Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ











Παρασυρμένος από το αποκριάτικο κλίμα των ημερών αποφάσισα να γράψω κάτι για αυτές, που θα το αφιερώσω στους κάθε λογής μασκαράδες που δεν αποχωρίζονται τα αποκριάτικα κοστούμια τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικά στο χριστεπώνυμο πλήθος που φοβάται μήπως οι μουσουλμάνοι που ήρθαν και θα εξακολουθήσουν να έρχονται γίνουν μεταξύ άλλων και η αιτία του τέλους της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα. Σε αυτούς που αδιαφορούν για την κατάντια της πατρίδας και ψάχνουν να βρουν άλλοθι για να κρυφτούν πίσω από τα δάκτυλό τους και να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία τους.


Για μας λοιπόν τους ευσεβείς Ορθοδόξους Χριστιανούς ,που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η αποκριάτικη περίοδος των 4 εβδομάδων είναι πολύ σημαντική, αφού είναι η έναρξη μιας περιόδου 10 εβδομάδων που ονομάζεται Περίοδος του Τριωδίου. Περιλαμβάνει δε εκτός των αποκριών τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής και  την Μεγάλη Εβδομάδα.

Έτσι λοιπόν με μεγάλη ευλάβεια ακολουθούμε πιστά τον Κανόνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επειδή υπάρχουν και κάποιοι, ελάχιστοι νομίζω, που δεν γνωρίζουν τα πρέποντα, θα κάνω μια μικρή παρουσίαση των 4 αυτών εβδομάδων

1η βδομάδα ΤΕΛΩΝΗ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

Αρχή Τριωδίου Περιόδου. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη Παραβολή του Ευαγγελίου, η οποία διαβάζεται εκείνη την Κυριακή.
Η εβδομάδα αυτή ονομάζεται και «ελεύθερη» ή «απολυτή», γιατί μπορεί ο καλός χριστιανός να φάει τα πάντα. Δεν απαγορεύεται τίποτα. Ακόμα και κατά την Τετάρτη και Παρασκευή.

2η βδομαδα ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ

Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη Παραβολή του Ευαγγελίου η οποία διαβάζεται εκείνη την Κυριακή. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί κάποιος να φάει οτιδήποτε εκτός των ημερών της Τετάρτης και Παρασκευής που γίνεται αυστηρή νηστεία. Εδώ εορτάζεται και η Τσικνοπέμπτη όπου πρέπει να καταναλώνεται ψητό κρέας.

3η βδομάδα ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩ

Είναι η εβδομάδα που το κρέας επιτρέπεται μόνο την Κυριακήη οποία είναι και η τελευταία ημέρα κρεοφάγιας πριν το Πάσχα. Τις επόμενες μέρες της εβδομάδας επιτρέπονται τυροκομικά και ψάρια.

4η βδομάδα ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ


Πήρε το όνομά της από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία μαζί με τα ψάρια και το ελαιόλαδο επιτρέπονται καθ’ όλη την εβδομάδα.
Εδώ τελειώνει η πρώτη περίοδος του Τριωδίου και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή, με την νηστεία της Καθαρής Δευτέρας.


Καρναβάλια, μασκαράδες, πάρτι, αποκριάτικα τραγούδια δεν υπάρχουν για την Ορθοδοξία για αυτό και η επίσημη Εκκλησία τα καταδικάζει. Γι’ αυτό δεν θα κάνω καμιά αναφορά σε αυτά. Ίσως να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα τις επόμενες μέρες. Άλλωστε ποιος ασχολείται με αυτές τις πανάρχαιες και παγανιστικές τελετές στις μέρες μας;





 ΣΗΜ: Η φωτογραφία στην κορφή απεικονίζει την Παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου.


πηγές: sansimera.gr / dogma.gr/ el.wikipedia.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου