Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΟΜΟΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!




Related image



Χθες, στις 20:00 , ώρα Ελλάδας, η NASA μέσω του τηλεοπτικού της καναλιού προχώρησε σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση. 
Ανακαλύφθηκαν επτά μικροί εξωπλανήτες(*), οι οποίοι έχουν μεγάλες ομοιότητες με τη Γη, γύρω από ένα σχετικά κοντινό και αχνό άστρο,έναν ερυθρό ψυχρό νάνο που φέρει την ονομασία Trappist-1, σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός, στον Αστερισμό του Υδροχόου.
Τουλάχιστον τρεις από αυτούς τους εξωπλανήτες μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς νερού στην επιφάνειά τους, συνεπώς θεωρούνται ιδανικοί «στόχοι» για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο μέλλον. Ήδη το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνά τις ατμόσφαιρες γύρω από αυτούς τους πλανήτες.
Το εν λόγω σύστημα διαθέτει τόσο τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών με μέγεθος παρόμοιο της Γης που έχουν ποτέ βρεθεί, όσο και τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν υγρό νερό και άρα ζωή. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεώρησε αρκετά σημαντικό το γεγονός για να το προβάλει, διοργανώνοντας σχετική συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των επιστημόνων που έκαναν την ανακάλυψη.
O  Trappist-1, έχει μέγεθος μόλις το 8% του Ήλιου μας και οριακά μεγαλύτερο του πλανήτη Δία, ενώ η φωτεινότητά του είναι μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου.
Από τους επτά εξωπλανήτες (Trappist-1b, c, d, e, f, g και h), οι έξι βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης.
This chart shows, on the top row, artist impressions of the seven planets of Trappist-1 with their orbital periods, distances from their star, radii and masses as compared to those of Earth. The bottom row shows data about Mercury, Venus, Earth and Mars. The seven planets' orbits are closer to their star than Venus, Earth or Mars, and are therefore significantly shorter
πηγή:NASA/JPLCaltech
Στο ερώτημα αν κάποια από τις επτά «αδελφές» της Γης διαθέτει όντως κάποια μορφή ζωής, η απάντηση των επιστημόνων προς το παρόν είναι «δεν γνωρίζουμε». 
Το γεγονός είναι οτι οι επιστήμονες έκαναν ένα τεράστιο βήμα που ανατρέπει πολλές παγιωμένες θεωρίες.Τελικά από φαίνεται δεν πρέπει να είμαστε μοναδικοί στο Σύμπαν. Μένει να αποδειχτεί ,κάτι που το θεωρώ πολύ πιθανό, τα επόμενα χρόνια. 
Δείτε το βίντεο με την καλλιτεχνική απεικόνιση του Trappist-1 d:

Εδώ η χθεσινή ιστορική ενημέρωση της NASA:


(*) Εξωηλιακός πλανήτης ή εξωπλανήτης ονομάζεται κάθε πλανήτης που δεν ανήκει στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, δεν περιφέρεται δηλαδή γύρω από τον Ήλιο. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 οι πλανήτες αυτοί ήταν αποκλειστικά θέμα των θεωρητικών της Μικροκοσμογονίας και των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Η ύπαρξή τους ή μη, ήταν από καιρό ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της Αστρονομίας, όμως δεν υπήρχαν τεχνικά μέσα με αρκετή ισχύ για να εντοπιστούν. Οι ανακαλύψεις όμως της δεκαετίας του 1990 άλλαξαν ριζικά το σκηνικό: Το 1992 ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι τέτοιοι πλανήτες, να περιφέρονται γύρω από τον πάλσαρ PSR 1257+12, από τους Αλεκσάντερ Βόλσταν και Frail, και το 1995 οι πρώτοι εξωηλιακοί πλανήτες γύρω από ένα «συνηθισμένο» αστέρα όπως ο Ήλιος (τον 51 Πηγάσου), από τους Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ.




πηγές: nasa,the Guardian,wikipedia,APE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου