Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ
















Κρατώ στα χέρια μου το τελευταίο ίσως φύλλο (αρ.21700) της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
Μιας εφημερίδας που έχει κλείσει στην συνείδηση της πλειοψηφίας του αναγνωστικού κοινού εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μια ιστορία σαν παραμύθι που βάσταξε για 95 χρόνια δεν πουλάει και δεν συγκινεί πια. Θα περίμενα το τελευταίο φύλλο να είναι αντάξιο της 95χρονης ιστορίας του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) αλλά δεν είναι. Δυστυχώς παιδιά ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ. Ποτέ δεν ήσασταν εδώ. Απλά χάσατε την ικανότητα να επιζείτε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην ιστορία που μάλλον έφτασε στο τέλος της.

Η εκδοτική προσπάθεια του δαιμόνιου Κρητικού Δημήτρη Λαμπράκη ξεκίνησε με την έκδοση του Ελεύθερου Βήματος το 1922. Η όλη προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε από μια ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων του Κόμματος Φιλελευθέρων. Μάλιστα λίγο νωρίτερα με τη διαφυγή του Ελευθερίου Βενιζέλου στο εξωτερικό είχε γίνει πρόταση στον Δημήτρη Λαμπράκη να γίνει αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων. Προτίμησε την έκδοση της εφημερίδας και τον ρόλο των παρασκηνίων. Ικανότατος εκδότης, το 1929 εκδίδει και τα Αθηναϊκά Νέα. Οι εφημερίδες του έχουν μεγάλη απήχηση και έτσι αποκτά μεγάλη επιρροή στη πολιτική ζωή του τόπου. Λέγεται ότι υπαγόρευε στον Βενιζέλο τη σύνθεση της Κυβέρνησης. Υπερβολή; Ίσως. Αλλά ενδεικτικό της δύναμης που είχε καταφέρει να αποκτήσει ο εκδότης. Οι εφημερίδες του Λαμπράκη δεν έκλεισαν ποτέ. Ούτε στην Κατοχή ούτε στην Χούντα. Στην Κατοχή ο ρόλος του υπήρξε αμφιλεγόμενος. Φρόντισε να μεταβιβάσει τις εφημερίδες του σε 3 συνεργάτες του και αυτός να αποχωρήσει από τη δημοσιογραφία. Οι εφημερίδες θα συνεργαστούν με τους Γερμανούς κατακτητές. Ο ίδιος χαμένος στο παρασκήνιο συνομιλεί με τους πάντες από την κυβέρνηση του Καΐρου μέχρι το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, αν και φανατικός αντικομουνιστής. Μετά τον πόλεμο θα κατηγορηθεί για δοσιλογισμό και οι εφημερίδες θα κλείσουν ως όργανα της ναζιστικής Κατοχής όπως και όλα τα έντυπα που εκδίδονταν αυτή την περίοδο ύστερα από απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν εμπόδισε τον Δ. Λαμπράκη να τις ξαναεκδώσει με καινούργια ονόματα, αφαιρώντας τις λέξεις, Ελεύθερο  και Αθηναϊκά. Άλλαξε ο Μανωλιός, έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, που λέει και ο λαός  Το 1957 πεθαίνει ο Δ. Λαμπράκης και τα ηνία του πανίσχυρου πλέον οργανισμού τα αναλαμβάνει ο γιος του Χρήστος Λαμπράκης ο οποίος πηγαίνει πολλά βήματα πιο μπροστά το δημιούργημα του πατέρα του. Το 1968 εισέρχεται εισέρχεται στον Οργανισμό Λαμπράκη ένα νέο πρόσωπο. Ο Σταύρος Ψυχάρης. Πολλά θα ακουστούν για την κουμπαριά του με τον υπουργό Τύπου της χούντας Βύρωνα Σταματόπουλο. Σε αντιδιαστολή των φημών ο Χ. Λαμπράκης φυλακίζεται για λίγους μήνες από την χούντα (Απρίλιος 1967-Δεκέμβριος1967). Το 2011 , ο βουλευτής του ΔΗΚΟ της Κύπρου Ζαχαρίας Κουλίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο τρεις μέρες πριν από το πραξικόπημα στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σύσκεψη, στο εξοχικό του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο, μεταξύ των ηγετών του εγχειρήματος ανατροπής του Μακαρίου: εκτός από τον Λαμπράκη, τον οποίο ο κ. Κουλίας χαρακτήρισε ως πολιτικό νου του πραξικοπήματος, συμμετείχαν ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης και επιτελείς του, o εφοπλιστής Ποταμιάνος, ενώ από την Κύπρο συμμετείχε ο Νίκος Σαμψών. Το έγγραφο χαρακτηρίστηκε ως πλαστό.

Image result for ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Image result for τα νεα πρωτοσελιδα

Το ΒΗΜΑ και  ΤΑ ΝΕΑ θα παραμείνουν μέχρι σήμερα διαχρονικοί παράγοντες επιρροής της εξουσίας. Γράφει ο δημοσιογράφος μύθος –κατά την ΕΣΗΕΑ-  Στάθης Ευσταθιάδης ,βασικό στέλεχος του Βήματος, στην νεκρολογία του Χ. Λαμπράκη: «Έχει ειπωθεί και μάλιστα γράφτηκε και σε ξένες εφημερίδες κύρους ότι ο Λαμπράκης «ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις». Ότι είναι «king maker», κατά τους «Τimes» του Λονδίνου (1994). Μολονότι αυτό χαλκεύτηκε για τον πατέρα Λαμπράκη, τον Δημήτρη, ο τίτλος επιδόθηκε και στον Χρήστο Λαμπράκη. Είναι υπερβολή αλλά δεν στερείται εντελώς αλήθειας. 

Ναι, το Συγκρότημα, ο ΔΟΛ, ο Λαμπράκης «ανεβάζουν» δημοκρατικές, προοδευτικές κυβερνήσεις και (προσπαθούν να) «κατεβάζουν» αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις. Και θεωρούν αυτό τιμή τους και υποχρέωση προς τα καλώς εννοούμενα εθνικά, δημοκρατικά συμφέροντα. Αν αυτό είναι υπερβολή, είναι πραγματικότητα το γεγονός ότι η αρθογραφία, τα σχόλια και περισσότερο από καθετί άλλο η υπογραφή του Χρήστου Λαμπράκη επηρέαζαν κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις.» (πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=306516)

Το 2009 ο Χ. Λαμπράκης φεύγει από τη ζωή και αναλαμβάνει τα ηνία του ΔΟΛ ο Σταυρος Ψυχάρης. Συμπτωματικά ή μήπως σημαδιακά ένα νέο οδυνηρό κεφάλαιο ανοίγει τόσο για τον ΔΟΛ όσο και για την Ελλάδα. Αρχίζει η περίοδος των Μνημονίων ,μιας νέας Κατοχής,οικονομικής αυτή τη φορά. Ο ΔΟΛ κάνει τη λάθος επιλογή. Υποστηρίζει τα Μνημόνια και στρέφεται εναντίον των παραδοσιακών  αναγνωστών του. Κατηγορεί το διαμαρτυρόμενο Λαό για λαϊκισμό και όσους ορθώνουν πατριωτικό λόγο για εθνικισμό. Από τη συχνότητα του ΒΗΜΑ FM τις σελίδες των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ,  τα ντοπερμαν των μνημονίων εξαπολύουν προκλητικές  ύβρεις  εναντίον του δοκιμαζόμενου λαού. Το τέλος είναι αναπόφευκτο. Ακόμα και οι καλοπροαίρετοι τους γυρίζουν την πλάτη. Ποτέ στο παρελθόν ένας κλάδος που στράφηκε εναντίον μιας κοινωνίας , σκάβοντας της τον λάκκο, δεν έπεσε ο ίδιος μέσα τόσο σύντομα και τόσο ολοκληρωτικά. Υπάρχει ένας πανάρχαιος ελληνικός μύθος που αναφέρεται στο τετράπτυχο:  Ύβρις-Άτη-Νέμεσις-Τίσις.
Η Αλαζονεία οδηγεί τους ανθρώπους να διαπράττουν την Ύβρη… Οι Θεοί τους στέλνουν την Άτη, να τους θολώσει το νου και να διαπράξουν χειρότερες ανοησίες… Κι ύστερα έρχεται η Νέμεσις, δηλαδή η Τιμωρία τους… Τελικά, και η Τίσις, η Καταστροφή τους!

Νομίζω ότι η πορεία του ΔΟΛ ενσαρκώνει, με τον πιο τραγικό τρόπο για τους απλούς εργαζόμενους του, την παραπάνω νομοτελειακή πορεία.
Θα τολμήσω να πω ότι ο ΔΟΛ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Όχι μόνο στον εκδοτικό χώρο αλλά παντού.

Η ειρωνεία της υπόθεσης :τον ΔΟΛ τον κλείνουν οι…Τράπεζες αφού πλέον ανήκει σε αυτές οι οποίες αιτήθηκαν και πέτυχαν την προσωρινή διαταγή για την μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ!!! Μέσα σε αυτά περιέχεται ένας τραπεζικός λογαριασμός που αφορά την μισθοδοσία  των εργαζομένων αλλά και τους πόρους που απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα Μέσα του Οργανισμού.

Για όσους έχουν όρεξη, μπορούν να διαβάσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του ΔΟΛ εδώ: https://lefterianews.wordpress.com/2015/03/22/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83/


...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Image result for τα νεα πρωτοσελιδα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ..




Πηγές : wikipedia, tovima.gr, lefterianews.wordpress.com, unfollow.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου