Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΠΟΣΟ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ;












Διαβάζω τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) να απαγορεύσει την επίδειξη μόδας του οίκου  Gucci στην Ακρόπολη των Αθηνών. Θλίβομαι γιατί για άλλη μια φορά γίνομαι μάρτυρας της βαθιάς κοινωνικής παρακμής της πατρίδας μου. Νομίζω ότι ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί τη βαριά προσβολή αλλά και την πικρή αλήθεια που έκρυβε η πρόταση του οίκου μόδας. Για να πάρει κάποιος το θάρρος να κάνει μια τέτοιου είδους πρόταση, έχει αξιολογήσει ότι αυτοί στους οποίους απευθύνεται, δεν έχουν κανένα σεβασμό απέναντι στην ιστορία τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά και αν υπάρχουν κάποια τέτοια ελάχιστα ψήγματα παρακάμπτονται εύκολα με τα χρήματα.

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης είναι ένας τόπος που συμπυκνώνει όλα τα στοιχεία των αρχαίων Ελλήνων. Εδώ συνυπάρχει η αρχιτεκτονική, με την φιλοσοφία, την ιερότητα της αρχαιοελληνικής θρησκείας, με τα ίχνη της ιστορίας της πόλης των Αθηνών, με το ελληνικό μέτρο, με την πορεία των Ελλήνων δια μέσου των αιώνων. Τα μνημεία που βρίθουν από ανεκτίμητα στοιχεία κάθε είδπους είναι, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, μια ζωντανή πηγή πληροφοριών , ένα κληροδότημα της αρχαίας ελληνικής σκέψης για τις επερχόμενες γενιές. Πόσοι από όλους εμάς τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά;
Η σκέψη της  Gucci για επίδειξη μόδας σε αυτόν τον Ιερότατο τόπο δίνει την απάντηση.
Δεν νομίζω ποτέ να τολμούσε η Gucci και η κάθε είδους εταιρεία ένα παρόμοιο εγχείρημα π.χ. στο Βατικανό.
Για να προβεί λοιπόν σε τέτοιου είδους πρόταση ο οίκος μόδας πρέπει να του έχεις δώσει εσύ το δικαίωμα. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες του αέρα. 
Λοιπόν;Το έχουμε δώσει άραγε αυτό το δικαίωμα; 
Δεν θα απαντήσω εγώ αλλά οι παρακάτω φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν,τεκμήρια, αδιάψευστοι μάρτυρες της παρακμής μας. Λυπάμαι αν στενοχωρήσω κάποιους αλλά ας δούμε επιτέλους κατάματα την πραγματικότητα.
Τα παρακάτω τεκμήρια δεν αφορούν  μόνο την Ακρόπολη αλλά και άλλα σημαντικά κομμάτια της ιστορίας μας. Μια  φωτογραφία είναι παρμένη από βιβλίο και ίσως να μην είναι τόσο διαυγής. Προσπάθησα για το καλύτερο.

1. Ανήμερα εθνικής επετείου

https://youtu.be/BINTaJEkp-Q

2. Φωτογράφιση στον Παρθενώνα το 1920 από την πραγματικά μεγάλη φωτογράφο Νέλλυ που όμως εδώ διέπραξε ύβρι. Σε ένα ιερό δεν βγαίνουν τέτοιου είδους φωτογραφίες. Παντελώς ανιστόρητη και βέβηλη. Ίσως πάνω σε αυτή την φωτογράφηση να πατούν πολλοί για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της διάθεσης του χώρου για επιδείξεις μόδας κλπ άλλων άσχετων με την ιερότητα του χώρου εκδηλώσεων. Της ίδιας και η φωτογραφία στην κορφή.(*)


3. Διαφήμιση της Coca Cola 1992


4. Διαφήμιση Stella Artois


Parthenon-Ad.hs.jpg

5. Δήλος...Ιερό νησί. Διαφήμιση προσοφθαλμίων τηλεσκοπίων

Aesthetic Crime Televue Delos.jpg

6. 1951: Φωτογράφιση του οίκου Cristian Dior


7. Διαμαρτυρία femen

Image result for ακροπολη femen

8. Διαμαρτυρία εργαζομένων στο ΥΠΠΟ 2010

Image result for ακροπολη διαμαρτυρια

9. Διαμαρτηρία ΠΑΜΕ

Image result for ακροπολη διαμαρτυρια

10. Γερμανοί νεοναζί καλεσμένοι της Χρυσής Αυγής, στον ιερό βράχο της Πνύκας ο οποίος έχει βεβηλωθεί και με γκράφιτι (κάτω δεξιά στη φωτογραφία)

Image result for ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

11. Μακρά Τείχη Πειραιάς

Related image


12. Ναος Καπνικαρέας

Related image


13. Πνύκα και πάλι....δεν φαίνονται εδώ τα αποτσίγαρα, τα αλουμινένια κουτάκια και τα σπασμένα μπουκάλια παρά μόνο τα γκράφιτι. Κάποτε εδώ εκφώνησε και ο Κολοκοτρώνης τον ιστορικό λόγο προς τους νέους της Ελλάδας.

Image result for  γκραφιτυ σε μνημεία

14. Διαφήμιση της γερμανικής εταιρείας Lufthansa. Πριν μερικές δεκαετίες κατά την περίοδο της κατοχής οι Γερμανοί ναζί χρησιμοποιούσαν τον Παρθενώνα ως ...ουρητήριο....





15. Το πάρτι στο Θωρηκτό Αβέρωφ



υ.γ.(*) πριν κάποιος με χαρακτηρίσει ως συντηρητικό για το σχόλιο ας ρίξει μια ματιά για την γιορτή των Παναθηναίων και την σημασία του Παρθενώνα για τους αρχαίους Αθηναίους και φυσικά τι σημαίνει η λέξη Παρθενών.


πηγές:η φωτ. της διαφήμισης της Lufthansa και κάποιες πληροφορίες που με οδήγησαν στην συλλογή των φωτογραφιών είναι παρμένες από το βιβλίο "Ο Παρθενώνας και η ακτινοβολία του στα Νεώτερα χρόνια" εκδόσεις Μέλισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου