Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

LARRY CORYELL: Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΗΣ JAZZ FUSION (1943-2017)







Image result for larry coryell


Πέθανε ξαφνικά στη Νέα Υόρκη ο βιρτουόζος κιθαρίστας και πρωτοπόρος της Jazz-fusion (jazz-rock) Larry Coryell σε ηλικία 73 ετών. Γεννημένος στο Τέξας μετακόμισε στο Σιάτλ για πανεπιστημιακές σπουδές παίζοντας ταυτόχρονα σε διάφορα τοπικά συγκροτήματα. Το 1965 μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου φοίτησε στο Mannes school of music και έγινε μέλος  του κουιντέτου του Chico Hamilton αντικαθιστώντας τον μεγάλο Ούγγρο κιθαρίστα Gabor Szabo. Τη διετία 1966-1967 ηχογραφούσε με τον Gary Burton. Ταυτόχρονα σχημάτισε το πρώτο συγκρότημα που έπαιζε Jazz- rock τους  Free Spirit. Ο ήχος του συγκροτήματος ήταν πρωτοποριακός και ήταν αυτό που οριοθέτησε (αν μπορούν να μπουν σαφή όρια στη μουσική) το νέο ιδίωμα. Το δεξιοτεχνικό του παίξιμο και οι μουσικές του ιδέες είχαν σαν αποτέλεσμα να συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους μουσικούς όπως οι:Charles Mingus, Sonny Rollins,  Randy Brecker, Lenny White, John McLaughlin, Paco De Lucia, Al Di Meola, Kenny Barron, Stephane Grapelli, Miroslav Vitous, Billy Cobham, Chick Corea, Herbie Mann, Michael Mantler, Steve Marcus κ.α.


Υπήρξε πολύ παραγωγικός αφού ηχογράφησε 66 προσωπικούς δίσκους ενώ συνεργάστηκε και στην ηχογράφηση  33 δίσκων άλλων μουσικών.
Έκανε εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο παίζοντας με δεκάδες μουσικούς και χαρίζοντας μια πραγματική μουσική εμπειρία στους φίλους της μουσικής.Είχε πάρει μέρος στο «Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  στις  «Γέφυρες» του Νίκου Μαραγκόπουλου, παρουσιάζοντας το κοντσέρτο για δύο κιθάρες «Sentenza del Cuore» συμπράττοντας με τον Al Di Meola και την Συμφωνική του Βόλου(2001).Επίσης είχε εμφανιστεί στο Κηποθέατρο του Παπάγου μαζί με τον Alphonse Mouson και τον Joey de Francesco(2009) 

https://youtu.be/APV2S_cX2_U

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου