουργούν έναν θαυμάσιο χρωματικό καμβά που εμένα μου θύμισε εικόνες σαν αυτές που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του τηλεσκοπίου Hubble από το υπερδιάστημα . 




Image result for hubble photos



Όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι μένοντας εκστασιασμένοι από τον δημιουργικό οίστρο της φύσης, έπλασαν διάφορες φανταστικές ιστορίες για το σπήλαιο. Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις η παρουσία νερού οι λαμπυρισμοί των κρυστάλλων των σταλακτιτών και σταλαγμιτών, τα απόκοσμα σχέδια,ενδεχομένως και οι ήχοι που δημιουργούσαν τα ρεύματα αέρα, οδήγησαν την φαντασία των απλοϊκών ανθρώπων στο συμπέρασμα ότι το μέρος αυτό ήταν η κατοικία ενός μυθικού δράκου. Ίσως να ήταν και η παρουσία της προϊστορικής σπηλαίας άρκτου , που οστά της βρέθηκαν στην σπηλιά, που κέντρισε την φαντασία τους.Οι πιο ευφάνταστοι προχώρησαν ακόμα παραπέρα και συμπέραναν ότι ο δράκος ήταν φύλακας κάποιου μεταλλείου χρυσού. Την ιστορία θα την ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

https://youtu.be/-M7gTkbhz3s

Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό το 2009 και θεωρείται το πιο σύγχρονο της Βαλκανικής Χερσονήσου Πέρα από τα σύγχρονα συστήματα φωτισμού και εξαερισμού υπάρχει και ηλεκτρονικό σύστημα που παρακολουθεί τυχόν μετακινήσεις των βράχων ώστε να υπάρχει συνεχής και έγκαιρη ενημέρωση για τις τυχόν μεταβολές.



Image result for σπήλαιο του δράκου


Τέλος η Καστοριά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο απ' όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και άλλους προορισμούς . Όπως τον Αλιάκμονα, τις Πρέσπες, τη Φλώρινα, τα ερημωμένα χωριά της Κορέστειας, το απολιθωμένο δάσος κλπ.
Εντός της πόλης μπορείτε να επισκεφθείτε τα παρακάτω αξιοθέατα
ΜΟΥΣΕΙΑ
1) Βυζαντινό Μουσείο Καστοριά
Τηλ.: 2467026781, Τρίτη - Κυριακή εκτός αργιών 8:30-15:00
2) Λαογραφικό Μουσείο (Αρχοντικό Αιβάζη) Ντολτσό Καστοριά
Τηλ.: 2467028603, Τρίτη - Σάββατο και αργίες 10:00-17:00 Κυριακή 11:00-17:00
3) Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Ντολτσό
Καστοριά, Τηλ.: 24670-21144, Τρίτη - Κυριακή 9:30-13:30
4) Ενδυματολογικό Μουσείο Ντολτσό Καστοριά
Κυριακή 10:30-13:00
5) Δεληνάνειο Μουσείο Ντολτσό Καστοριά
Τηλ.: 2467022108, Σαββατο-Κυριακή 11:00-13:00
6) Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας Μαυροχώρι Καστοριάς
Τηλ.: 2467074870, Δευτέρα – Κυριακή και αργίες 11:00-17:00
7) Λαογραφικό Μουσείο Τοιχιό Καστοριάς
Τηλ.: 6944315109, Καθημερινές και Αργίες κατόπιν συνεννόησης με το μουσείο
8) Μουσείο Παύλου Μελά Μελάς Καστοριάς
Τηλ.: 2467084554, Καθημερινά και αργίες κατόπιν συνεννόησης με το μουσείο
ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΑ
1) Σπηλιά του Δράκου, Καστοριά
Τηλ.: 2467026777 / 6957591303, Τρίτη - Κυριακή και αργίες 10:00-17:00
2) Προϊστορικός Λιμναίος οικισμός, Δισπηλιό Καστοριάς
Τηλ.: 2467021910, Δευτέρα - Κυριακή και αργίες 9:00-17:00
ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ-ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Τηλ.: 2467026781 κατόπιν συνεννόησης με το Βυζαντινό Μουσείο
• Κουμπελίδικη
• Ταξιάρχες Μητροπόλεως
• Αγ. Στέφανος
• Αγ. Ανάργυροι
• Νικόλαου Κασνίτση
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αθηνά που μας περίμενα και μας ξενάγησε στα αξιοθέατα της πόλης καθώς και τις πληροφορίες που μας έδωσε. Επίσης να την ευχαριστήσω για την ζεστή φιλοξενία της κατά την ολιγόωρη παραμονή μας στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου