Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΕΝΩ Η ΚΙΘΑΡΑ ΜΟΥ ΑΠΛΑ ΚΛΑΙΕΙ













Τσικνοπέμπτη. Μια παραδοσιακή γιορτή γεμάτη τσίκνα και ευφορία που και αυτή έχει χάσει το νόημα μας όπως και τόσα άλλα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα λοιπόν είναι μια ηλιόλουστη μέρα για την Αττική, που σε άλλες συνθήκες θα έφτιαχνε τη διάθεση των ανθρώπων.Θα προσπαθήσω να γεφυρώσω τις δύο άκρες των ημερών που διανύουμε.  Έτσι, αντί άλλου θέματος, θα γράψω για ένα τραγούδι που μ΄ αρέσει ιδιαίτερα και κατά τη γνώμη μου ταιριάζει γάντι με τους καιρούς που ζούμε ανεξάρτητα αν γράφτηκε το 1968. Πρόκειται για το τραγούδι του George Harrison While my guitar gently weeps”( Ενώ η κιθάρα μου απλά κλαίει). Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο ένα και μοναδικό διπλό άλμπουμ που ηχογράφησαν οι Beatles το  White Album. Παρά τον τίτλο του, μόνο λευκό δεν είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη. Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά βαριά και καταθλιπτική αφού ουσιαστικά πρόκειται για την αρχή του τέλους μιας ολόκληρης εποχής. Ο Harrison το έχει αντιληφθεί και περνάει τα μηνύματα μέσα από τους στοίχους του εξαιρετικού αυτού τραγουδιού.


Κατά την ηχογράφηση κάλεσε τον φίλο του Eric Clapton να παίξει τα κιθαριστικά σόλο του τραγουδιού. Ο τελευταίος ήταν επιφυλακτικός για το αν αυτό γινόταν αποδεκτό από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Ο Harrison τον χαλάρωσε λέγοντας του ότι πρόκειται για μια δικιά του σύνθεση και οι υπόλοιποι δεν έχουν κανένα λόγο να ανακατευτούν. Μάλιστα έδωσε στον Κλάπτον μια κόκκινη (cherry red) Gibson Les Paul, με την οποία έπαιξε στην ηχογράφηση.Το όνομα του δεν μπήκε στα περιεχόμενα του δίσκου.
Αυτήν την κιθάρα, που έχει μια ολόκληρη ιστορία, την είχε κάνει δώρο ο Κλάπτον στον Χάρισον. Μάλιστα της είχε δώσει και όνομα. Την έλεγε Λούσυ, αναφορά στη γνωστή αμερικανίδα κωμική ηθοποιό που μεσουρανούσε αυτήν την εποχή.
Επιστρέφοντας στο τραγούδι θα κλείσω με ένα μέρος των στοίχων που το καθιστούν διαχρονικό:

… «I don't know how someone controlled you
They bought and sold you…
…I don't know how you were diverted
You were perverted too
I don't know how you were inverted
No one alerted you»

Δεν γνωρίζω πως κάποιος να σε ελέγχει….να σε αγοράσουν και να σε πουλάνε..
Δεν γνωρίζω πως παρεκτραπήκατε και διαστρεβλωθήκατε επίσης,
Δεν γνωρίζω πως θα το αντιστρέψετε
Κανείς δεν θα σας αφυπνίσει 

Το τραγούδι:



Εδώ μια εξαιρετική διασκευή:


 Ολίγη ιστορία; 



Καλό τσίκνισμα!!













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου