Η πρώτη είδηση της ημέρας αφορά την συμφωνία Κράτους- Εκκλησίας για διάφορα θέματα όπως η εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας από το κράτος,η μισθοδοσία των κληρικών κ.α.. Όλα αυτά λέγεται ότι θα νομοθετηθούν προσεχώς.
Προσωπικά μένω αδιάφορος ως προς τη σοβαρότητα της είδησης γιατί απλά δεν υπάρχει καμιά συμφωνία. Ο Τσίπρας και ο Ιερώνυμος κινήθηκαν αντισυνταγματικά και ότι συμφώνησαν θα πρέπει να επικυρωθούν πρώτα από την Ιερά Σύνοδο όπως και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος. Θα εξηγήσω παρακάτω το σκεπτικό μου αφού πρώτα αναφέρω ότι μου προξενεί μεγάλη εντύπωση που τα περισσότερα κόμματα πήραν θέση επί του γεγονότος -δεν εξετάζω αν είναι θετική ή αρνητική- χωρίς να θίξει κανένα την αντισυνταγματικότητα άρα και την ακυρότητα της συμφωνίας. Από δίπλα τους και σχεδόν όλα τα ΜΜΕ που προέβαλαν την είδηση αδιαφορώντας -τα περισσότερα- για αυτή τη μικρή "λεπτομέρεια" της αντισυνταγματικότητας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα :
Άρθρο 3 παρ. 1
Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού· τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ ́ (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας:
Άρθρο 3
1. Ἀνωτάτη Ἐκκλησιαστικὴ Ἀρχὴ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος εἶναι ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας (Ι.Σ.Ι.), συγκροτουμένη ἐκ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος, ὡς Προέδρου, καὶ ἐκ πάντων τῶν διαποιμαινόντων Μητροπόλεις Ἀρχιερέων, διαρκὲς δὲ διοικητικὸν ὄργανον αὐτῆς εἶναι ἡ Διαρκὴς Ἱερὰ Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.), συγκροτουμένη κατὰ τὰ ἐν ἄρθρῳ 7 τοῦ παρόντος ὁριζόμενα. Ἀμφότεραι ἐδρεύουν ἐν Ἀθήναις.
2. Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας καὶ ἡ Διαρκὴς Ἱερὰ Σύνοδος ἔχουν ἰδίαν σφραγῖδα, φέρουσαν ἐν τῷ μέσῳ αὐτῆς καὶ ἐπὶ σταυροῦ δικέφαλον ἀετόν, κύκλῳ δὲ τὰς λέξεις «ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Με άλλα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να έχει την εξουσιοδότηση από την Ιερά Σύνοδο για να προχωρήσει σε όποια συμφωνία.
Ήδη σήμερα η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση που εκθέτει τον Αρχιεπίσκοπο και ομολογεί ξεκάθαρα τα παραπάνω αλλά και προετοιμάζει τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και την Πολιτεία για μεγάλη κόντρα που μάλλον θα έχει ανεξέλεκτες διαστάσεις.
Η ανακοίνωση:
1)Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».
2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.
4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».
5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.
6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου