Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ




Image result for walk alone






Πριν 2 ημέρες έγραψα ένα άρθρο με αφορμή την ανακοίνωση ενός συνεδρίου που διοργανώνει η Εσθονία για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Το θέμα έγινε γνωστό ύστερα από την άρνηση του μνημονιακού υπουργού κ.Κοντωνή να συμμετάσχει στο εν λόγω συνέδριο με την αιτιολογία ότι η εσφαλμένη διατύπωση της ανακοίνωσης εξίσωνε ουσιαστικά τον κομμουνισμό και τον ναζισμό. Δεκάδες ανιστόρητοι και πολιτικά αδαείς χρήστες του διαδικτύου  ξιφούλκισαν και έβγαλαν το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό του μίσους του φανατισμού και της παντελούς άγνοιας περί  των ιστορικών γεγονότων  και των διάφορων ιδεολογικών κινημάτων του προηγούμενου αιώνα. Έχοντας ως μοναδικό στήριγμα την γνώση από καφενειακές συζητήσεις και κομματικά προπαγανδιστικά μυθεύματα που σκοπό έχουν την διατήρηση ενός κοινωνικού μίσους για προφανείς λόγους, έγραψαν ως συνήθως μπούρδες και το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκτεθούν φανερώνοντας την απολίτικη-απολίτιστη(*) φύση τους.
Αυτό το γεγονός με εξόργισε και αναγκάστηκα να γράψω ένα μικρό άρθρο προσπαθώντας με όσο πιο περιεκτικό τρόπο να βάλω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση προσφέροντας έτσι μια μικρή βοήθεια ώστε να κατανοηθούν επιτέλους κάποιες έννοιες και κάποια γεγονότα που λόγω πλήρους άγνοιας ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία αντί να την διδάξουν και να την κάνουν σοφότερη. 
Το κείμενο που έγραψα θα το βρείτε εδώ:https://kontrastokyma.blogspot.gr/2017/08/blog-post_28.html


Το κείμενο μου το διάβασαν κάποιοι και όπως διαπίστωσα έγινε έμμεσα το αντικείμενο για να ανάψουν διάφορες συζητήσεις στο διαδίκτυο που ως συνήθως δεν καταλήγουν πουθενά και αποδεικνύουν ότι σαν λαός έχουμε προ πολλού πάψει να επιχειρηματολογούμε με τεκμηριωμένα στοιχεία και φυσικά να ακούμε και να επεξεργαζόμαστε την γνώμη του άλλου. Δεν έλαβα μέρος σε αυτές τις μάταιες συζητήσεις.Το μόνο που αναρωτιόμουν ήταν  πως είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια παραχάραξη της Ιστορίας και να μην αντιδρά κανείς και να πει τα αυτονόητα. 
Χθες το βράδυ όμως ήρθε η δικαίωση και η νίκη του ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ. Η Εσθονία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το "λάθος" της και να αλλάξει την ανακοίνωσή της. Ας δούμε πως περιγράφεται δημοσιογραφικά ο λόγος της αλλαγής και πως τελικά δικαιώνεται το κείμενό μου:

"Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν αρκετή δύναμη και δεν θεωρούν ότι ο κομμουνισμός εξομοιώνεται με τον ‘σταλινισμό’, ή ακόμη χειρότερα με το ‘ναζισμό’. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέδειξε την αντίστοιχη διπλωματία και το έλαβε υπόψιν, ωστόσο η Εσθονία δεν το έπραξε, «με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναπόφευκτα σκάνδαλο», σχολιάζει ο ανταποκριτής. «Με κάθε σεβασμό στα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, αντίθετα με τη γνώμη των υπευθύνων για το εν λόγω συνέδριο, ο ‘Σταλινισμός’ δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τον ‘κομμουνισμό’, όσο για τον ‘Ναζισμό με κανένα τρόπο δεν είναι ‘κομμουνιστικό καθεστώς’, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής και εκφράζει την ελπίδα το σφάλμα να οφείλεται στις ελλιπείς ιστορικές γνώσεις κάποιων υπαλλήλων."
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Τέλος αξίζει να αναφέρω ότι τόλμησα στο κείμενό μου να υποστηρίξω ότι κομμουνισμός στην πράξη δεν υπήρξε ποτέ. Αντί άλλης τεκμηρίωσης θα αναρτήσω ένα βίντεο που με απλά αλλά και βαθιά ανθρώπινα λόγια εξηγεί το γιατί.

Την ανάρτηση την αφιερώνω σε όλους εκείνους που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την ευγενή πλευρά της ανθρώπινης φύσης χωρίς να παρασυρθούν από δήθεν ιδεολογικά κελεύσματα που σκοπό είχαν την καταδυνάστευση του ανθρώπου από άνθρωπο και ακολούθησαν ένα μακρύ και μοναχικό δρόμο πέφτοντας συχνά θύματα του κάθε είδους φανατισμού. 
(*) Η λέξη πολιτισμός για μας τους Έλληνες προέρχεται από την λέξη Πόλις, πολί-της, και έχει την έννοια της συμπεριφοράς του πολίτη  στο περιβάλλον της πόλης ως μορφής κοινωνικής ζωής όπου λαβαίνει ενεργά μέρος στη δημόσια ζωή. Ο Σόλωνας επέβαλε και υποχρέωσε τον κάθε Αθηναίο πολίτη να μετέχει στα κοινά της πόλης. Έτσι γεννήθηκε η Αθηναϊκή Δημοκρατία που θεωρείται το ύψιστο επίτευγμα του ανθρωπίνου πνεύματος.Σύμφωνα με αυτή, αφού η διαβίωση όλων των πολιτών (από τη γέννηση ως το θάνατο τους), διέπεται από νόμους, οι πολίτες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι, ώστε να διαμορφώσουν τους νόμους που τους αξίζουν, σύμφωνα με τις κοινές τους πεποιθήσεις (δόξες), τα κοινά τους συμφέροντα και οφείλουν να τους τηρούν. Η εφαρμογή της Δημοκρατίας  σε μια πόλη (βλ. κοινωνία) παρέχει τα πάντα σε όλους τους πολίτες χωρίς διάκριση και έχει σαν στόχο την βελτίωσή τους. Με άλλα λόγια τους εκ-πολιτίζει.
Άρα η Δημοκρατία  εξευγενίζει τον άνθρωπο.Είναι ένα πολί-τευμα γεννημένο από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου